Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat. Eközben a Műemlékek Nemzeti Gond­noksága további jelentős európai uniós forrás várományosa többek kö­zött a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsa­fajta illata lengi majd be Eszterházát.

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat. Eközben a Műemlékek Nemzeti Gond­noksága további jelentős európai uniós forrás várományosa többek kö­zött a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsa­fajta illata lengi majd be Eszterházát.

Eredetileg csupán kavics fedte a ma is látható, 18. századi barokk szökőkút kör­nyékét a fertődi kastély udvarán. Az idén megújult díszudvar a kastélymúzeum megnyitásával egyidőben, 1959-ben készült, Ormos Imre professzor barokk kertterve alapján. A helyreállítás alapjául szolgáló tudományos kutatás és a hely­reállítás koncepciója a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Europa Nostra-díjas fő­kertészének, Alföldy Gábornak a munkája. A rekonstrukció során több ezer tő egynyári virágot és bukszust ültettek ki az elmúlt hetekben, füvesítettek és cse­rélték az elmúlt évtizedek alatt túl nagyra nőtt tiszafákat, kiépítették a díszudvar öntözőrendszerét és megoldották a vízelvezetést, valamint tűsarkú cipőben is könnyen járható járófelületeket alakítottak ki. A munkálatok eredményeként a barokk kertek világát idéző kertbe érkezik a kastély kovácsoltvas díszkapuján belépő látogató.

Legalább ennyire látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje, a­melynek helyreállítására – a kastély angolparkjával és az északi park patakparti területével együtt – ugyancsak jelentős európai uniós támogatásra számíthat a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az Esterházy-rózsakertet IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő építtette a kastély második fénykorában, 1908-ban. A mostani helyreállítást követően pedig ismét 20 ezer rózsatő pompázhat és illatozhat a 220 méter hosszú, futórózsákkal borított, kereszt alakú rózsalugas­ban és környékén. A rózsakert különlegessége, hogy egyúttal génbank is lesz: a magyar nemesítésű rózsafajták eddigi legteljesebb gyűjteményeként őrzi és be­mutatja többek között a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700, saját nemesítésű rózsafajtáját is. 

  Az összesen több mint 200 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás részeként 2013-ra megújul Eszterháza északi parkjának patakparti területe is, amely az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult, ám a terület megtisztításával és több ezer cserje pótlásával hamarosan eredeti szépségében lesz látható az évszázados platánok és mocsári ciprusok alkotta parkrész is.

 A beruházásnak fontos része az 1906-ban kialakított angolkert helyreállítása, amelyet annak idején Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató ter­vezett, mégpedig úgy, hogy a park sétányain haladva egészen különleges növé­nyekben, például mamutfenyőkben, páfrányfenyőkben, paratölgyekben és vér­bükkökben gyönyörködhettek a sétálók. E parkrészben hamarosan több kilo­méternyi sétány újul meg, az évek során kipusztult fákat és cserjéket is pótolják a szakemberek. Az angolkert különleges látványeleme a katedrálisra emlékez­tető, ágaival boltozatot alkotó krími hársfasor, amelynek végén Fertőszéplak templomának képe tárul fel a sétálók előtt.

 Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milli­árd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló be­ruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai Fertőd-Eszterházán. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják többek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, valamint a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük