2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A történelem ismétli önmagát – a dollár esni fog a kamatemelést követően

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97039"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1140.jpg" border="0" width="345" height="146" /></a></span>A piacok azon az általános vélekedésen vannak, hogy a Fed decemberben kamatot fog emelni, és ennek eredményeképpen a dollár új csúcsra érhet, az EURUSD pedig 1,0000 alá csúszhat - ilyet legutoljára 2000-ben láthattunk, a legnagyobb IT-lufi idejében. Ennek ellenére van azért okunk arra, hogy kissé szkeptikusan fogadjuk ezeket a várakozásokat. Az elmúlt hat kamatemelési ciklusból öt esetben a dollár az első kamatemelés napján volt a legerősebb - az összkép alapján tehát a dollár a kamatlábakkal ellentétes pályát fut be.</p> <p> 

A piacok azon az általános vélekedésen vannak, hogy a Fed decemberben kamatot fog emelni, és ennek eredményeképpen a dollár új csúcsra érhet, az EURUSD pedig 1,0000 alá csúszhat – ilyet legutoljára 2000-ben láthattunk, a legnagyobb IT-lufi idejében. Ennek ellenére van azért okunk arra, hogy kissé szkeptikusan fogadjuk ezeket a várakozásokat. Az elmúlt hat kamatemelési ciklusból öt esetben a dollár az első kamatemelés napján volt a legerősebb – az összkép alapján tehát a dollár a kamatlábakkal ellentétes pályát fut be.

 

A piacok azon az általános vélekedésen vannak, hogy a Fed decemberben kamatot fog emelni, és ennek eredményeképpen a dollár új csúcsra érhet, az EURUSD pedig 1,0000 alá csúszhat – ilyet legutoljára 2000-ben láthattunk, a legnagyobb IT-lufi idejében. Ennek ellenére van azért okunk arra, hogy kissé szkeptikusan fogadjuk ezeket a várakozásokat. Az elmúlt hat kamatemelési ciklusból öt esetben a dollár az első kamatemelés napján volt a legerősebb – az összkép alapján tehát a dollár a kamatlábakkal ellentétes pályát fut be.

 

A zavar oka mindenek előtt az a tény, hogy a dollár a világ fő tartalékvalutája. Nagyobb mennyiségű dollár forog az Egyesült Államokon kívül, mint belül. Amikor a Fed kamatot emel, akkor egyúttal csökkenti a világ többi részének gazdasági növekedési lehetőségeit. Ennek ellensúlyozásához a dollárnak gyengülnie kell – vagyis miközben a pénz ára megnő, az árfolyamok változása csökkenti a terheket, ilyen módon hozva létre az új egyensúlyi pontot.

 

Nemzetközi szinten a devizatartalékok 70 százalékát dollárban tartják, és a pénzügyi válság 2007-2008-as kitörése óta a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok 60-70 százalékának kibocsátása szintén dollárban történt. A nyersanyagok többségéért dollárral fizetnek, az eszközök és a kötelezettségek nagy részét dollárban tartják számon – összességében elmondható, hogy a világ soha nem látott mértékben függ a dollártól.

 

A válság kezdete óta kismértékű volt a gazdasági növekedés üteme, a növekedés mögött viszont elsősorban hitelek álltak, mivel mind a termelékenység, mind pedig az innovációs kedv történelmi mélyponton állt, és mindezek negatív demográfiai trendekkel jártak együtt. Ilyen helyzetben fontos megérteni, hogy két alapvető tényező határozza meg a gazdasági növekedést: a termelékenység és a demográfiai trendek.

 

A gazdasági lassulásra és a gyengülő fogyasztói bizalomra válaszul világszerte leszorították az irányadó kamatokat, hogy „olcsó pénzt" teremtsenek. Az olcsó pénzzel viszont az a baj, hogy nem csupán az erőforrások helytelen allokálásához vezet, de torzítja a piacokat is, és elvonja a tőkét a befektetésektől, így korlátozza a termelékenységet.

 

A Fed decemberben vagy 2016 első negyedévében el fogja kezdeni a monetáris politika normalizálását. A gyakorlatban a normalizálás a Fed irányadó kamatlábain keresztül fog megvalósulni, és ez már egy jelzés arra vonatkozóan, hogy a végéhez közeledik az alacsony kamatok ideje. De érdemes észben tartani a korábbi példák tanulságait, a dollár és a kamatemelések ellentétes irányát. Részemről arra a forgatókönyvre fogok építeni, hogy a dollár decemberben éri el erejének csúcsát, és ezt követően egy régóta várt lökést kap a világgazdaság.

 

Ha a gyengébb dollár forgatókönyve nem jön be, akkor biztosan számolhatunk globális recesszióval, alacsonyabb nyersanyagárakkal, deflációval – de ezúttal nem csak a feltörekvő piacokra, hanem az egész világgazdaságra vonatkozóan. Senki nem engedhet meg magának egy erősebb dollárt, még Európa sem.

 

Steen Jakobsen

Steen Jakobsen 2011 óta a Saxo Bank vezető közgazdásza. Kétéves távollétet követően tért vissza a Saxo Bankhoz, ez alatt az időszak alatt a Limus Capital Partners befektetési igazgatójaként dolgozott. 2009 elején történt kilépését megelőzően Jakobsen csaknem kilenc éven keresztül töltött be befektetési igazgatói posztot a Saxo Banknál. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a saját számlás kereskedés és az alternatív beruházások területén. 1989-ben szerzett közgazdasági diplomát a Koppenhágai Egyetemen; karrierjét a koppenhágai Citibank N.A. vállalatnál kezdte, majd a Hafnia kereskedelmi bankhoz került, ahol értékesítési és opciókereskedelmi vezetőként folytatta pályafutását. 1992-ben a londoni Chase Manhattan bank alelnöke és a skandináv régió kereskedelmi igazgatója, később pedig a Chase Manhattan bank saját számlás kereskedelmi csoportjának igazgatója lett. 1995 és 1997 között a londoni Swiss Bank Corp. saját számlás kereskedelmi szakembereként és a kereskedelmi forgalom vezetőjeként tevékenykedett. 1997-ben a Christiania (jelenlegi nevén Nordea) bank nemzetközi kereskedelmi, illetve deviza- és opciókereskedelmi igazgatójává nevezték ki New Yorkban, majd 1999-ben a UBS nemzetközi saját számlás kereskedelmi csoportjának vezérigazgatója lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.