2001-ben, a 9. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be az azóta négy nagyjátékfilmmel is sikert aratott Hajdu Szabolcs első rendezői nagyjátékfilmjét, a Macerás ügyeket. 2012-ben, a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon debütál a filmről elnevezett Macerás ügyek szekció, melynek filmjei lángoló szerelmi kapcsolatokat, bonyolult családi viszonyokat fednek fel és kusza érzelmi hálókat bontogatnak.

 

2001-ben, a 9. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be az azóta négy nagyjátékfilmmel is sikert aratott Hajdu Szabolcs első rendezői nagyjátékfilmjét, a Macerás ügyeket. 2012-ben, a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon debütál a filmről elnevezett Macerás ügyek szekció, melynek filmjei lángoló szerelmi kapcsolatokat, bonyolult családi viszonyokat fednek fel és kusza érzelmi hálókat bontogatnak.

 

A Brilliantlove egy költői szerelmi történet, melynek narrátora és főszereplője egy visszahúzódó lány, aki állatkitöméssel foglalkozik: csendes állatseregletet tart a fagyasztóban, közvetlenül szeretője jégkrémei mellett. Egész nap mást sem csinálnak, mint szeretkeznek, élvezik egymás testét és társaságát, ami csak eszükbe jut, kipróbálják, a fiú pedig észbontóan erotikus fényképekkel dokumentálja viszonyukat. A pár boldog, hogy elszakadhat a külvilágtól, s így kiélheti egymás iránti szenvedélyét – egészen, ameddig a fiú el nem adja végletekig intim képeit egy műgyűjtőnek, aki mellesleg pornókiadó. A film rendezője, Ashley Horner lesz a vendég az április 17-én, csütörtökön 19.00-kor kezdődő vetítés után a Toldiban.

 

A Brilliantlove kísérőfilmje a hatperces Facebook-Molotov, melyben két lány egy átmulatott éjszaka után támolyog haza. Anna sikertelenül vigasztalja a csalódott Siskát. A helyzetre rátesz egy lapáttal, hogy Siska megnézi Anna iPhone-ján barátja Facebook-profilját, ahonnan szerelme letörölte közös képeiket.

 

A szekció másik filmje, az Álomkór 20:00-kor kezdődik a KINO-ban. Dr. Ebbo feleségével több, mint húsz évet töltött Afrika különböző országaiban orvosként. Az álomkór sikeres gyógyítója küldetése után nem tér vissza Európába, hanem családját elengedve Kamerunban marad. Munkáját egy afrikai származású, de Európában tanult fiatal orvos, Alex veszi át, akinek nem csak Afrika kulturális idegenségével, hanem a kutatási pénzek korrupciós hálózatokon való átfolyásával is meg kell küzdenie. Identitáskeresés a posztkolonialista Afrikában: Ulrich Köhler rendező-forgatókönyvíró – aki gyerekkora egy részét Kongóban töltötte – ezzel a filmjével elnyerte a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medvéjét.

 

A Macerás ügyek blokkban szerepel a Parkolópályán című, felemelő mese a barátságról, a reményről és a kitartásról – aki eddig lemaradt róla, az pénteken még megnézheti az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Szintén a szekció filmje az amerikai kisvárosban játszódó, kallódó fiatalokról szóló Bírlak: az Utolsó mozielőadást és Gus van Sant filmjeit idéző no-budget független film az idei Titanic legszebb képeivel és legjobb soundtrackjével dicsekszik. Kísérőfilmje, a Villa kapitány egy 14 perces, szívmelengető mese, melyben egy szülinapi ajándék örökre megváltoztat mindent.

Büszkék vagyunk rá, hogy bemutatunk egy iráni filmet is az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon: Naghi Nemati író-rendező három fiatal női elítélt történetét mondja el a Három és fél című filmben, akik egyúttal jó barátok is, és a hétvégi eltávozáson úgy döntenek, hogy a börtönbe való visszatérés helyett átszöknek a határon.

 

A családi emlékek útvesztőjének mozija a Tériszony című lengyel dráma. A sokat díjazott –  korábbi rövidfilmjével Oscarra is jelölt – fiatal lengyel rendező, Bartosz Konopka bemutatkozó filmje személyes vallomás az apa-fiú kapcsolat nehézségeiről.

Az ír Tom Hall filmje, az Érzéki örömök egy Írországban és egész Európában nagyon aktuális témát érint: fanyar humorú látlelet a pénz és a hatalom személyiséget és emberi kapcsolatokat züllesztő hatásáról.

Az Hasta la vista három belga jóbarátról szól: van köztük teljesen lebénult tolókocsis, súlyos daganattal küzdő és olyan, aki csak nagyítóval lát rendesen, ráadásul mindegyikük szűz. Volna egy megoldás az utóbbi bajra, egy fogyatékosokra specializálódott spanyol kupleráj, de addig el is kéne jutni. Akit érdekel a megoldás, ki ne hagyja ezt az abszurd csemegét!

 

http://www.titanicfilmfest.hu/2012/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük