A Véradók világnapját június 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a múlt század elején felfedezte az emberi vércsoportokat. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, ami ma már a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke.

A Véradók világnapját június 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a múlt század elején felfedezte az emberi vércsoportokat. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, ami ma már a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke.

 

Nagyobb biztonságban a véradók A biztonságos hazai vérellátáshoz évente majdnem 500 ezer egység vérre van szükség, tehát közel félmillió önkéntes hazafi önzetlen véradományát várják a betegek. Véradásra jelentkezhet bárki, aki egészségesnek érzi magát. Elmúlt 18 éves, de nem több mint 65 éves. Testsúlya több mint 50 kg, nem vérzékeny, nem ájulékony, és nem szoptató anyuka. A véradás nem csak a betegnek adomány, hiszen a véradó ilyenkor visszajelzést is kap laboratóriumi eredményeiről. A rendszeres orvosi vizsgálatnak köszönhetően a véradók megnyugodhatnak, hogy egészségesek. Ha vérképük mégis bármi rendellenességet mutat, akkor hamarabb kerülhetnek orvoshoz.  A véradók betegségre utaló jelek esetén kérés nélkül is kézhez kapják a leleteiket. Kérésre pedig minden további adat is rendelkezésükre áll. A biztonságérzet, a mindennapi jó közérzet, a megelőzés lehetősége, és az időben történő cselekvés esélye a véradók jutalma. A hálán, és az önzetlen segítségnek járó tiszteleten túl.

 

Egészségünk térképe: a vérképünk! Elgondolkodtató, segítségre, véradásra sarkalló gondolatok a fentiek. Ha valaki mégsem adhat vért, vagy szeretne, de előtte meg akar győződni róla, hogy egészséges, mindazok számára is rendelkezésre állnak a szűrővizsgálatok, a laboratóriumi vizsgálatok, melyek akár évi rendszerességgel kezdeményezhetők a háziorvosnál. A vér valóban életet menthet. És nem csak a véradás által. Hiszen elsősorban a saját egészségünkre kell gondolnunk, csak azután segíthetünk másoknak. A vérképünk, egészségünk térképe is egyben. És mint ilyet, elsősorban magunknak kell tanulmányoznunk, és megtanulnunk olvasni belőle! Ehhez most a szó szoros értelmében iránytűt is kaptunk. Méghozzá bárki számára, bárhol elérhető módon, és egyszerűen: az interneten. Az iránytű neve: labtestsonline.hu. Kattintásra működik, és meghatározott kérdések alapján válaszol, kiértékel, hogy megkezdhessük az izgalmas utazást a vérünk körül.

 

Amit a vér üzen Ha a labtestsonline oldaláról nézzük, a vérképünk unalmasnak, száraznak tűnő sorai most egy utazás kezdetét jelenthetik számunkra. Egy utazásét, ahol most már, iránytűvel a kezünkben nem tévedünk el, könnyedén eligazodva, csodás felfedezéseket tehetünk. Megismerjük a történetet, melyet életmódunkkal írtunk a vérünkbe. Csak néhány perc kalandozás ezen az informatív, hasznos, egyszerűen kezelhető weboldalon, és megérthetjük, mire vágyik a testünk, hogyan segíthetjük őt egy egészségesebb, teljesebb útra. És mint minden kalandos utazáson: egy új, eddig titkos nyelvet is megérthetünk. Azt a nyelvet melyet testünk a vérünkbe rejtve ír nekünk.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük