2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A cipzár

3 perc olvasás

kep_4.jpgÉletünk nélkülözhetetlen velejárója, legalábbis ami a ruházatunkat illeti. Okos ember lehetett Whitcomb Judson amerikai mérnök, aki 1893-ban feltalálta és szabadalmaztatta „gyors kampós zár” megnevezéssel. A húzózárat először gumicsizmán alkalmazták. Eredetileg gombokkal, kampókkal és hurkokkal zárták a csizmát, nehezen volt kezelhető. A kampók és hurkok egymásba akasztását külön nyitóval-záróval kellett elvégezni. Majd különféle anyagokból, kivitelben, méretben és színben készítették és igen sokféle területen alkalmazták és alkalmazzák a mai napig. Végre valami, ami nem megy ki soha a divatból.

   Az igazi első nagy sikert az Amerikai Egyesült Államok hadseregének hatalmas megrendelése jelentette, amikor az első világháború idején a katonák ruházatát és egyes felszerelési tárgyait ilyen záródással látták el. Majd célszerűségénél fogva a cipzár a polgári életben is igen hamar nagy népszerűségre tett szert. Az 1930-as években Elsa Schiaparelli szalontulajdonos az haute couture-be (mesterszabászat) is bevezette és gyerekruhákon is használta. 1937-ben, az igazi nagy siker jeleként, alkalmazni kezdték a férfinadrágokon.

   A műanyagok használatának előretörésével a korábban fémből készült cipzár mellett létrejöttek a műanyag fröccsöntött fogazatú, majd a spirál cipzárak is. Ezt követték a ma legkorszerűbb, szalagszövéssel kombinált előállítású villámzárak. Cipzárakat szerte a világon nagyon sok cég nagyon sokféle változatban gyárt, de vannak közöttük márkatermékek is, például az Olympic Zippers, Opti, RiRi, SBS. A magyarországi legnagyobb cipzárgyártó az R-International Kft., amely az 1932-ben alapított Elzett Művek utódcége. Ma már természetes, hogy a ruházaton kívül táskákra, bőröndökre, naptárakra, mappákra is felszerelik, felvarrják.

   Bármilyen vonzók is a márkatermékek, jelenleg a világ majdnem összes cipzárját egyetlen gigacég gyártja, a japán YKK. Ez a valaha volt japán kisvállalkozás ötven év alatt a világ cipzárgyártó monopóliumát tudja magáénak. Az YKK úgy uralja a világot, hogy közben észre sem vesszük. Csak esetleg, ha megnézik a férfiak sliccünk cipzárjának fogantyúját, akkor találkoznak ezzel a betűkombinációval, de leginkább ügyet sem vetnek rá, hogy mit is jelenthet. A YKK teljes neve: Yoshida Kogyo Kabushikikaish, azaz Yoshida Művek Kft. Az YKK az alapítóra, Josida Tadaóra utal, aki 1934-ben hozta létre a vállalatot. Egy kereskedőcég tanoncaként kezdte meg a pályafutását. Miután a cég tönkrement, saját cipzárgyártásba fogott, kezdetben nem sok sikerrel. Modernizálni akarta a gyártást, de egyik gyártósor tervezője sem vásárolta meg az ötletét. Sőt, a termelők még a textilhez szükséges fonalak eladását is megtagadták tőle. Yoshida azonban nem adta fel: saját gépeket kezdett gyártani, saját fonalakkal. Kitartása eredményeképpen a 60-as évek végére a cipzárpiac 95 százalékát már ő uralta. Versenyképességben egyetlen más cég sem tudta utolérni.

Láng Róbert

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.