Magyarország igazi erőforrása az itt élők tudásában és kreativitásában rejlik – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Bosch csoport alapításának 125. évfordulója és a cégalapító Robert Bosch 150. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen 2011. május 26-án, Budapesten. 

Magyarország igazi erőforrása az itt élők tudásában és kreativitásában rejlik – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Bosch csoport alapításának 125. évfordulója és a cégalapító Robert Bosch 150. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen 2011. május 26-án, Budapesten. 

A Bosch régi szereplője a magyar gazdaságnak, és mint ilyen, régóta érdekelt az ország versenyképességének hosszú távú növelésében – mondta a miniszter hozzátéve, hogy a cég remek példája a Németország és Magyarország közötti kiváló gazdasági együttműködésnek.

 

„Németország stratégiai partnerként tekint Magyarországra, és mi magunk is így tekintünk a német iparra. Hazánk a német befektetőket mindig is hosszú távú partnerének tartotta. Magyarországon egyértelműen tisztelet övezi őket, és a német vállalatok is elismerően nyilatkoznak a magyar beruházási környezetről” – jelentette ki Fellegi Tamás.

 

„Meggyőződésem szerint a Magyarország iránti nemzetközi bizalom megerősödése jórészt a határozott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. Az elmúlt évben a magyar kormány a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében konszolidálta a költségvetést, megőrizte az államháztartás egyensúlyát” – hangsúlyozta a fejlesztési tárca vezetője.

 

A miniszter arról is szólt, hogy a magyar kormány egyik legaktuálisabb és legfontosabb célja a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás növelése. Ennek megvalósításához egyszerre több területen kell nagymértékű, átfogó és tartós változásokat elérni. A külföldi tőke számára vonzóvá kell tenni a magyarországi beruházási lehetőségeket, a képzéseket pedig a gazdaság aktuális igényeihez kell igazítani.

 

Fellegi Tamás kiemelte annak jelentőségét, hogy a Bosch felismerte: Magyarország igazi, természetes erőforrása az itt élők tudásában és kreativitásában rejlik. Ennek kiaknázása és a szellemi tőke gazdaságba történő visszaforgatása révén a vállalat is hozzájárul Magyarország versenyképességének erősítéséhez, ráadásul a szakértelmet igénylő munkahelyek teremtése a közösség érdekét szolgálja.

 

A magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábaláshoz és az Európa fejlett államaihoz való felzárkózáshoz az innovativitás ösztönzése és mind szélesebb körű kiaknázása – közölte a miniszter.

 

Fellegi Tamás az innovációs forrásfelhasználás stratégia-alapú megújítása kapcsán beszámolt arról, hogy a szakterület Magyarország egyik kiemelt jelentőségű kitörési pontja. Ennek megfelelően hangsúlyosan jelenik meg az Új Széchenyi Tervben is, amelyben erre a célra csak az idén több mint 72 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormány 2013-ig pedig összesen mintegy 200 milliárd forintnyi összeget szán a k+f+i támogatására.

 

Mindannyiunk számára világos, hogy a tudásba való befektetés többszörösen megtérül, hiszen ezek a fejlesztések multiplikátor hatással bírnak – hangsúlyozta a tárcavezető hozzátéve, hogy a foglalkoztatottság növelése és a tudásipar, a tudásgazdaság támogatása meghatározó szerepet kap Magyarország versenyképességi előnyeinek újraépítésében, visszaszerzésében.

 

Foto:NEFMI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük