2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A túlszabályozottság az oka az éves beszámolók használhatatlanságának

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44420"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hitting_the_notes.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span> <p>Az egyre bonyolultabbá váló szabályok és irányelvek miatt jelentős a kockázata annak, hogy az éves beszámolók használhatósága egyre csökken, figyelmeztet az ACCA a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete és a Deloitte átfogó jelentése. </p><p>

  hitting the notes.thumbnail

Az egyre bonyolultabbá váló szabályok és irányelvek miatt jelentős a kockázata annak, hogy az éves beszámolók használhatósága egyre csökken, figyelmeztet az ACCA a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete és a Deloitte átfogó jelentése.

  hitting the notes.thumbnail

Az egyre bonyolultabbá váló szabályok és irányelvek miatt jelentős a kockázata annak, hogy az éves beszámolók használhatósága egyre csökken, figyelmeztet az ACCA a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete és a Deloitte átfogó jelentése.

A „Lejátsszuk a kottát, de mi lesz a dallammal?" c. jelentés kilenc ország, közel 230 pénzügyi vezetőjének véleményét összegzi az éves beszámolókban szereplő szöveges értékelések jelenlegi kihívásairól és jövőbeni formájáról. A jelentés megállapítja, hogy a részvényesek és a szabályozó hatóságok eltérő igényei túl bonyolult, leginkább a szabályok betartására koncentráló beszámolókat eredményeznek.

„Már a globális pénzügyi válság előtt is megkérdőjelezték a jelenleg használatos vállalati beszámolási irányelvek használhatóságát. A jelentésünk megállapította, hogy az egyre terjedelmesebb és bonyolultabb szabályozói követelmények miatt a részletek tömegéből már alig lehet kivenni, hogy a vállalat tulajdonképpen hogyan is teljesített." – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

A jelentés főbb megállapításai:

 • Az éves beszámolókban a legnépszerűbb elem annak bemutatása, hogy hogyan teljesítette a vállalat a jogszabályi és szabályozó hatósági előírásokat (83%). A részvényesek igényei ettől egy kevéssel elmaradnak (82%).
 • A válaszadók 71%-a úgy véli, hogy a szöveges beszámolók elkészítésének legkritikusabb elemei a nagyszámú követelmények, melyekkel a beszámolók készítőinek számolniuk kell, valamint a beszámoló elkészítéséhez szükséges idő- és költségigény.
 • Az interjú során megkérdezettek úgy vélik, hogy a részvényesek leginkább a következő öt terület szöveges értékelésére kíváncsiak:
 • o a pénzügyi eredmények és a pénzügyi helyzet ismertetése (ezt 87 % tekintette nagyon fontosnak)
 • o a legfontosabb kockázatok megnevezése és kezelésük mikéntjének leírása (67%)
 • o a jövőre vonatkozó tervek és kilátások részletezése (64%)
 • o az üzleti modell leírása (60%)
 • o illetve a kulcs teljesítménymutatók (KPI-k) ismertetése (58%)
 • A globális pénzügyi válság lecsengésének idején a beszámolókészítők 78%-a úgy vélte, hogy a kockázatok és kezelési módjuk ismertetése jelentősebb érdeklődésre számíthat
 • Amikor arról kérdezték őket, hogyan javítanák a beszámolók minőségét a jövőben,
 • o az interjúalanyok 65%-a azt mondta, hogy olyan beszámolási környezetet szeretnének, ahol nagyobb az önállóság és kevesebb a betartandó szabály,
 • o 58% szívesen idézné a független könyvvizsgálók véleményét
 • o 57% szerint nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk a jövőre vonatkozó információknak
 • o 51% pedig a Nemzetközi Számviteli Standard Testület [IASB] útmutatását követné

„Manapság a beszámolók eleget tesznek az adatszolgáltatási előírásoknak, de vajon ezt információnak nevezhetjük? Az általunk kapott eredmények szerint nem. A készítők több önállóságot és kevesebb betartandó szabályt szeretnének."- tette hozzá Katka Benesova.

A jelentésről

A jelentés itt tekinthető meg pdf formátumban.

A jelentés telefonos interjúk alapján készült, amelyeket 231 pénzügyi vezetővel és csoportszintű pénzügyi igazgatóval készítettek 2010 áprilisában és júniusában. A megkérdezett pénzügyi vezetők ausztráliai, kínai, kenyai, malajziai, szingapúri, svájci, Egyesült Arab Emirátusokbeli, Egyesült Királyságbeli illetve USA-beli vállalatoknál dolgoznak. Mélyinterjúkat is készítettek 7 további pénzügyi vezetővel a következő cégeknél: Kellogg Company (USA), Centum Investments Company Ltd (Kenya), Dubai Insurance Company (EAE), Exco Resources (Ausztrália), Straco Corporation (Szingapúr), Spirent Communications plc (Egyesült Királyság), Time dotcom (Malájzia), és három befektetői szervezet képviselőjével (the Council of Institutional Investors (USA), Association of British Insurers (Egyesült Királyság) és National Association of Pension Funds (NAPF).

Az ACCA (Accociation of Chartered Certified Accountants) a professzionális könyvelők globális szervezete. Céluk az, hogy az üzleti életben jól használható, nagy presztízsű képesítést kínáljon azoknak a megfelelő szaktudással és képességekkel rendelkező, ambiciózus embereknek, akik jó lehetőségeket nyújtó számviteli, pénzügyi és vállalatvezetési karrierre vágynak.   Az ACCA összesen 170 országban nyújt támogatást, és 140 000 taggal valamint 404 000 tanulóval rendelkezik.

http://www.accaglobal.com/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.