2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A tűszúrás okozta balesetek megelőzése az egészségügyben

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64517"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image19_10.jpg" border="0" width="302" height="222" /></a></span>Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet. </p> <p> 

image19 10Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet.

 

image19 10Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet.

 

A használt injekciós tűk több mint 30 vérben található kórokozóval fertőzhetnek. A legtöbb tűszúrásos baleset közvetlenül a tű használata után következik be. A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság nagygyűlésén debütáló Sharps Terminator fokozza az egészségügyi dolgozók biztonságát; csökkenti a tűszúrásos balesetek lehetőségét, megsemmisítve a veszély forrását – magát a tűt -, azzal, hogy az alkalmazás helyén eltávolítja a környezetből; szignifikánsan redukálja a tűgyűjtők használatát és költségét; elősegíti, hogy a társadalom számára a környezet biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb legyen.

 

 image20 14.thumbnail

Hamarosan életbe lép az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény, amely az európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálva, rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések megelőzéséről szóló keret-megállapodás végrehajtásáról és módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényt. 2013. május 1-jétől az egészségügyi államigazgatási szerv eljár a hatáskörébe tartozó szabálysértés esetén, ennek keretében helyszíni bírságot szabhat ki.

 

 

Európai tanulmányok becslései azt mutatják, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó legalább évente egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet.

 

 

Problémát jelent, hogy a tűgyűjtő konténerek alacsony technológiai színvonalúak, nem praktikusak, viszont drága megoldást nyújtanak. Az injekciós tű hulladék szabályozása szigorú, üzemanyagköltséges, komoly munkaerőigénnyel párosul, s a tűknek és egyéb szúróeszközöknek magas a megsemmisítési költsége. A speciális konténerek alkalmasak ugyan a használt tűk begyűjtésére, de nem ellenállók a tűszúrásokkal szemben.

 

Az amerikai fejlesztésű, szerb gyártású és – Európában elsőként – hazai forgalmazású Sharps Terminator csonkkal együtt semmisíti meg az egész tűt, amelyből 3 másodperc alatt hamu és ártalmatlan hulladék lesz. Egykezes, egyszerű művelettel működtethető, jelentősen csökkentve az egészségügyi veszélyes hulladék tárolásának költségét. Mindenfajta tű esetén használható. Zárt, hordozható, akkumulátorról üzemel.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.