2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A VEKE elítéli a keresztülerőszakolt BKV tarifaemelést: káros, szégyenteljes, értelmetlen

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/30620"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/veke_logo_2_125x.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.veke.hu" title="www.veke.hu" width="89" height="100" /></a><span style="width: 87px" class="caption"><strong><a href="http://www.veke.hu/">www.veke.hu</a> </strong></span></span>Értelmetlen, káros és szégyenteljes a Bajnai-kormány által megfogalmazott feltétel, mely a jegyek és bérletek árának emeléséhez köti a BKV állami támogatását. A VEKE <a href="http://veke.hu/index.php?fc=cikk&par=507" target="_blank">kitartóan küzdött</a> azért az elmúlt hónapokban, hogy a fővárosi képviselők novemberi döntésükkel belássák: az újabb jegyáremelés csak a bliccelők számát növelné és az utasok számát csökkentené, a BKV pénzügyi helyzetén azonban semmit sem javítana.</p><p>

www.veke.huwww.veke.hu Értelmetlen, káros és szégyenteljes a Bajnai-kormány által megfogalmazott feltétel, mely a jegyek és bérletek árának emeléséhez köti a BKV állami támogatását. A VEKE kitartóan küzdött azért az elmúlt hónapokban, hogy a fővárosi képviselők novemberi döntésükkel belássák: az újabb jegyáremelés csak a bliccelők számát növelné és az utasok számát csökkentené, a BKV pénzügyi helyzetén azonban semmit sem javítana.

www.veke.huwww.veke.hu Értelmetlen, káros és szégyenteljes a Bajnai-kormány által megfogalmazott feltétel, mely a jegyek és bérletek árának emeléséhez köti a BKV állami támogatását. A VEKE kitartóan küzdött azért az elmúlt hónapokban, hogy a fővárosi képviselők novemberi döntésükkel belássák: az újabb jegyáremelés csak a bliccelők számát növelné és az utasok számát csökkentené, a BKV pénzügyi helyzetén azonban semmit sem javítana.

Az áremeléssel együtt növekvő bliccelés és elpártolás hatásán túl a most a Kormány által javasolt februártól történő áremelés pénzügyi hatása azért is elenyésző, mert a BKV bevételeinek egyik legjelentősebb eleme, az éves bérletek eladása a 2009-es áron már zajlik, illetve január végére teljes egészében megtörténik.

Elszomorító, hogy a Bajnai-kormány rövid munkássága alatt kizárólag a tömegközlekedés rombolására adta a fejét. A vasútvonalak bezárása, a vasúti reformnak csúfolt káosz mellett a Kormány hatáskörébe tartozó helyközi jegyek és bérletek árát jóval az infláció felett, 10-15 százalékkal emelik. A VEKE ezen intézkedés ellen is felemelte már a szavát: a helyközi buszos és vasúti közlekedésben sem indokolt ilyen mértékű áremelés, ez csak utasvesztést, több autót és környezetszennyezést jelent, miközben az ilyen áremelésekről az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a bevételeket nem növelik, az emberek egy része ugyanis minden áremelés után más alternatíva (bliccelés, autózás, stb.) után néz és nem veszi meg a drágább jegyet.

Azon nem lepődünk meg, hogy a vasútvonalakat hamis utasszámok, hazug osztrák példák alapján bezáró közlekedési kormányzat ezt az elég nyilvánvaló és a pénzügyi számokkal is alátámasztott összefüggést sem érti meg. Az azonban arcpirító, hogy a rombolási szándékukat most a Fővárosra és a BKV-ra is rákényszerítik. Épp arra a BKV-ra, aminek az áremelések hatására a cég saját adatai szerint is csak csökkenne az utasszáma és romlana a pénzügyi helyzete, így végül csak még nagyobb állami mentőövre szorulna az újabb esztelen áremelés hatására.

A VEKE kéri a Fővárosi Közgyűlés frakcióit, képviselőit és a város vezetőit, hogy ne engedjenek a Kormány nyomásgyakorlásának és novemberi döntésükhöz ragaszkodva ne emeljék tovább a BKV európai összehasonlításban már ma is kiemelkedően magas jegy- és bérletárait!

A VEKE ezúton szólítja fel Bajnai Gordon miniszterelnököt és a legutóbbi közgyűlési ülésén még a saját maga által előterjesztett áremelési javaslatot leszavazó, most azonban „igazságosság" címén megint az áremelés mellett érvelő Horváth Csaba fővárosi kormánybiztost, hogy álljanak el a budapestiek számára és a BKV számára is egyaránt káros áremelési követelésüktől! A BKV állami költségtérítése nem valamiféle kegy, hanem a közszolgáltatás fenntartásához szükséges alapvető pénzügyi támogatás, melyhez önkényes, értelmetlen, a BKV bevételeire, utasszámára és a közszolgáltatás minőségére is negatív hatást gyakorló feltételeket egy kormány nem szabhat.

www.veke.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.