franciaországi Laus kegytemplomafranciaországi Laus kegytemplomaVasárnap (2008 május 4.) a franciaországi Laus városában tartott ünnepi szentmise keretében jelentette be Jean-Michel de Falco püspök, hogy az egyház hivatalosan elismeri Benôite (Benedicta) Rencurel 1664 és 1718 között tapasztalt Mária-jelenéseinek hitelességét.

franciaországi Laus kegytemplomafranciaországi Laus kegytemplomaVasárnap (2008 május 4.) a franciaországi Laus városában tartott ünnepi szentmise keretében jelentette be Jean-Michel de Falco püspök, hogy az egyház hivatalosan elismeri Benôite (Benedicta) Rencurel 1664 és 1718 között tapasztalt Mária-jelenéseinek hitelességét.

„Elismerem, hogy azok a jelenések, események és szavak, amelyekről Benedicta Rencurel beszámolt, természetfeletti eredetűek. Minden hívőt buzdítok, hogy ennél a szentélynél imádkozzon és keressen lelki megújulást" – mondta de Falco a szentmisén, amelyen a Római Kúria több tagja, köztük Javier Lozano Barragan bíboros is részt vett.

„Nem kötelező hinni a jelenésekben, azokban sem, amelyeket hivatalosan elismert az egyház; de ha segítenek a hitben és a mindennapi életben, miért utasítanánk el őket?" – folytatta a püspök.

A Francia Kommunista Párt a múlt héten „egyházi marketingfogásnak" minősítette az ünnepélyes bejelentést, és „az egyház és az állam szétválasztásának megsértéseként" értékelte, hogy egyes kormánytisztviselők is részt vettek a szertartáson – írja a CNA.

A francia Alpokban található Szűzanya-szentélyt évente mintegy 120 000 zarándok keresi fel. Jean Guitton katolikus filozófus szerint Laus „Európa egyik legrejtettebb és legnagyobb hatású kegyhelye".

A franciaországi Szűzanya-jelenések története

Benôite (Benedicta) RencurelBenôite (Benedicta) RencurelVasárnap a franciaországi Laus városában tartott ünnepi szentmise keretében jelentette be Jean-Michel de Falco püspök, hogy az egyház hivatalosan elismeri Benôite (Benedicta) Rencurel 1664 és 1718 között tapasztalt Mária-jelenéseinek hitelességét. A jelenések történetét a CNA összefoglalója alapján ismertetjük.

Benedicta Rencurel 1647. szeptember 16-án született a dél-francia Alpokban fekvő Saint-Étienne d'Avançonban. Hétéves volt, amikor édesapja meghalt. Benedicta egész életében írástudatlan maradt.

1664-ben egy májusi napon valamelyik szomszéd állatait legeltette – közben rózsafüzért imádkozott -, amikor egy ragyogó nőalak jelent meg előtte, karján csecsemővel. A kislány megkérdezte, kicsoda, és meghívta, hogy fogyassza el vele az útravalóját. A Hölgy nem válaszolt, csak csendesen mosolygott, majd néhány perc múlva eltűnt a látnok szeme elől.
A Hölgy négy hónapon át mindennap megjelent Benedictának. A kislány beszélt a jelenésekről a szomszédasszonynak. Az asszony sokáig nem hitt neki, ám egy nap titokban követte a lányt a Fours völgybe. Nem látta a jelenést, de hallotta a Hölgy hangját, aki arra kérte Benedictát, figyelmeztesse a szomszédasszonyt, mert veszélyben van a lelke, valami terheli a lelkiismeretét. Az asszony mélyen magába szállt, bűnbánatot tartott, és élete hátralevő részében jámbor életet élt.
Augusztus 29-én Benedicta megkérdezte a Hölgy nevét, aki így válaszolt: „A nevem Mária." 1664-1665 telén Benedicta gyakran feljárt Laus-ba, ahol mindannyiszor megjelent neki a Szűzanya, és arra biztatta, hogy „szüntelenül imádkozzék a bűnösökért". A jelenések híre az egész vidéken elterjedt. Benedicta 18 éves volt, amikor 1665. szeptember 18-án az egyházmegye hivatalosan elismerte a jelenések hitelességét.
Laus-ban Mária a bűnösök menedékeként mutatkozott be, és olyan jeleket adott, amelyek megtérésre szólították őket. Azt mondta Benedictának, hogy a szentély lámpásának olajával csodás gyógyulások fognak végbemenni, ha a betegek, akiket megkennek vele, hisznek Mária közbenjárásában. Benedicta komolyan vette Máriától kapott küldetését, és igyekezett a bűnösöket a bűnbánat szentségének vételére felkészíteni. Megkért két papot, hogy kedvesen, szeretettel fogadják a bűnbánókat.
Mária arra kérte Benedictát, figyelmeztesse a botrányos életű lányokat és asszonyokat – elsősorban azokat, akik abortuszt követnek el -, a perverz életűeket, valamint az igazságtalan gazdagokat. A papokat és a szerzeteseket fogadalmaik megtartására biztatta.
1669 és 1679 között Benedicta öt látomást kapott a szenvedő Krisztusról. 1673 júliusában, egy pénteki napon a szenvedő Jézus így szólt hozzá: „Leányom, azért mutatkozom előtted ilyen állapotban, hogy te is részt vehess szenvedésemben." Több mint két évtizedes szenvedés után, a Szűzanya rendszeres jelenéseitől kísérve Benedicta 1718 karácsonyán megáldozott, meggyónt, felvette a betegek szentségét, mindenkitől elbúcsúzott, majd a feszületet megcsókolva, békésen elszenderült.
A laus-i kegytemplomot ma évente 120 000 zarándok keresi fel.
MK/MK 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük