Vonzzák a fiatalokat a modern agrártechnológiák. A mezőgépész szakmát népszerűsítette a MEGFOSZ Mezőfalván, az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

 

Vonzzák a fiatalokat a modern agrártechnológiák. A mezőgépész szakmát népszerűsítette a MEGFOSZ Mezőfalván, az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

 

Az ország legnagyobb szabadtéri agrárexpóján középiskolások is kipróbálhatták a legmodernebb technológiákkal felszerelt mezőgazdasági gépeket, míg a gazdák szakmai konferencián és szántóföldi bemutatón tanulhattak a szektor újdonságairól. A mezőgazdaság és a mezőgépész szakma egyre népszerűbb hazánkban, amelyhez a Szántóföldi Napokhoz hasonló interaktív expók is nagyban hozzájárulnak.

 

Június 1-én zárult Mezőfalván az ország legnagyobb interaktív, szabadtéri agrárexpója, a NAK és a MEGFOSZ által szervezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. A két napos rendezvény célja volt, hogy szorgalmazza a magyar gazdák felzárkóztatását a modern agrártechnológiákhoz. Az expó a korszerű permetező technológiákat állította középpontba, (lásd: http://euroastra.hu/node/112207) melyekről a szántóföldi bemutatókon bárki ingyenesen tanulhatott.

 

Az ország legnagyobb, interaktív agrárfesztiválja közel 50 focipályányi területen épült: itt vonultatták fel az összesen 500 tonnányi, közel egy milliárd forint összértékű agrárgépeket, melyeket ilyen számban most először mutattak be szántóföldi környezetben.

A növénybemutatókhoz már hónapokkal korábban elvetették a magokat a demoparcellákban, és a rendezvény központi programja, a permetezési bemutató próbapályáit is kiválóan elkészítették a szervezők.

 

Az esemény megnyitóján Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke az utánpótlás fontosságát hangsúlyozta, amikor jelképesen úgy fogalmazott, hogy a kormány mögötti ötven centimétert ki kell tölteni. A szövetség célja, hogy a korszerű gépek mellett a gépészek szakértelmét is biztosítsa. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a mezőgazdasági képzések eljussanak a pályaválasztókhoz, és minél több gyerek válhasson mezőgépésszé, amelyhez első lépés lehet egy ilyen expón való részvétel.

 

A szövetség mottója: ami ma a traktorban, az holnap az autóban.

Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági gépek a technikai fejlesztésekben sokszor az autóipar előtt járnak, emiatt a szakma vonzó lehet a pályaválasztás előtt állóknak.

 

http://www.szantofoldinapok.hu

https://www.facebook.com/I.NAKSZANTOFOLDINAPOK

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük