2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Westminster-székesegyház

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43465"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/westmszh.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A száz éve felszentelt székesegyházat Jézus Szent Véréről nevezték el. Anglia és Wales legnagyobb katolikus temploma bizánci stílust idéz, tervezője a viktoriánus építész, John Francis Bentley. Nem tévesztendő össze a Westminster-apátsággal.</p><p>

westmszh.thumbnailA száz éve felszentelt székesegyházat Jézus Szent Véréről nevezték el. Anglia és Wales legnagyobb katolikus temploma bizánci stílust idéz, tervezője a viktoriánus építész, John Francis Bentley. Nem tévesztendő össze a Westminster-apátsággal.

westmszh.thumbnailA száz éve felszentelt székesegyházat Jézus Szent Véréről nevezték el. Anglia és Wales legnagyobb katolikus temploma bizánci stílust idéz, tervezője a viktoriánus építész, John Francis Bentley. Nem tévesztendő össze a Westminster-apátsággal.

Anglia és Wales legnagyobb római katolikus temploma. Korai bizánci stílusával erősen különbözik London többi templomától. Sokan azt gondolják, hogy ez az első katolikus templom, amelyet az angol reformáció után építettek a szigetországban, ez a cím azonban a Soho téren álló St Patrick-templomot illeti meg. A vörösesbarna téglaépületet a 86 méter magas, St Edward-toronnyal együtt fehér keresztcsíkozás díszíti.

A székesegyház alapkövét 1895-ben tették le, Vaughan bíboros ideje alatt, az építkezés 1903-ban, nem sokkal az építész, Bentley halála után fejeződött be. Pénzügyi okok miatt ekkor a belső tér díszítése még alig haladt előre. Ezenkívül egy egyházjogi előírás szerint nem szentelhetnek fel olyan istentiszteleti helyet, amelynek építéséhez anyagi tartozás kötődik, így a szentelésre csak 1910. június 28-án került sor.

A székesegyház belsejébe lépve szembetűnik, hogy belső díszítő elemként a legkülönbözőbb színű, erezetű és származási helyű – az utolsó számolás szerint 126 féle – márványt, valamint ikonokra emlékeztető mozaikokat használtak fel.

A székesegyház oltára egyetlen 24 mázsás gránittömb, mely felett nyolc aranysárga ónixoszlopon álló, mozaikkal díszített baldachin áll. Az érseki trónszéket a római lateráni Szent János-bazilikában található pápai trón mintájára készítették. A székesegyház érdekessége még, hogy a márványoszlopok gazdagon díszített, carrarai márványból készült oszlopfői között nem találunk két egyformát.

1977-ben egy virágkiállítás alkalmával a székesegyházat felkereste a királynő. Bár nem volt szertartás, a reformáció óta ez volt az első királyi látogatás katolikus templomban.

1982. május 28-án, hatnapos angliai látogatásának első napján II. János Pál mutatott be szentmisét a Westminster-székesegyházban.

1995-ben Basil Hume bíboros meghívására II. Erzsébet királynő is ellátogatott a székesegyházba. Évszázadok óta ez volt az első alkalom, hogy az angol uralkodó, aki egyben az anglikán egyház feje, részt vett egy katolikus liturgián.

Viszonylag rövid fennállása ellenére a székesegyház komoly kórushagyományokkal rendelkezik. A székesegyház nagy orgonája 4 manuálos és 81 regiszteres, Henry Willis III építette 1922 és 1932 között.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.