2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Kaspersky Lab sebezhetőséget talált az Adobe Flash-ben — Prominens politikusokat és ENSZ képviselőket támadtak meg

3 perc olvasás

exploits.jpgA Kaspersky Lab fejlett exploit észlelő  rendszere nemrég egy Adobe Flash nulladik napi exploitot azonosított, amelyet a BlackOasis néven ismert kibercsapda felhasználásával indított támadás során használtak október 10-én. Az exploitot Microsoft Word segítségével terjesztették, amely egyúttal a FinSpy pénzügyi malware-t is telepítette a számítógépekre. A cég szakemberei jelentették az Adobe felé, akik azóta közzétették javaslataikat.

 

A Kaspersky Lab kutatói a CVE-2017-11292 nevű sebezhetőséget egy élő támadás folyamán érzékelték, és azonnal jelezték a vállalatoknak, valamint az állami szervezeteknek, hogy frissítsék Adobe programjaikat.

 

A kutatók úgy vélik, hogy ugyanaz a kiberbűnöző csoport további támadásokért is felelőssé tehető, mint például a szeptemberben detektált CVE-2017-8759 nevű nulladik napi sebezhetőség, amelyet a cég szerint szintén a BlackOasis kibercsapdával használtak fel. A kibertanácsadó cég GReAT (Global Research and Analysis Team) részlege az említett kibercsapdát 2016 óta figyeli.

 

 Az elemzés kimutatta, hogy a már említett FinSpy malware-t (más néven FinFisher) szimultán telepítik a megtámadott számítógépekre. Ezt a kártékony programot jellemzően nemzetállamok és bűnüldöző szervek használták főként helyi megfigyelésekre. Ezzel szemben a BlackOasis célpontjai globálisak, ami arra utal, hogy a FinSpy-t globális hadműveletek közben használják, gyaníthatóan egyik ország egy másik ellen.

 

A támadás alatt a FinSpy legújabb verzióját használták, amely több anti-elemző technikával rendelkezik, ezzel is nehezítve a nyomozást.

 A telepítés után a malware csatlakozik C&C szerveréhez, amit Svájcban, Bulgáriában és Hollandiában lokalizáltak és további utasításokra vár miközben a megtámadott számítógép adatait gyűjti.

 Az elemzés szerint a BlackOasis támadása érintett több közel-keleti politikust, prominens ENSZ képviselőket, ellenzéki aktivistákat és bloggereket valamint regionális hírek tudósítóit, azaz az adott régió különösen fontos személyeit. 2016-ban a vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiberfenyegetés nagyon aktív Angolában, pénzmosásra, olaj kitermeléssel kapcsolatos gyanús dokumentumok jelzésére és egyéb tevékenységekre használhatták.

 Mindeddig a BlackOasis áldozatai között a következő országokat találjuk: Oroszország, Irak, Afganisztán, Nigéria, Líbia, Jordánia, Tunézia, Szaúd-Arábia, Irán, Hollandia, Bahrein, az Egyesült Királyság és Angola.

„A támadás idején nemrég felfedezett FinSpy-on keresztül érkező nulladik napi exploitot idén harmadik alkalommal láttuk. Korábban a kibercsapda olyan programokkal okozott kritikus károkat, mint a Microsoft Word és az Adobe termékei. Úgy véljük, hogy a FinSpy szoftveren alapuló további támadások várhatóak a közeljövőben.” – mondta Anton Ivanov, a Kaspersky Lab vezető malware elemzője.

A Kaspersky Lab termékei sikeresen észlelik és blokkolják a frissen felfedezett biztonsági réseket.

 A Kaspersky Lab szakértői az alábbi lépéseket javasolják a szervezeteknek annak érdekében, hogy megvédjék rendszereiket és adataikat a kibercsapdától:

 Használja a Flash killlbit funkcióját.

Használjon többszíntű biztonsági megoldást, amely védi hálózatát, rendszerét és végpontjait.
Gondoskodjon alkalmazottainak informatikai képzéséről.
Egyeztessen rendszeresen cége IT részlegével.

https://securelist.com/blackoasis-apt-and-new-targeted-attacks-leveraging-zero-day-exploit/82732/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.