Az eredmények: 2 nagyarany, 95 aranyérem, 57 ezüstérem, 3 „nevező ország legjobb bora", 7 „legjobb fajtabor" díj, „legeredményesebb családi pincészet" díja, „legsikeresebb fiatal borász" díja, a „VinAgora új felfedezettje"

 

Az eredmények: 2 nagyarany, 95 aranyérem, 57 ezüstérem, 3 „nevező ország legjobb bora", 7 „legjobb fajtabor" díj, „legeredményesebb családi pincészet" díja, „legsikeresebb fiatal borász" díja, a „VinAgora új felfedezettje"

 

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen az elmúlt évekhez hasonlóan nagy volt a küzdelem, hiszen nem könnyű a jók közül kiemelni a legjobbakat. Sokszor halk viták, csendes érvelések, egyöntetű vélemények alapzaja törte meg az egyébként szigorúan csendben dolgozó bírálók munkáját.

Négy napon át zsűriztek a versenyre érkező hazai és külföldi szakemberek, akik a munka után megismerhették a Balaton környéki borvidékeket és Balatonfüredet. A legjobb borok versengtek idén is, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű dolga. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt idén is feljebb kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.

 

A június 10-13. között, Balatonfüreden megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 54 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

 

A champion díjak június 25-én, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

 

Nagyaranyérmet az alábbi borok kaptak:

– Mészáros Borház Grand Antiqua Cuvée 2012 bora

– Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Nyúlászó Szamorodni 2013 bora.

 

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

– Bohemia Sekt, s.r.o., Bohemia Sekt Chateau Radyne extra brut 2012, Csehország

– Sc Cotnari SA, Grasa de Cotnari 2015, Románia

– Vinos Finos H. Stagnari, Tannat Viejo 2012, Uruguay

 

Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált:

– Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet

– Primarius 2012 (Merlot), Takler Borbirtok

– „MáMÓR" Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet

– Mesés 2013 (Furmint), Bodrog Borműhely

– Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013, Borbély Családi Pincészet

– Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete

– Ranolder Vörös 2009 (Cabernet franc), Jásdi Pince

 

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet" díja, a „legsikeresebb fiatal borász" díja, és a „VinAgora új felfedezettje" díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között.

A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

 

VinAgora Borgála – június 25.

A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 25-én, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot több mint 500 féle nedű, és sok neves borász társaságában.

 

„Én is pontozok" – interaktív borszakmai játék

Ha szeretné összevetni saját véleményét, bírálatát a VinAgora szakmai zsűri ítéletével, vegyen részt az ingyenes interaktív borszakmai játékon a rendezvény egész ideje alatt. A borok elismert tudója segíti Önt a pontozásban.

A játékszabályok egyszerűek:

Töltsön poharába a Borgálán fellelhető bármelyik borból

Írja fel a bor mellett található bírálati lapon szereplő kódszámot, de a játék kedvéért ne nézze meg a hivatalos bírálat eredményének részleteit!

Keresse meg a játék helyszínét, foglaljon helyet az egyik számítógépnél, és a borversenyen is használt számítógépes programmal értékelje a poharában található bort.

A bírálat befejeztével vegye át az Ön eredményeit tartalmazó, kinyomtatott bírálati lapot, és hasonlítsa össze az eredeti bírálati lappal.

Az interaktív borszakmai játék támogatója az ANSWARE Kft.

 

Borgála belépőjegy ára elővételben 6500 forint, a helyszínen 7900 forint.

Nyitva tartás: 13-20 óra között, pénztárzárás: 19 órakor.

A helyszínen 1000 forintért kristály kóstolópohár bérelhető.

 

www.vinagora.hu

www.borgala.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük