2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gemkapocs

3 perc olvasás

a_gem-kapocs_szobor_osloban.jpg

Gemkapocs-szobor Oslóban

  Ha valaki Norvégia fővárosban, Oslóban jár, találkozhat egy köztéri szoborral, amely óriási gemkapcsot ábrázol. Mielőtt megmosolyognánk, tudnunk kell, hogy ennek az ország lakosai számára mély, szimbolikus jelentése van. 1940-ben a németek megszállták az országot. Sok rendeletet hoztak, vagy hozattak Vidkun Quisling nácibarát miniszterelnökkel. A többi között megtiltották a helyi lakosoknak, hogy a száműzött norvég király, VII. Haakon monogramjával díszített gombokat és jelvényeket viseljenek. Akkor a norvégoknak eszükbe jutott a gemkapocs és elkezdték azt hordani a ruhájukra tűzve. Így a gemkapocs a nép egységének és ellenállásának különös szimbólumává vált. Az állampolgárok tette nem merült feledésbe. Oslóban, 1990 januárjában egy gigantikus gemkapocs formájában emeltek emlékművet a  feltalálónak, Johan Vaaler norvég mérnöknek..

   A történelmi bevezető után tisztázzuk a nevet, amelyet a Gem-Manufacturing Co. nevű brit cég a dupla ovális formájú, 10 centis drótból készült gemkapcsot gyártotta először ipari mennyiségben. Használata villámgyorsan elterjedt az egész világon. Ma már műanyagból is készül.

    A XIII. században lapok összefűzésére már jelentek meg gyorsfűzők, a lapok bal felső sarkában egy vágást ejtettek, és textilszalagot húztak azokon keresztül. A nagyobb hatékonyság felé vezető úton az első lépés a varráshoz használt gombostű volt, amit egy amerikai orvos, John Howie talált fel. A New York-i titkárnők hamar észrevették, hogy a gombostűkkel akár tíz lapot is egymáshoz lehet erősíteni. De a gombostűk szúrtak, és a papírokon lyukakat ejtettek.

   Az 1890-es években az irodákban rugókat kezdtek használni, nem vált be. Majd egy norvég mérnök, az említett Johan Vaaler, rugalmas drótdarabokkal kísérletezve, kigondolt néhány sikeres kapcsot, és találmányára szabadalmat kapott Norvégiában. De Vaaler nem szentelt figyelmet a találmányának, amelyet egy amerikai, Cornelius Brosnan szabadalmaztatott Konaclip néven. Ez sem volt sikeres. Maradt a Vaaler találmány.

   Még néhány furcsaság. A belga Ms. Jeanine Van der Meirena gemkapocsnak  köszönhetően került a Guinness Rekordok könyvébe. 1990-ben 24 óra alatt 22.025 darab gemkapocsból fűzött láncot, aminek hossza 820 méter lett. De ez nem sokáig maradt a Guinnessben. 1996-ban 20 óra alatt egy 15 kilométer (!) hosszú láncot fűzött a szingapúri Boon Lay Community Centre nevű ifjúsági csoport 40 tagja.

   A gemkapocs használatával nem csak lapokat lehet összefogni. Az eredeti rendeltetésén kívül csavarhúzóként, pókerzsetonként, fogpiszkálóként, tolvajkulcsként, horgászáshoz horogként, önvédelmi eszközként, vagy mezőgazdasági, kerti szerszámként is használható. Állítólag. Ami biztos, az e-mail küldésénél gemkapocs ikonnal jelzik a mellékletet.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.