A 2011-es Európai Feltalálói Díj nyertesei: Per-Ingvar Brånemark (Svédország – Életmű), Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium – Ipar), Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Dánia – KKV-k), Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium – Kutatás), valamint Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India – Európán kívüli országok).

A 2011-es Európai Feltalálói Díj nyertesei: Per-Ingvar Brånemark (Svédország – Életmű), Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium – Ipar), Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Dánia – KKV-k), Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium – Kutatás), valamint Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India – Európán kívüli országok).

Az Alzheimer-kór diagnosztizálásának ígéretes módszerétől és a modern implantátum-technológiától a nagy stabilitású betonig, a hatékony biomassza-kemencékig és az ultraibolya sugárzással történő víztisztításig a nyertesek találmányai az úttörő technológiai megoldások széles spektrumát ölelik fel, és bizonyítják, hogy Európa jelentős innovatív kapacitással bír. Az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) az EU Tanács magyar elnökségével és az Európai Bizottsággal együttműködve a mai napon Európa legrangosabb feltalálói díjával ismerte el a kiemelkedő kutatókat. A Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen öt különböző kategóriában adtak át díjakat.

Életmű: Per-Ingvar Brånemark (Svédország)

 A ma már széles körben gyakorolt orvosi módszer, az osseointegráció úttörője, amely olyan titánimplantátumokon alapul, amely stabil kapcsolatot hoz létre az implantátum és a csont között. Ez a fogorvosok körében ma már szabványos implantációs technika, és széles körben alkalmazzák a rekonstrukciós sebészetben is. A módszer valóban mérföldkőnek tekinthető, amely millióknak vált hasznára szerte a világon.

Ipar: Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium)

 Lambrechts találmánya újfajta építészeti megoldásokat lett lehetővé azáltal, hogy javította a vasbetonszerkezetek hajlítási szilárdságát. Az általa kifejlesztett acélszálelemek nagymértékben javítják a beton szakítószilárdságát, csökkentik az építésre fordítandó időt, és számos olyan látványos új létesítmény megvalósítását tette lehetővé, mint például a Gotthárd-alagút.

KKV-k: Jens Dall Bentzen, Dall Energy Holding Aps (Dánia)

 Speciális alacsony kibocsátású kemencéje akár 60 % nedvességtartalmú bioüzemanyagok elégetésére is alkalmas, így ideális a környezetbarát, nagy hatékonyságú és költségkímélő biomassza alapú áramtermeléshez a gyárakban és a gyártó üzemekben.

Kutatás: Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium)

 A kutató Alzheimer-kórt okozó gének azonosítására kifejlesztett úttörő módszere új gyógyszerek és kezelési eljárások megszületését tette lehetővé. Ezentúl a Broeckhoven által azonosított gének és fehérjék mindegyikét „célba vehetik" a neurodegeneratív betegségekre kezeléseket kidolgozó kutatók.

 Európán kívüli országok: Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India)

 Az egyenletes vízáramlást gravitációval és gondosan megtervezett hidraulikai kialakítással biztosító UV-sugaras fertőtlenítő eszközük 1 000 liter víz óránkénti fertőtlenítéséhez csupán egy 40 wattos izzót használ fel. A víztisztító berendezést a világ több mint tíz országában telepítették, segítségével több mint kétmillió embert látnak el tiszta vízzel.

 „Az európai szabadalmak fontos szerepet játszanak az ötlettől a piaci sikerig terjedő ciklusban. Az Európai Feltalálói Díj nyertesei ki tudták használni a szabadalmi rendszer előnyeit. Nem csupán vállalatuk és kutatóintézetük gazdasági fejlődéséhez járultak hozzá, hanem segítettek a munkahelyteremtésben és a mindennapi életkörülmények javításában is" – jelentette ki Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke.

 „Magyarország számára igazi megtiszteltetés, hogy megrendezheti a legrangosabb európai feltalálói díj átadó ünnepségét – tette hozzá Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. – A díj azt mutatja, hogy Európa változatlanul a világ élvonalában van a műszaki innováció területén. Bízom abban, hogy országunkban is hozzájárul az innovatív tevékenység fellendítéséhez. Magyarországon kiemelt fontosságú kérdés, hogy a társadalom tagjai képesek legyenek az újításra, valamint a változás és a fejlődés elősegítésére."

 „Az ebből az alkalomból kitüntetésben részesülő felterjesztettek tükrözik Európa innovációra való képességét, és jelzik azt a szabályozási környezetet, amely támogatja és elősegíti a versenyt és a fejlődést – fogalmazta meg véleményét Michel Barnier, az Európai Unió belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa. – Az Európai Szabadalmi Hivatalt hamarosan ösztönözni fogjuk arra, hogy hozzon létre egységes szabadalomvédelmet. A feltalálók így egy lépésben 25 EU-tagállamban szerezhetik meg találmányaik védelmét, ami a bürokrácia csökkenését és a szabadalmak árának mérséklődését vonja majd maga után. Meggyőződésem, hogy ez az innovatív tevékenység fejlődését tovább fogja ösztönözni" – tette hozzá.

 Az Európai Feltalálói Díj az innovatív tevékenység legrangosabb elismerése Európában. Az Európai Szabadalmi Hivatal által 2006-ban alapított díjat a hivatal évente adja át az Európai Bizottsággal és a díjátadó ünnepség idején soros EU-elnök országgal – ebben az évben Magyarországgal – együttműködve. A tisztán szimbolikus, pénzjutalommal nem járó díj azokat az invenciózus személyeket és csoportokat ismeri el, akik úttörő munkájukkal választ adnak korunk kihívásaira, és ezzel hozzájárulnak a technikai és gazdasági fejlődéshez. A felterjesztéseket a szabadalmi ügyvivők mellett bárki benyújthat az Európai Szabadalmi Hivatalhoz és az európai nemzeti szabadalmi hivatalokhoz. A nyerteseket nagy presztízsű nemzetközi zsűri választja ki, amelynek idén tagja az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek is.

 A 2011-es Európai Feltalálói Díjjal kapcsolatos további információ, fényképek, videók és tévéfelvételek:

 2011-es jelöltek

http://www.epo.org/news-issues/european-inventor/finalists/2011.html   

A zsűri

http://www.epo.org/news-issues/european-inventor/about-1/jury.html  

 

Videók a YouTube-on

http://www.youtube.com/EPOfilms   

Az Európai Feltalálói Díj a Facebookon és Twitteren

            www.facebook.com/europeaninventoraward

            http://twitter.com/EPOorg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük