Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szeptember 3-án, szerdán Brüsszelben elfogadta a vegyi anyagok jelölését és címkézését szabályozó, úgynevezett GHS ENSZ rendszer európai átvételét.

 

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szeptember 3-án, szerdán Brüsszelben elfogadta a vegyi anyagok jelölését és címkézését szabályozó, úgynevezett GHS ENSZ rendszer európai átvételét.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának a tagja üdvözölte, hogy a rendeletbe végül nem került bele a jobboldali és a liberális képviselők által korábban megszavazott javaslat, miszerint a hétköznapi termékekre ne kelljen ráírni, hogy az rákkeltő vagy egyéb módon súlyosan egészségkárosító, ha az anyagot egy cég 1 tonnánál kisebb mennyiségben gyártja vagy forgalmazza.

2002 decemberében fogadta el az ENSZ a vegyi anyagokat egységesen jelölő GHS rendszert (Globaly Harmonised System). A 2002-es johannesburgi, fenntartható fejlődésről szóló csúcstalálkozó a GHS lehető leggyorsabb bevezetésére kérte az országokat annak érdekében, hogy a rendszer 2008-ra teljesen működőképes legyen.

Az Európai Bizottság indoklása szerint azért van szükségünk a GHS-re, mert: a vegyi anyagok gyártása és kereskedelme globális, veszélyeik pedig azonosak az egész világon. Ezért a veszélyek leírása, ha a termékek megegyeznek, nem lehet eltérő az egyes országokban. A vállalkozások költséget takaríthatnak meg azzal, ha a veszélyre figyelmeztető információkat nem eltérő kritériumok alapján kell értékelniük. Ha azonos kritériumokat használnak a vegyi anyagok veszélyeinek azonosítására és azonos címkéket használnak leírásukra, akkor az emberi egészség és a környezet védelme az egész világon azonos, átlátható és összemérhető lesz.

A GHS rendszerének európai jogba ültetéséről tavaly év végén döntött az Európai Bizottság. Az új jogszabály célja, hogy a vegyi anyagokról rendelkezésre álló, így többek között a tavaly életbe lépett REACH-ből nyert információk eljussanak a fogyasztókhoz.

Hegyi Gyula az EP plenáris ülésén, felszólalásában elmondta, hogy az új egységes rendszer az emberi egészséget és a környezet óvja meg a kemikáliák káros hatásaitól. Szerinte a REACH garantálja, hogy biztonságos vegyi anyagok legyenek az európai piacon. A GHS-el karöltve ez még megnyugtatóbb, így a fogyasztók is biztosak lehetnek a vegyi anyagot tartalmazó termékek használatában.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük