2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Windows 8 demóban bemutatott HTML5-motort használó Microsoft böngésző már letölthető

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51635"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ie10.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="47" /></a></span>Két és fél hónappal az Internet Explorer 10 (IE10) első „platform preview" verziójának debütálását követően megjelent a második kiadás, amely számos új szabványt támogat, és készen áll a HTML5 technológia elterjedésére.

ie10.thumbnailKét és fél hónappal az Internet Explorer 10 (IE10) első „platform preview" verziójának debütálását követően megjelent a második kiadás, amely számos új szabványt támogat, és készen áll a HTML5 technológia elterjedésére.

ie10.thumbnailKét és fél hónappal az Internet Explorer 10 (IE10) első „platform preview" verziójának debütálását követően megjelent a második kiadás, amely számos új szabványt támogat, és készen áll a HTML5 technológia elterjedésére.

A HTML5 nem is olyan rég még csupán a tesztek és a demók világában létezett, a weboldalaknak csupán elhanyagolható méretű és jelentőségű része épült rá. Ez azonban megváltozott. A Microsoft felmérése szerint a HTML5 nem csupán egy divatos szakszó, hanem az internet jelene is: a fejlesztők egyharmada fog HTML5-ben dolgozni még az idén, és a világ 50 ezer népszerű weboldala használja már ezt a technológiát. Egyértelmű tehát, hogy fordulóponthoz érkezett a HTML5 sorsa, immáron a fejlesztők jelentős hányada olyan alapvető eszközként tekint rá, amellyel a mindennapokban dolgoznia kell. A HTML5 a nemrég napvilágot látott Windows 8 demóban is megjelent – a kezelőfelület erre a technológiára épült.

 A fejlesztői oldalról érkező támogatásnak köszönhetően várhatóan gyorsan fog terjedni a technológia az elkövetkező hónapokban, a multimédiás tartalmakban egyre gazdagabb weboldalak révén különösen a CSS3 és a HTML5 Audio/Video számíthat átütő sikerre. Egyre többen használják ki a hardveres gyorsítás lehetőségét is. A 120 országban működő mintegy 50 ezer ilyen weboldal legnagyobb arányban az SVG, a Canvas, a HTML5 Semantics és a HTML5 Video technológiákat használja erre a célra.

 Az IE10 PP2 újdonságai

Az IE10 PP2 verziója révén a fejlesztők elkezdhetik a HTML5-re épülő, a korábbinál szebb és interaktívabb alkalmazásaik elkészítését, amelyekhez az alábbi újdonságok járulnak hozzá:

  • A CSS3 Floats, HTML5 Drag-drop, File reader API, Media Query Listeners szabványok teljes, valamint a HTML5 Forms kezdeti támogatása.
  • Nagyobb teljesítményű és hatékonyabb HTML5 alkalmazások – a Web Workers with Channel Messaging, az Async script support és egyéb technológiák jobban gazdálkodnak az erőforrásokkal.
  • Biztonságosabb alkalmazások a HTML5 Sandbox és az iframe elkülönítés miatt.

 Az Internet Explorer 10 fejlesztők számára ajánlott Platform Preview verziója a http://www.IETestDrive.com oldalról tölthető le, ahol a böngésző kódja várhatóan háromhavonta újul meg. A weboldalon ezen kívül számos új szabványt is tesztelhetnek a fejlesztők.

 A Microsoft továbbra is a HTML5 szabványosításának egyik vezető szereplője. A HTML5 Labs oldalon a szabványosító szervezetek – például a W3C – által kiadott korai specifikációk prototípusai találhatók meg: http://www.html5labs.com. A közelmúltban hazánkban megtartott HTML5 konferencia teljes felvétele megtekinthető itt: http://devportal.hu/html5.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.