2022.augusztus.13. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hét eseményei a devizapiac szempontjából: Bank of England döntések, amerikai foglalkoztatási adatok

2 perc olvasás

japanbondlarge.jpgA japán államkötvények hozamainak az elmúlt 10 napban történt megugrása miatt nagy figyelmet kapnak a Bank of Japan-től származó információk – a piac arra kíváncsi, hogy változtat-e a BoJ a politikáján. Ez már csak azért is indokolt lenne, mert eddig a BoJ egyik intézkedésével sem hozta közelebb a kitűzött inflációs célokat, a lapos hozamgörbe pedig nem kedvez a pénzügyi szektornak – és a hitelezés nehézségei miatt a gazdaságnak sem. Ugyanakkor nem tartjuk valószínűnek, hogy a BoJ a rendelkezésére álló lehetőségek alapján tudna olyan változtatást eszközölni a politikájában, ami jelentősen változtatna az inflációs kilátásokon.

 

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdai ülésén nem vár különösebb lépést a piac. A szeptemberi kamatemelés valószínűségét viszont a piac 80%-ra árazta be, és ha a monetáris politikával kapcsolatos szerdai beszámoló nyelvezete nem igazolja a várakozásokazt, az okozhatnak jelentős mozgásokat a dollár kapcsán.

 

Intenzív lesz a csütörtök a Bank of England számára: többek között kamatdöntésre, a monetáris politikáról szóló jelentésre, és Carney kormányzó beszédére kerül sor. A piac szinte teljesen beárazott egy defenzív kamatemelést, de a BoE vezetésének óvatosnak kell lennie a Brexit bizonytalanságai miatt, mivel a kiválási folyamat eseményei nagy mértékben meghatározzák a font kilátásait a 2019 márciusi határidőig.

 

Inflációs és foglalkoztatási adatok az Egyesült Államokból: a legutóbbi adatok nem okoztak különösebb izgalmakat, a múltheti CPI infláció a várakozások szerinti 0,1%-os emelkedést produkálta. Ezen a héten kedden jön ki viszont a Fed által is inkább figyelt PCE infláció, amely májusban már elérte a 2%-ot, és a júniusi adatot is erre a szintre várja a piaci konszenzus.

 

Fél szemmel a jüant is figyeljük, amelynek kitartó gyengülése egyelőre nem okoz aggodalmat a piacon, annak ellenére, hogy a mértéke nem elhanyagolható. Ha az USDCNY emelkedése áttöri a 7.00-ás szintet, akkor valószínűleg a piac hozzáállása is megváltozik.

 

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.