2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A dollár erősödése és az amerikai kötvényhozamok emelkedése fenyegetik a kötvénypiacot

3 perc olvasás

us-dollar-currency-forecast-8.jpgJóllehet 2018 elején újra nőtt a volatilitás a részvénypiacon, a kötvénypiac gyengén reagált a piaci eseményekre. És miközben az Egyesült Államokban az állampapírok hozama nőtt, a bóvli kötvények árfolyamai alig változtak az év elejéhez képest. Sokan azt jósolták, hogy hamarosan a bóvli kötvények hozamaiban is érezhető változások lesznek, de ez a mai napig nem történt meg.

 

Azt mindenesetre meg kell jegyezni, hogy érezhetően csökkent a magashozamú kötvények kibocsátása az év eleje óta, és ennek legfőbb oka az, hogy az USD-ben való finanszírozás költsége fokozatosan emelkedett. Ez a fejlemény egyrészt sok befektetőt megóv attól, hogy bajba kerüljenek, másrészt a kisebb kínálat miatt növekszik a hozaméhség. Ez magyarázza többek között az USA-beli WeWork rendkívül sikeres, magashozamúkötvény-kibocsátását: 702 millió dollárnyi kötvényt bocsátott ki a gyorsan növekvő, nem kevés kockázatot magában hordó, megosztott munkahelyi környezetet kínáló cég 7,875%-os hozamon.

 

Láttunk már ilyet: a Tesla tavalyi 1,8 milliárd dolláros kibocsátását 5,3%-os hozam mellett vették, de amikor a Moody’s B3-ra minősítette le a Teslát, komoly átárazást szenvedtek a befektetők (amit tetéztek a Model 3 gyártási kapacitásával kapcsolatos problémák is), és jelenleg a 2025. évi lejáratú kötvények 7%-os hozammal forognak.

 

De úgy néz ki, hogy a piac nem akar tanulni a korábbi hibákból, és kevesen veszik tudomásul, hogy változnak a körülmények. A magas hozamú kötvények piacán, és ez igaz a részvénypiacra is, még mindig döntő hatással vannak a központi bankok retorikája. A központi bankok üzenete leegyszerűsítve az, hogy ha rosszul mennek a dolgok, akkor a központi bankok helyre teszik azokat. És amíg a központi bankok fogják a kezüket, addig a befektetők sem érzik a kockázatokat. Valami nagyobb eseménynek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy meginduljanak az eladások a kötvénypiacon.

 

Az, hogy az amerikai állampapírok hozama elérte a 3%-ot, nem volt elég sokkoló, a 4%-os szint viszont várhatóan nagy változást hozna a tőkeintenzív társaságok és a feltörekvő piacok szegmensében. De az egyelőre még messze lévő 4%-os hozamon kívül is van mitől tartaniuk a magas hozamú kötvények tulajdonosainak, és az egyik legfőbb ilyen fenyegetés a dollár jelentős erősödése, mert ez jelentősen növelné azoknak a cégeknek és országoknak a tőkeköltségeit, amelyek dollárban vannak eladósodva. Az adósságok leértékelődése akár gyors ütemű is lehet, és akkor a magas hozamú kötvények tulajdonosainak igen kevés mozgástere lesz egy olyan piacon, ahol a fundamentumok sem kedveznek nekik.

 

Althea Spinozzi, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.