A Panda Security szakértői előrejelzése alapján 2011-ben a Facebook lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja. 

 

A Panda Security szakértői előrejelzése alapján 2011-ben a Facebook lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja. 

Egy hónap telt el a 2011-es évből, de máris számos Facebook-profilt ért közvetetten vagy közvetve támadás. A Panda Security elemzői szerint a vírusok és interneten keresztüli támadások megalkotói és kivitelezői körében a Facebook népszerűsége töretlen.

– Az ok teljesen prózai – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódott be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről. Ők egy olyan hiszékeny réteget képviselnek, akiknek gyakorlatilag mindent el lehet adni.

Ennek egyik legjobb példája a múlt héten felfedezett „Asprox.N" nevű trójai, ami egy e-mail formájában érkezik, és egyenesen azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatok központilag meg lettek változtatva, az új jelszó pedig a csatolt Word fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt viszont megkezdődik a tényleges spammelés.

– A probléma – tette hozzá Sándor Zsolt – az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya. Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül; a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük