A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszonegyedik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2011. május 28-29-én, szombat-vasárnap. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszonegyedik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2011. május 28-29-én, szombat-vasárnap. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.

 

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület –az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett

 

Nemzetek Utcája,

 

ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 29-én, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A rendezvényen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

 

Idén a rendezvényre kilátogatókat arcfestéssel, zenés-, táncbemutatókkal, kézműves foglalkozással, gyurmázással, rajz- és poszter-kiállítással, kvízjátékkal és sok-sok ajándékkal várják.

A Városligeti gyermeknap

„Nemzetek Utcája” című

rendezvénye

 

Napozórét (2011. május 29., vasárnap 10-19 óráig)

 

Ebben az évben a szabadtéri program egy látványos színpaddal is kiegészül, ahol a nagykövetségek és intézetek az alábbi programokkal mutatkoznak be:

 

A színpad tervezett műsora:

 

Indonéziai tánccsoport fellépése zenebemutatóval (Indonézia)

Polonéz táncegyüttes táncbemutatója (Lengyelország)

Hadeel, a Zajel Néptáncegyüttes énekesének előadása (Palesztina)

Lochberg Regionális Tánccsoport bemutatója (Németország)

ELTE- Konfuciusz Intézet bemutatója (Kína)

Magyar Chan Wu Szövetség – kung-fu bemutató; Palásti Lajos – kínai popslágerek; Zhang Yu Carolyn – operaénekesnő

Taekwondo bemutató (Koreai Köztársaság)

 

A fellépők a színpadi programjuk mellett a saját sátraik előtt is még egyszer előadják a műsorukat a nap folyamán. Az American Corner Budapest információs és kulturális programközpont az Ezerarcú Multikulti Egyesülettel közösen délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor mutatja be interaktív műsorát.

 

A rendezvényen összesen tizenhat ország, és a Magyar Országgyűlés vesz részt változatos programokkal:

 

Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Arab Emirátusok

Franciaország

Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége

India

Indonézia

Japán

Katar

Kína

Koreai Köztársaság

Lengyelország

Madagaszkár

Magyar Országgyűlés

  Németország

Norvégia

Palesztina

Szaúd-Arábia

 

A rendezvényen bemutatkozó nagykövetségek és kulturális intézetek célja, hogy programjaikkal évről-évre színesebbé tegyék a Városligeti Gyermeknapi rendezvényt, és ezzel saját országuk kultúráját közelebb vigyék a látogatókhoz.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyon örül, hogy a Magyarországon akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek idén is nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen, amivel hozzájárulnak a kétnapos esemény sikeréhez. A Szolgálat fontosnak tartja, hogy a Városligeti Gyermeknapra kilátogató családok ingyenesen vehessenek részt kulturált, színvonalas és szórakoztató programokon, amelyhez a „Nemzetek Utcája” kiváló lehetőséget nyújt.

A rendezvényre kilátogató gyermekeknek és családjaiknak lehetősége adódik, hogy játékos és színes formában megismerhessék a világ különböző nemzeteit, azok népszokásait, hagyományait, kultúráját és nemzeti ételeit. Az NGYSZ fontosnak tartja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottak és érdeklődők legyenek más nemzetek és kultúrák iránt.

 

www.gyermekmento.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük