A francia gasztronómiát megújító világhírű séfek tiszteletére rendezett eseménysorozat keretében május végén Budapestre érkezett a Sofitel Budapest Chain Bridge és a Francia Intézet vendégeként két francia sztárszakács, David Rathgeber és Gérard Vié. A kétnapos villámlátogatás kiemelkedő mozzanata volt David Rathgeber mesterszakács bemutató főzése, melyen Franciaország leghíresebb mázas öntöttvas edényei is főszerepet kaptak. A menüsort a híres séf Le Creuset című könyve ihlette.

A francia gasztronómiát megújító világhírű séfek tiszteletére rendezett eseménysorozat keretében május végén Budapestre érkezett a Sofitel Budapest Chain Bridge és a Francia Intézet vendégeként két francia sztárszakács, David Rathgeber és Gérard Vié. A kétnapos villámlátogatás kiemelkedő mozzanata volt David Rathgeber mesterszakács bemutató főzése, melyen Franciaország leghíresebb mázas öntöttvas edényei is főszerepet kaptak. A menüsort a híres séf Le Creuset című könyve ihlette.

Egy finom étel elkészítéséhez több összetevő szükséges. Kell egy ötletes recept, kiváló minőségű alapanyagok, elhivatottság és egy csipetnyi szenvedély. Ha mindez megvan, akkor számíthatunk rá, hogy főztünk után epedni fog, aki megkóstolja. Van még egy „hozzávaló”, ami befolyásolja a sikert. Az edény. Már nagyanyáinknak is megvoltak kedvenc edényei, esetleg mai napig abban sül a kuglóf, vagy abban készül a sült oldalas. Egy francia cég, a méltán világhírű Le Creuset 1925-ben dobta piacra öntöttvas edényeit, melyek kívül is és belül is zománccal vannak bevonva, és szebbnél szebb színekben pompáznak. A cégnek az volt a célja, hogy az edénycsalád, a fazekak és lábosok, minden háztartás kedvence legyen. Elengedhetetlen kellék, melyen nem fog az idő. És valóban úgy látszik, hogy a Le Creuset ezt komolyan gondolja, ugyanis edényeikre életre szóló garanciát vállalnak. A vastag falú edényekben valóban páratlanul finom ételeket lehet készíteni, mivel az edény remekül tárolja a hőt, csodás lesz benne a ragu, de a sültek elkészítéséhez is verhetetlen társ.

 

David Rathgeber mesterszakács bemutató főzésén a Sofitel Budapest éttermében, a Paris Budapest Restaurant-ban a vendégek megkóstolhatták a Le Creuset szakácskönyv által ihletett étkeket, melyek kivétel nélkül a leghíresebb mázas öntöttvas edényben készültek. A speciális edényről újfent bebizonyosodott, hogy egészen más ízhatást érhetünk el általa. Az esemény másik főszereplője a szintén híres francia séf, Gérard Vié volt, aki tavaly már bemutatkozott Budapestnek, a paté, azaz a pástétomok koronázatlan királyaként.

 

David Rathgeber mindössze 35 éves, mégis kiemelkedő karriert tudhat magáénak, és esze ágában sincs megállni, töretlenül menetel a csúcs felé. A séf 2006-ban szerzett Michelin-csillagot a Benoît-nak, ám most otthagyta az éttermet, hogy megvalósítsa régi álmát és elindítsa saját éttermét. A fiatal Alain Ducasse-tanonc elsődleges célja, hogy a L’Aissette-et (ATányér) minél jobban vezesse, stílusát „ravaszul gourmand”-nak nevezte el, mivel abban leli örömét, hogy a tradicionális recepteket egy kis újítással, csavarral bolondítja meg. Másik titka a vendégekkel való kapcsolattartás. Igyekszik a lehető legtöbb időt tölteni asztaluknál, hogy megtudja, mire is vágynak igazán.

 

Gérard Vié, a Versailles-i palotától egy ugrásra található éttermében, mely nem kevesebb, mint három Michelin-csillagot birtokol, szinte királyi rangra emelte a francia gasztronómiát. Étterme, a Les Trois Marches 1972-ben jött létre, de mai helyét a Trianon Palace Hotel szívében, 1991-ben találta meg. A séf Franciaország legnevesebb, tradicionális éttermeiben szerzett gyakorlatot, mint például a Lapérouse, a Lucas-Carton vagy a Plazza, receptjeiben mégis mindig találunk valami újdonságot. Szülőhelye, a dél-franciaországi Aude hagyományos ízvilága befolyásolta alapvetően ízlését. Itt tanulta meg, és ehhez a mai napig ragaszkodik, hogy ételei mindig a legfrissebb és legkiválóbb alapanyagokból kell, hogy készüljenek. Ehhez kiépített egy hatalmas termelői hálózatot, ami mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokat szállítja, de ha kell, Vié nem rest Szicíliáig menni finom, friss paradicsomért. Michelin-csillagos étterme, kezdve a személyzettől, az étlapon át, a berendezésig minden részletében megfelel az elvárásoknak, Vié igyekszik tökéleteset alkotni. Számára az ételek is művészi alkotások, ahol a tányér a vászon, és minden egyes hozzávaló egy-egy külön szín, amivel csodálatos és harmonikus képeket hozhat létre.

 

A két sztárséf látogatásának fő célja, hogy népszerűsítsék a francia konyhát és közelebb hozzák azt a magyarhoz. Néhány szerencsés együtt főzhetett budapesti látogatásukkor a mesterekkel. Számukra bizonyára nagy élmény volt a kifinomult francia ízlés fellegvárában, a Sofitel Chain Bridge-ben, ráadásul a kivételes panorámás tetőteraszon eltöltött néhány óra. A rendezvény a Francia Intézet, a Sofitel Budapest Chain Bridge, az Association Europe Francophile és az Europ Assistance Magyarország Kft. szervezésében és támogatásával jött létre.

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük