2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Velencei-tó kilenc településének példamutató együttműködése

10 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/35248"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/velencei-to.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Velencei tó és környezete" title="A Velencei tó és környezete" width="100" height="74" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Velencei tó és környezete</strong></span></span> <p>2007 augusztusában a kilenc település (<em>Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu ) </em>polgármestere elhatározta, hogy önszervezendő, egybefüggő  területként közösen a helyi civil szervezetekkel és helyi vállalkozókkal a kistérség elindul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV tengelyének keretében megpályázható LEADER Helyi Akciócsoport cím és az ezzel járó fejlesztési források  elnyerésére, a 2007-2013 tervezési időszakban. 2008 szeptemberében  az elkészített Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pályázati anyaga alapján a Velencei-tó megkapta a megtisztelő LEADER címet.</p><p> 

 a velencei tó és környezeteA Velencei tó és környezete

2007 augusztusában a kilenc település (Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu ) polgármestere elhatározta, hogy önszervezendő, egybefüggő  területként közösen a helyi civil szervezetekkel és helyi vállalkozókkal a kistérség elindul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV tengelyének keretében megpályázható LEADER Helyi Akciócsoport cím és az ezzel járó fejlesztési források  elnyerésére, a 2007-2013 tervezési időszakban. 2008 szeptemberében  az elkészített Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pályázati anyaga alapján a Velencei-tó megkapta a megtisztelő LEADER címet.

 

 a velencei tó és környezeteA Velencei tó és környezete

2007 augusztusában a kilenc település (Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu ) polgármestere elhatározta, hogy önszervezendő, egybefüggő  területként közösen a helyi civil szervezetekkel és helyi vállalkozókkal a kistérség elindul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV tengelyének keretében megpályázható LEADER Helyi Akciócsoport cím és az ezzel járó fejlesztési források  elnyerésére, a 2007-2013 tervezési időszakban. 2008 szeptemberében  az elkészített Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pályázati anyaga alapján a Velencei-tó megkapta a megtisztelő LEADER címet.

 

 A pályázattal járó fejlesztési források országosan , település szám, és lakosságszám alapján lettek meghatározva, így a Velencei-tó LEADER Akciócsoport 1 606 000 euro forrást nyert. Ebből 881 000 euro a III. tengely  és 725 000 euro a IV. tengely LEADER helyi pályázataira.

LEADER nyertesek a Velencei-tónál

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program januárban beadott pályázatainak az 5000 fő alatti települések pályázhattak (UMVP  III. tengely ) elbírálása megtörtént, a Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén a 21 beadott pályázatból 12 pályázat felelt meg a formai, tartalmi és a pontozási feltételeknek, így közel 85 millió forint pályázati forrás jut  térségünkbe.

Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén 2009 január 12.-ig beadott UMVP III. tengely nyertes pályázatai

Pályázó

elnyert támogatás Ft

Település

Projekt címe

 PÁKOZD-ért Alapítvány

7 296 429

Pákozd

Pákozdi Római Katolikus Templomkert rehabilitációja

 Pázmánd Községi Önk.

9 909 550

Pázmánd

Pázmándi Kálvária rehabilitációja

Jókai Vendégház

9 726 223

Pákozd

Jókai Vendégház Szolgáltatásainak bővítés

Manó-Vendégház

4 935 329

Pázmánd

A pázmándi Manó-Vendégház bővítése

 Pákozd Községi Önk.

6 701 062

Pákozd

Pákoz Hősök Tere Parkosítás

 Gárdony Város Önk.

4 655 718

Gárdony(külterület)

Gárdony-Csiribpuszta Közösségi Tér

 Sukoró Község Önk.

7 624 702

Sukoró

Sukoró Kalandvár-Játszótér építése

 Pázmánd Községi Önk.

8 124 174

Pázmánd

Pázmánd- Fő utca menti zöldfelületek felújítása

 Vereb Község Önkormányzat

3 801 078

Vereb

Pihenőhely és sétautak kialakítása Vereben

 Rollkon Mérnöki és Műszaki Szolgáltató Kft.

7 713 625

Pákozd

gépbeszerzés

 Kápolnásnyéki Autószerviz 

9 688 879

Kápolnásnyék

Autószerviz  Kialakítása

 E-Volreve Kft.

4 542 686

Sukoró

gépbeszerzés

Tudjuk, hogy nem könnyű pályázni, de a kilenc  Velencei-tó körüli településen az utóbbi két évben  elnyert kis és nagy projektek bizonyítják érdemes. A tavat körbe ölelő fejlesztések, a meglévő vonzerők kiegészítése új attrakciók bevonásával, túlmutat a kistérség, megye, és a régió területein is, és a helyben élőknek munkahelyet teremt, gazdasági fellendülést biztosíthat a Velencei-tó egész területén. A megvalósuló beruházások a lakosság minden korcsoportjának életminőségét javíthatja. A dinamikus fejlődések vonzó turisztikai célponttá fejlesztik a Velencei-tó térséget.

Velencei-tó a Természetes Egészség

Két évvel ezelőtt senki sem gondolta volna a Velencei-tó kilenc településén formálódó közösségi találkozókon,  Fórumokon, hogy az akkor formálódó Helyi Vidékfejlesztési Stratégia  szlogenje             „Velencei-tó  a Természetes Egészség„  mennyire a vidék jövőjét jelképezi. 
            Azokon az őszi, téli találkozókon úgy tűnt kicsit utópisztikus modell értékű rekreációs turizmus kialakításáról beszélgetni, pedig a hely adott : a természet a táji különleges  képződmények, az állatvilág, az egyedülálló  vízi világ, a Tó a nádas, a történelmi, kulturális örökségek mind jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek, védelmük az élő és megújuló természeti erőforrások érdekében is fontosak. A megőrzött  természeti környezet az itt élők és az ide látogatók részére is megteremti a „testi-lelki harmónia"(Cooper), a rekreáció és egészség turizmus alapjait.  A minőségi turizmus és a modell értékű rekreációs és egészségturizmus alapfeltételei adottak a térségben.

Most az év végéhez közeledve elmondhatjuk, hogy az idei év  meghozta azt a dinamikus fejlődést amelyet  jövőképként megfogalmazott a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület  LEADER közössége stratégiájában, valóban egy rekreációs modell értékű turizmus kialakulásának vagyunk tanúi. Mit is jelent ez ?

A nagy beruházások mellett  nagy áttörés, hogy az elmúlt évek projektötletei ma már nyertes beruházásokban öltenek formát, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (az UMFT) nyertes pályázatai  körbe ölelik a Velencei tavat , a nagy beruházások, fejlesztések  mellett mint kiegészítő elemek az UMVP III. pilléréből és a LEADER  forrásokból  is megvalósulhatnak a fejlesztések és az ezekhez kapcsolódó új innovatív szolgáltatások.

12 nyertes pályázatot az UMVP III. tengelyében, amelyek már a „Velencei-tó a természetes  egészség „  szlogen mentén fogalmazódtak meg, és vitathatatlanul közösségi összefogásban valósulnak meg.

            Pázmándon a XVIII. századi kálváriát építik újjá a benyújtott pályázaton elnyert forrásnak köszönhetően. A szinte elpusztult köztéri szobrok köveit a helyiek lelkes csapat gyűjtötte össze és  tisztította meg a stáció  bozótos útvonalát, ez adta az ötletet, hogy pályázati forrásból az újrafaragásukat egy szobrászművész  segítségével őrizzék meg az utókornak, és egy különleges kiránduló helyet hozzanak létre az itt élők és az idelátogatók örömére.

Sukorón  Kalandvár épül  pályázati pénzből , s remélhetőleg LEADER forrásból kerékpáros pihenő valósulhat meg, amelyre igen nagyszükség van a Tó környékét bebarangoló bakancsos és kerékpáros turistáknak. Gyönyörű festői helyen pihenhetnek meg, mielőtt folytatják felfedező útjukat.

Vereb kicsiny falu, alig nyolcszáz lelket számlál. Minden pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni, a faluközpontot lépésről lépésre szépítik, parkosítják, virágokkal ültetik tele. Országosan egyedülálló a háromszájú kemencéjük,  amelyet lakossági összefogással tényleg téglánként hordtak össze  idén nyáron, azzal a céllal, hogy a faluban élőknek és a verebi vitézt meglátogatók  kellemes környezetben  ejtőzhessenek mielőtt tovább indulnak a környék megismerésére.

            Pákozd az 1848-as történelmi hagyományokat féltően őrzi, a Pákozd-Sukoró Mészeg hegyi tematikus út megvalósítása mellett a faluközpont pihenőhelyeit, a Templomkert megújítását  szorgalmazza az elnyert pályázati forrásokból. Több falusi szálláshellyel, és új szolgáltatásokkal  várják az ideérkezőket.

Megszületett a szomszédolás fogalma a térségben amely ma már a LEADER pályázatok vezérfonala:  A térségben lévő települések egymás kulturális, történelmi, helyi adottságainak egymással történő megismertetése. A települések hálózati együttműködése, egymás segítése, a közös értékek megtalálása, ezáltal erősítve a települések és Velencei-tó térségi, országos imázsát és ismertségét. Először saját magunk megismerése, a hely ahol szeretünk élni, a szomszéd település, és az ott lakók  egymásra találása, majd kitekintés a tágabb környezetünkre. A települések egyedülálló értékeinek megismertetése az idelátogatókkal. Jó hangulatú Falunapok, Kistérségi szüreti mulatság, Fesztiválok sorozata, és egyedülálló komolyzenei  hangversenyek a környék legszebb templomaiban.

A Velencei-tó fejlesztés alatt lévő vonzerő, és attrakció részleges bemutatása[1]

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP)

LEADER Program UMVP IV. tengely

 

Velencei-tó Helyi Vidékfejlesztési Stratégia alapján jelenleg 49 beadott pályázat

 

UMVP III. tengely

 

12 nyertes projekt

 
 

3 projekt

 • Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése;
 
   
 • Turisztikai tevékenységek ösztönzése;

2 nyertes

 
   

Vidéki örökség megőrzése; 

 • 2 nyertes
 
 

5 nyertes

Falumegújítás és fejlesztés jogcím

 

UMVP IKSZT

 

Integrált Közösségi Szolgáltatótér (IKSZT)

 • Pázmánd
 • Sukoró
 

UMFT nagyprojektek :  A Velencei-tó-nál 40 nyertes projekt 5 011 008 088.-Ft értékű fejlesztési forrás

Dinnyési Hagyományőrző Központ

 
 • } turisztikai információs és fogadó központ,
 • } turisztikai programok minden korosztály számára,
 • } skanzen-jellegű kialakítás

rendezvények, előadások,

koncertek, kiállítások

oktatóközpont, alkotóház

 

Chernel István Madárvárta

 
 • } madármegfigyelés, ismeretterjesztő programok, bemutatók, kiállítások,
 • } természetvédelmi nevelés
 • } kutató-bázis, nemzetközi ornitológiai kutató-központ
 

Velencei-tavi Galéria

 
 • } Velencei-tavi művészek kiállításai, műtermek,
 • } fotó- és történelmi kiállítások,
 • } rendezvények
 

Madárdal Tanösvény

 
 • } a projekt elemek komplex összekapcsolása,
 • } természeti értékek bemutatása,
 • } természeti és kulturális örökség védelmének tudatos nevelése,
 • } aktív turizmus,
 • } környezetismeret oktatása,
 • } környezettudatos nevelés
 

Pákozd-Mészeg-hegyi tematikus út kialakítása

 

– a mészeg-hegyi katonai emlékhely új elemekkel történő fejlesztése,

– a pákozdi 1848-as emlékmű felújítása és a környezetének a rendezése,

–  az 1848-as történelmi eseményekhez szervesen kapcsolódó sukorói Haditanács Emlékpont anyagának bővítését

 

Napsugár-Part

 

A Napsugár strand és környéke, a  hajókikötő, csónakkikötő és környéke megújul. Nyári kulturális és ifjúsági központ ,  központi sétány, kalandpark és egy vizes játszótér épül.

Színvonalas vendéglátó egységek  kialakítása.

 

Nautis Hotel

 

A gárdonyi VITAL HOTEL NAUTIS **** superior wellnes és konferenciaszálloda megvalósítása

 

Velencei-tó Kapuja

 

10 projektelemet magába foglaló beruházás, sétányok kialakítása, Lídó sétánnyal, parkosítás, rendezvénytér szökőkúttal,fedett korzó zárt és nyitott sétánnyal,

 

A Velencei-tó körüli egységes kerékpárút hálózat befejező szakaszának kiépítése – I. ütem

Kerékpárút Hálózat Kiépítése

 

Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ létesítése a Gárdonyi Kistérségben

 

A projekt megvalósítása során a Velencei-tavi kistérség 7 településének + (Martonvásár)  zöldmezős beruházással egy új járóbeteg-szakrendelő épül. Amely az idegenforgalmi szempontból is jelentős

 

A LEADER az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egy sajátos módszere. Nemcsak egy program, hanem egy metodika, amelynek segítségével a vidéken élők meghatározhatják a térségük hosszú távú fejlesztési prioritásait, hogy azokat megvalósítva javítsák a vidéki életminőséget. Az említett térség a LEADER-térség, amelynek 'helyi identitását' az ott lakók közösen élik meg.

A helyi identitást meghatározhatja valamely történelmi, földrajzi vagy gazdasági elem, vagy azok együttese.

A LEADER egy eszköz, módszerként értelmezhető, partnerségen alapul, amely partnerség komponensei a közszféra, vállalkozói szféra és a civil szféra képviselőiből áll.

Cél tehát a helyi partnerségek megerősítése, alulról jövő vidékfejlesztési politika előmozdítása.

2004-2006 tervezési időszakban Magyarországon 70 LEADER + közösség kapott támogatást, a helyben elképzelt és fontosnak tartott fejlesztési célok megvalósítására.

info@velenceitoleader.t-online.hu    

http://www.velenceitoleader.eu/  Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület


[1] A lista nem tartalmazza az összes fejlesztést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.