A Thomson Reuters 2012-es jelentése szerint az IMAP tanácsadói hálózata Kelet-Európában ismét első helyen végzett a középvállalati kategóriában a lezárt fúziós és felvásárlási ügyleteket számát tekintve. Ezzel az eredménnyel az IMAP megőrizte piacvezető helyét a régióban.

 

A Thomson Reuters 2012-es jelentése szerint az IMAP tanácsadói hálózata Kelet-Európában ismét első helyen végzett a középvállalati kategóriában a lezárt fúziós és felvásárlási ügyleteket számát tekintve. Ezzel az eredménnyel az IMAP megőrizte piacvezető helyét a régióban.

 

Tavaly az IMAP hálózatának régiós tagjai 28 ügyletet zártak sikerrel az 50 és 500 millió dollár közötti ügyletérték-tartományban. A Thomson Reuters adatai szerint 2012-ben összesen mintegy 3600 ilyen ügylet valósult meg Kelet-Európában, ami több mint 25%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Annak ellenére, hogy a darabszám jelentős mértékben csökkent, az ügyletérték mindössze 4,6%-kal mérséklődött. A vezető iparágak között volt régiónkban az energetikai szektor (23,1%), a gyáripar (16,7%), az alapanyagokat gyártó szektor (14,7%) és a pénzügyi szektor (13,4%).

 

Az 50 millió dollár ügyletértékig terjedő kategóriában 2012-ben 27 felvásárlási tranzakciót zártak sikerrel az IMAP tagjai Kelet-Európában. Összességben a kisebb ügyleteknél is 25%-os visszaesés volt megfigyelhető, miközben a tranzakciók értéke megközelítőleg 9%-kal csökkent. A legnépszerűbb célpontokat tekintve az alacsonyabb árkategóriában is hasonlóan alakult a szektorok rangsora, mint a nagyobb értékű ügyleteknél.

 

Préda István, az IMAP MB Partners Zrt. vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban elmondta: a válság a független M&A hálózatoknak kedvezett. Ezek a cégek – szemben az auditáló, könyvvizsgáló és banki tanácsadó társaságokkal – a nehezebb piaci körülmények között is a fúziós és felvásárlási tanácsadásra koncentrálták erőiket, rugalmasan reagáltak az újfajta kihívásokra, és konszolidálták a zsugorodó M&A tanácsadói piacokat a kkv szektorban. Bár a tranzakciók számának elmúlt évi visszaesése azt jelzi, hogy a cégértékesítési piac még messze van a válság előtti szinttől, a növekedésben lévő vállalatok iránt továbbra is van kereslet. Az IMAP, mint piacvezető M&A hálózat képes arra, hogy az ilyen cégek tulajdonosai számára még ezekben a nehéz években is megtalálja a legkedvezőbb fel-, illetve kivásárlási ajánlatokat. Magyarországon 2012-ben az IMAP MB Partners Zrt. eladói tanácsadóként vett részt a GlobeNet Zrt. értékesítésében, melyet az Asseco Central Europe, a. s. vásárolt meg, illetve közreműködött az Indukciós és Védőgázas Hőkezelő Kft. eladásában.

 

Az előrejelzések szerint 2013-ban is lassú marad a növekedés az Európai Unióban, de Görögország és a bankrendszer stabilizálódása csökkentette a bizonytalanságot, így arra lehet számítani, hogy a fúziós és felvásárlási piac újra aktívabbá válik. Magyarországon az IMAP a 2014-es választás előtt kevesebb gazdasági átalakítást és egy konszolidálódó nemzetközi megítélést prognosztizál, ami átmenetileg bátorítani fogja a külföldi befektetők itthoni felvásárlásait.

 

Vállalat fel- és kivásárlási ügyletek Kelet-Európában 500 millió dolláros ügyletértékig (2012)

Rangsor

Tanácsadó

Lezárt ügyletek száma

1

IMAP

55

2

KPMG

51

3

Sberbank CIB

32

4

PricewaterhouseCoopers

32

5

Goldman Sachs & Co

24

Forrás: Thomson Reuters

 

 

Az IM AP International Network of M&A Partners  vezető fúziós és felvásárlási tanácsadócégek nemzetközi hálózata. Az 1973-ban létrejött szervezet a nemzetközi tranzakciókban aktív szakcégeket egyesíti mintegy harminc országban világszerte. Az IMAP cégei a világ minden pontján magas szintű tanácsadási szolgáltatásokat kínálnak közép- és nagyvállalati ügyfeleik számára.

 

Az IMAP tanácsadói stratégiai, fúziós, felvásárlási, eladási és kapcsolódó vállalatfinanszírozási szolgáltatásokat nyújtanak. Közepes méretű vállalatokat eladni vagy felvásárolni szándékozó cégtulajdonosok és cégek támaszkodnak az IMAP-ra, ha helyi információkra és iparági szakértelemre van szükségük. A szervezet nemzetközi hálózatának segítségével az IMAP cégei megtalálják és elérik az érdeklődő szakmai befektetőket, fellelik az eladó cégeket, és a világ bármely pontján megszervezik a tranzakciókhoz szükséges finanszírozást.

 

Magyarország 2005 óta képviselteti magát az IMAP-ban. Préda István, az IMAP MB Partners Zrt. vezérigazgatója 2007 októbere óta tagja a szervezet elnökségének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük