2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gólya

2 perc olvasás

 golya.jpgA gólya (Ciconia ciconia) a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába tartozó, nagy testű és elterjedési területén általánosan ismert gázlómadár. De most nem róluk van szó. Az idén több mint 107 ezer diák lesz elsőéves az egyetemeken és főiskolákon, ők is gólyák. Vár rájuk a gólyatábor, a gólyabál és persze a tanulmányok megkezdése. De miért hívják őket gólyáknak, Erre voltam kíváncsi.

   Mit tesz ilyenkor az ember? Irány a Google-kereső, abban minden benne van……Az lehet, hogy minden benne van, de speciel ez nincs. Egyetlen utalás sem. Akkor irány a Révay nagy lexikonának 1930-as kiadása. Hát, kedves Révay Sámuel, abban csak annyi van, hogy „Gólya. Elsőéves főiskolai hallgató.” De miért nevezik így a kezdőket?

   Az Etimológiai szótár már ad némi útmutatást, amit tovább lehet gondolni. A XIII. században, az Ómagyar kor (895-1526)  utolsó harmadában született az Ómagyar Mária siralom és a Gesta Hungarorum. Akkor még az állatnevek is mások voltak, például a gébicset stiglincznek, a gólyát újoncznak nevezték.

    Egyiptomban az emberek lelkét gólyaként ábrázolták. A gólya visszatérése azt jelentette, hogy az ember újjászülethet. Az északi mitológiákban a gólya a családi értékek, a hűség, a házasság, az elköteleződés jelképe. Mert a gólya kitart a párja mellett egy életen át. Azzal, hogy a gólyák tavasszal visszatérnek, valami új kezdődik, mint az elsőéves egyetemistáknak, főiskolásoknak.

    Miért is kezdődik új élet az elsősöknek? Legtöbbjük elköltözik otthonról, kollégiumba, albérletbe, közös lakásba. A középiskolában napi 5-6 órát kell a padban, széken  ülni a rövid szünetek kivételével. Most a gólya osztja be az idejét. Célszerű az órákon részt venni és az anyag minél nagyobb részét már az előadáson megtanulni. Elköteleződik leendő szakmájának. Felelős lesz magáért. Tanulás, vagy bulizás, ez itt a kérdés. Ha valaki komolyan veszi a választott szakot, akkor belemélyed, hozzáolvas, könyvtárba jár, cédulázik, konzultál a társával,.Egyszóval már színte kint van az Életben.

   Ettől még újoncz marad: gólya. Ha az Olvasó jobb magyarázatot tud, kommenteljen. Előre is köszönöm. 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.