A kedvezõtlen gazdasági folyamatok dacára idén is nyereséget vár az MHM Computer Hungária Kft. Az adattárolási eszközök értékesítésével és szolgáltatásával foglalkozó cég ügyvezetõ igazgatója 2009-ben mintegy 1,5 milliárd forintos árbevétellel számol.

 

A kedvezõtlen gazdasági folyamatok dacára idén is nyereséget vár az MHM Computer Hungária Kft. Az adattárolási eszközök értékesítésével és szolgáltatásával foglalkozó cég ügyvezetõ igazgatója 2009-ben mintegy 1,5 milliárd forintos árbevétellel számol.

Ahogy szinte minden gazdasági ágazatban, a válság az MHM-nél is megrendelések csökkenését  hozta idén: a vállalatok IT-re fordított kiadásai esetenként több mint 50 százalékkal estek tavalyhoz képest. A cég megrendelései azonban a tavalyi szinten maradtak köszönhetõen az új partneri körnek – jelezte Lyócsa István. A banki és távközlési szegmensben továbbra is nagy az igény a cég termékeire és szolgáltatásaira. E két ágazat adja az MHM bevételének mintegy 70 százalékát. A hozzáadott értéket képzett szakemberekkel növeli a vállalat: ahogy Lyócsa István fogalmaz az egyéb személyi átalakítások után a kereskedelemben erõsítenek idén.

A szakember szerint az IT szegmensben már jóval korábban, 2001-ben kezdõdött egyfajta dekonjunktúra. Azelõtt sok vállalat fordított jelentõs összeget informatikai rendszerekre, ám ma már  mindenki jóval megfontoltabb, s ez nem pusztán a válság hatása. A legtöbben eltolják beruházásaikat, s csak a halaszthatatlan teendõkre adnak ki pénzt.

A költségtakarékosság a másik oldalon megrendeléseket is hoz: az informatika nyitott olyan projektekre, ahol effektív "Cash-out" csökkenést lehet azonnal elérni, a "Green IT" az energiaárak folyamatos emelkedése miatt egyre fontosabb szerepet kap, sokan keresik a kisebb energiafelhasználású, alapterületű eszközöket.

Afeltieken kívül egyre fontosabb a cégeknek, hogyan tudják alkalmazásaikat konszolidáltabb szerver, és tároló parkkal megoldani. A legújabb technológiák  – a virtualizáció, deduplikáció, az IT infrastruktúrák optimálisabb, rugalmasabb, biztonságosabb felhasználását teszik lehetővé – tette hozzá Lyócsa István.

Az IT piacon a jelenlegi kilátások szerint sem várható jelentõsebb fellendülés – állítja az ügyvezetõ igazgató, aki ennek ellenére 2010 közel 1,8 milliárd forintos árbevételt tûzött ki célul. Erõsíteni szeretnénk a kapcsolatot a meglévõ beszállítóinkkal és megrendelõinkkel. Ehhez fontos, hogy tartsuk azt a szakmai színvonalat, amiért mellettünk döntöttek" – húzta alá Lyócsa István.

Az MHM Computer Hungária Kft. a számítástechnikai rendszerek adattárolással kapcsolatos problémáinak megoldására koncentrál, úgy mint adatkezelés, adatmentés, gyors adathozzáférés biztosítása, és elsõsorban az adatok elvesztésével, megsemmisülésével szembeni védelem. Mindehhez elsõsorban az szállítóinak különbözõ megoldásait alkalmazva. Az MHM eredményeit mutatja, hogy a társaság mérnökei több mint egy Petabyte adatvagyont felügyelnek. Az adatkezelés mellett a cég tevékenységének fontos része a biztonságos számítástechnikai rendszerek tervezése és kiépítése is.

A cseh MHM Computer a.s. tulajdonában álló MHM Computer Hungária Kft. 1996 óta mûködik Magyarországon. A vállalat hazánkon kívül Csehországban és Szlovákiában mûködik, de jelentõs megrendeléseket teljesítenek Lengyelországban és Romániában, valamint tanácsadói tevékenységüknek köszönhetően projektek valósultak meg Genf, és az USA Nevada -ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük