2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Universal McCann mobil kommunikációs kutatása

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5516"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mobil.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A mobiltelefont sokkal többet használják üzenetküldésre és mobilinternetezésre, mint telefonálásra - derült ki a Universal McCann legfrissebb, amerikai, ázsiai, nyugat-európai, és orosz piacokon végzett kutatásából. Az Anytime, Anywhere (magyarul: Bárhol, bármikor) elnevezésű kutatás a mobileszközök és -tartalmak marketingkommunikációs szempontú vizsgálatára helyezi a hangsúlyt. <p>

 mobil.thumbnail 0A mobiltelefont sokkal többet használják üzenetküldésre és mobilinternetezésre, mint telefonálásra – derült ki a Universal McCann legfrissebb, amerikai, ázsiai, nyugat-európai, és orosz piacokon végzett kutatásából. Az Anytime, Anywhere (magyarul: Bárhol, bármikor) elnevezésű kutatás a mobileszközök és -tartalmak marketingkommunikációs szempontú vizsgálatára helyezi a hangsúlyt.

 mobil.thumbnail 0A mobiltelefont sokkal többet használják üzenetküldésre és mobilinternetezésre, mint telefonálásra – derült ki a Universal McCann legfrissebb, amerikai, ázsiai, nyugat-európai, és orosz piacokon végzett kutatásából. Az Anytime, Anywhere (magyarul: Bárhol, bármikor) elnevezésű kutatás a mobileszközök és -tartalmak marketingkommunikációs szempontú vizsgálatára helyezi a hangsúlyt.

Az átlagos felhasználók manapság a mobilozással töltött idő alig felében beszélgetnek egymással. Ehelyett sokkal szívesebben küldenek szöveges (40 százalék), illetve multimédiás üzenetet (6 százalék), vagy interneteznek a mobiltelefonjuk segítségével (7 százalék). Talán nem meglepő, hogy a japánok töltik a legkevesebb időt a mobilon csevegéssel: a mobilozási időnek csupán 24 százalékát.

A mobilfelhasználói szokásokban beállt drámai változás oda vezetett, hogy a fogyasztók elkezdtek élénken érdeklődni a minőségi tartalmak iránt (zene, sportok, televíziós és mozi-előzetesek). Mindez óriási lehetőség a hirdetők számára, mivel a kutatás szerint az emberek a tartalomhoz kapcsolódó hirdetéseket találják a reklámozás leginkább elfogadható formájának.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány második elemzése a Universal McCann 21 országra kiterjedő kutatási programjának, melynek során a kulcsfontosságú digitális témákat globális kontextusban vizsgálták.

Az ez év júliusában tízezer résztvevő bevonásával készült tanulmány szerint a következő nagy durranás a mobiliparban a televízió megjelenése lesz a mobiltelefonok képernyőjén; jelenleg a megkérdezettek 8 százaléka próbálta már ki a mobil TV-t, de 33 százalékuk használná szívesen.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a jelen felhasználói számtalan hordozható eszközhöz jutnak hozzá, tekintet nélkül a helyi gazdasági, társadalmi, és kulturális körülményekre. A megkérdezettek 66 százaléka rendelkezik hordozható zene-, illetve média-lejátszóval, 45 százalékának van laptopja az otthonában vagy a munkahelyén, és 28 százalékuk birtokol hordozható játékkonzolt. Ez a páratlan hozzáférés óriási keresletet indukált az olyan tartalmak iránt, mint a zene, a filmek, és a tévéműsorok.

Sajnálatos tény, hogy jelenleg az emberek nagy része illegális forrásokból jut ezekhez a tartalmakhoz: a letöltések még mindig messze meghaladják a fizetett zenevásárlások mennyiségét. A felhasználók 38 százaléka számára az elsődleges tartalomforrás a legális CD-k zeneanyagának konvertálása hordozható lejátszókra, míg 36 százalékuk vallja be, hogy részt vesz a peer-to-peer illegális fájlcserében. Mindkét módszer túlszárnyalja a fizetett letöltések mennyiségét, mely csupán 16 százalékot képvisel. Mindez annak ellenére van így, hogy a zene az első számú olyan hordozható tartalom, amelyért a felhasználók hajlandóak lennének fizetni.

A kutatás további fontos eredményei:

A 3G telefonok a legkeresettebb mobil eszközök világszerte

A 3G az első számú hordozható technológia – a megkérdezettek 43 százaléka használná szívesen. Ezzel megelőz minden más eszközt, köztük a lejátszókat, a hordozható játékkonzolokat és a laptopokat is.

A mobiltelefon-használók vevők a jövő mobiltechnológiáira.Ahol a technológia elérhető, ott a fogyasztók meg is vásárolják azt.

A mobiltechnológia a felhasználók által generált tartalmak (User-Generated Content, UGC) arányának növekedését eredményezi. A mobiltelefonok után a digitális kamerák a legnépszerűbb mobil eszközök – a megkérdezettek 81 százaléka rendelkezik ilyennel. A kamerával ellátott mobilok majdnem ennyire népszerűek, a válaszadók 76 százaléka birtokol ilyet.

Tom Smith, a Universal McCann EMEA Kutatási Menedzsere elmondta: „A kutatás egyértelműen óriási lehetőségeket jelez előre a médiatulajdonosok, kereskedők és reklámszakemberek számára. A piacon jelentős kereslet jelentkezett a megfelelő tartalom és szolgáltatások iránt, mely azonban kielégítetlen marad.  Ezt a hiányt a felhasználók gyakran illegális tartalmakkal pótolják. Ezek alapján a tartalom-tulajdonosoknak nyithatnak a mobil lehetőségek felé. A tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés kialakításával a reklámszakemberek a korábbinál is jobb kapcsolatot tudnak kiépíteni a fogyasztókkal."

http://www.universalmccann.com/

http://www.interpublic.com/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.