A HVCA és a Portfolio.hu nemzetközi szakmai konferenciáján elhangzott, hogy az európai politika és a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy a kockázati tőke munkahelyeket ment meg, és csökkenti a vállalatok eladósodottságát

A HVCA és a Portfolio.hu nemzetközi szakmai konferenciáján elhangzott, hogy az európai politika és a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy a kockázati tőke munkahelyeket ment meg, és csökkenti a vállalatok eladósodottságát

2008-ban több mint 500 millió eurós befektetést hajtottak végre a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, ezzel pedig az elmúlt mintegy 20 év második legjobb teljesítményét nyújtották, derült ki a HVCA és a Portfolio.hu mai napon rendezett vállalatfinanszírozási és kockázati tőke konferenciáján. A tagok kockázati tőke alapjai 2008-ban 2 milliárd euró tőkét gyűjtöttek össze a gazdasági világválság ellenére, így a 2009-es év rendkívül érdekes fejleményeket hozhat majd, emelte ki Oláh László, a HVCA elnöke.

A konferencián Javier Echarri, az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) ügyvezető titkára elmondta: Európában 2009 első negyedévében az egy évvel korábbi értékhez képest 30%-kal esett vissza a kockázati tőke alapok tőkegyűjtési aktivitása, a feltételek újratárgyalása pedig mindennapos tényezővé vált. Az európai kockázati tőke szektor 2008-as 25%-os visszaesése ellenére a hosszú távú hozamok a jelenlegi gyenge környezetben is kiválóan alakulnak, a nyilvános piacokat magasan felülteljesítik.

Javier Echarri szerint a politika és a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy a kockázati tőke munkahelyeket ment meg és csökkenti a vállalatok eladósodottságát. Az ügyvezető titkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek tudatosítása érdekében még sok a tennivaló.

Seres Béla, a Deloitte vezető pénzügyi tanácsadási partnere kifejtette: a fúziós és vállalatfelvásárlási aktivitás idei első negyedévben bemutatott közel 40%-os globális visszaesésének nem elsősorban az árazási szintek visszaesése és a finanszírozási csatornák kiapadása az oka, hanem a rossz gazdasági hangulat. A kockázati tőke befektetők attitűdje alapjaiban változott meg, emiatt sok esetben kivárnak a felvásárlások végrehajtásával.

Bár az elmúlt napokban némileg enyhült a válság tomboló vihara, a továbbra is erősen recessziós környezetben változatlanul kemény fejtörést okoz a befektetőknek, hogy mely területen körvonalazódik elviselhető kockázati szint mellett értelmezhető hozamkilátás. Jászkuti Bertalan, a Deloitte regionális vállalatfinanszírozási üzletágának igazgatója előadásában úgy vélekedett, hogy az egészségügy az egyik kiemelt szektor lehet a következő években. Ezt támasztja alá a demográfiai trendekből adódó keresletnövekedés, és a szektor ciklus-semlegessége.

Jelenleg és középtávon az egyes alszektorok tekintetében azon területeken várható jelentősebb – vállalatok közötti – tőkemozgás, ahol egyrészt nagyobb az árbevétel megtartás-, illetve növelés kényszere, ugyanakkor rendelkezésre állnak a tranzakciók lebonyolításához szükséges saját erőforrások is. Mindenképpen ilyen terület az originális és generikus gyógyszeripar, és -forgalmazás, illetve a biotechnológia, és a gyógyászati segédeszközök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük