A túlélő. 2014. február 6-án kerül mozikba a Marcus Luttrell könyve alapján („Lone Survivor: An Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10") készült megtörtént eseményt feldolgozó filmdráma.

 

A túlélő. 2014. február 6-án kerül mozikba a Marcus Luttrell könyve alapján („Lone Survivor: An Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10") készült megtörtént eseményt feldolgozó filmdráma.

 

A túlélő c. háborús akciófilmet, drámát a Variety és a Hollywood Reporter is a jövő évi Oscar-gála komoly esélyeseként emlegeti. (Két kategóriában kapott jelölést: legjobb hangvágás és legjobb hangkeverés) A lapok megjegyzik továbbá, hogy nem csak Peter Berg rendezői munkája kiemelkedő, de legtöbb színésze is sokkal többet mutat képességeiből, mint eddig bármikor.

 

2005. június 28-án az amerikai haditengerészet megindította a Vörös Szárnyak Hadműveletet. Az akció célja az volt, hogy felkutassák és likvidálják az afganisztáni hegységek között rejtőző tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. Nyomon követjük Luttrell és társai felkészítését, milyen kemény embert próbáló kiképzésen mentek keresztül. Ha nem bírod tovább, rázd meg háromszor a harangot és tedd le a sisakod – tartja a mondás, és bizony hullottak a gyengébbek, mire elérkezett a bevetés. A sziklás, valós afgán tájakat idéző hegységek között a bevetés azonban nem várt szörnyű fordulatot vett. A négyfős, SEAL-kommandós osztag csakhamar harapófogóban találta magát, körbevéve egy egész sereg tálib fegyveressel, reménytelenül elvágva a segítségtől.

Az akció súlyos kudarccal végződött, a négyesből egyedül Marcus Luttrel maradt életben.

 

Luttrel, aki tehát maga a címbéli túlélő, évekkel később könyvet írt a tragédiáról, amely azonnal bestsellerré vált a The New York Times listáján. Visszaemlékezéseit a bátorság és hősiesség egyik legigazabb történetének tartják. A filmadaptációt Peter Berg rendezte, akinek olyan akciófilmeket köszönhetünk, mint a szintén a közel-keleti háborúval foglalkozó A királyság, a Hancock című rendhagyó szuperhősmozi, vagy legutóbb a Csatahajó.

 

A TÚLÉLŐ (Lone Survivor)

A forgatókönyv Marcus Luttrell könyve alapján készült.

Főszereplők: Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Taylor Kitsch, Ben Foster, Eric Bana

Producerek: Peter Berg, Sarah Aubrey, Randall Emmett, Norman Herrick, Barry Spikings, Akiva Goldsman, Mark Wahlberg, Stephen Levinson, Vitaly Grigoriants

Operatőr: Tobias A. Schliessler; Zene: Steve Jablonsky

Gyártó: Universal

Rendező-forgatókönyvíró: Peter Berg

 

Magyarországon forgalmazza: a Cinetel

Bemutató: 2014. február 6.

 

http://www.youtube.com/watch?v=hffKSrhO0v4&feature=youtu.be

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük