A VISEGRÁDI CSOPORT ALAPÍTÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJAA VISEGRÁDI CSOPORT ALAPÍTÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJA 

A Cseh, a Lengyel, a Magyar és a Szlovák Posta közös bélyeg kibocsátásával köszönti a Visegrádi Csoport alapításának 20. évfordulóját.

A VISEGRÁDI CSOPORT ALAPÍTÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJAA VISEGRÁDI CSOPORT ALAPÍTÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJA 

A Cseh, a Lengyel, a Magyar és a Szlovák Posta közös bélyeg kibocsátásával köszönti a Visegrádi Csoport alapításának 20. évfordulóját.

A Visegrádi Csoport elnevezés az észak-magyarországi Visegrád város nevéből vezethető le. A visegrádi királyi palotában 1335 novemberé-ben Károly Róbert magyar király kezdeményezé-sére tanácskozást tartottak III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével. En-nek az együttműködésnek a folytatására került sor 1991. február 15-én, amikor Václav Havel cseh-szlovák köztársasági elnök, Lech Wałęsa lengyel köztársasági elnök és Antall József magyar mi-niszterelnök aláírta a Visegrádi Nyilatkozatot. A csoport 1993-ban Csehszlovákia kettészakadásá-val vált négytagúvá.

Az 1991-es deklaráció céljai között szerepelt a totalitárius rendszer maradványainak felszámolá-sa, a demokrácia védelme, a három ország össze-fogása a gazdasági előrehaladásban és az euroatlanti csatlakozás előremozdításában.

2000-ben, pozsonyi székhellyel jött létre a Nem-zetközi Visegrád Alap, amely sokak szerint a V4-ek legsikeresebb vállalkozása. Erősíti a tagor-szágok együttműködését a kultúra, a tudomány és kutatás, az oktatás, illetve az ifjúsági cserekapcso-latok területén. Költségvetésének köszönhetően a négy tagországból évente több alkalommal lehet pályázatokat benyújtani a pozsonyi titkárságra. Az Alap által kínált lehetőségek a humanitárius segé-lyezésre is kiterjednek. (Forrás: visegradgroup.eu  hu.wikipedia.org)

Az évfordulót köszöntő bélyegek főmotívuma egy „V" betűt és egy „4"-es számjegyet formázó kéz, melyet az Európai Unióra utaló motívum, és a V4-tagországok nemzeti zászlóinak színei gazdagíta-nak. A tenyerekben található „2"-es és „0"-ás számjegy a jubileumi 20. évfordulóra utal. A kibo-csátás különlegessége, hogy a bélyegek mind a négy országban Baticz Barnabás magyar bélyeg-tervező grafikusművész tervei alapján valósultak meg. Az alkalmi borítékon a tagországok zászlói alkotta grafikai kompozíció látható. Az alkalmi bé-lyegzőn a tagok országtérképének kontúrvonala tűnik elő. A négy ország bélyegének együtt bemu-tatása céljával emléklap is megjelent.

SO

www.posta.huwww.posta.hu

Megjelenési időpont: 2011. február 15.

Névérték: 240 Ft

Kibocsátási példányszám: 50.000 db kisív

A bélyeg perforálási mérete: 45 x 26,67 mm (8 bélyegkép/ív)

A kisív vágási mérete: 116 x 132,68 mm

Nyomdai eljárás: 4 + 1 színű ofszet

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Tervezőművész: Baticz Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük