December 1. és 22. között rendezik meg a Nemzetközi Hanoch Levin Fesztivált Tel-Avivban. A Vígszínház társulata az Az élet mint olyan című előadással lép színpadra a tel-avivi közönség előtt december 16-án és 17-én este.

 

December 1. és 22. között rendezik meg a Nemzetközi Hanoch Levin Fesztivált Tel-Avivban. A Vígszínház társulata az Az élet mint olyan című előadással lép színpadra a tel-avivi közönség előtt december 16-án és 17-én este.

 

Levin az izreali drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövid élete alatt roppant intenzíven alkotott: 57 évig élt, 56 színdarabot írt, ezen kívül dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések őrzik meg nevét az utókornak. Színpadi műveit világszerte hatalmas sikerrel játsszák Üzbegisztántól Kenyáig. Levin darabjai között tragédiát, komédiát, politikai és társadalmi szatírát egyaránt találunk, de a szerző költőként, prózaíróként és rendezőként is hírnevet szerzett, ugyanakkor közéleti tevékenysége is kiemelkedő volt. Méltatói színdarabjainak egyszerre szenvedélyes és melankolikus atmoszféráját, különleges, a költői és a drámai nyelvet ötvöző stílusát, a kisemberek iránti érzékenységét és hol finom, ironikus, hol nagyon is metsző, pengeéles humorát emelik ki – nem utolsósorban pedig azt, hogy Levinnek mindig kiváló érzéke volt az egész nemzetet érintő problémák éles bemutatására. Egyik elemzője egyenesen „Izrael lelkiismeretének" nevezte.  

 

Az élet mint olyan című tragikus komédiája 2006 decembere óta látható a Vígszínház Házi Színpadán, rendezője Ilan Eldad. Az előadás főszerepében, Kútvölgyi Erzsébet és Kern András látható.

 

Leviva és Yona, békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi duplaágyban. Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus –  gondolja –  és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki – most is! – ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve előbbi halálfélelméről leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás…

 

A házaspár éjszakai, több menetes, sírni- és nevetnivaló élet halál harcáról szól Hanoch Levin íróilag és színpadilag is bravúros színdarabja. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetéről beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nő szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük