2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Légy-flotta

2 perc olvasás

setahajo_3.jpgA Flotta egyik hajója  

Ha Párizsba utazunk és a tiszteletköröket már lefutottuk, vagy ha csak egészen rövid időt tölthetünk a Világ Fővárosában, szánjuk rá magunkat egy hajókirándulásra.

   Tíz sétahajóból áll a Légy-flotta (Bateaux-mouches), amely a Szajnán halad felfelé az Alma-hídtól a Sóhajok-kertjéig, majd megfordul és leúszik egészen a Szabadság-szoborig. Ott ismét megfordul és visszatér kiindulási pontjához. A menetidő 1 óra 15 perc. Úgy toborozzák az utasokat, hogy akár párban, akár csoportban jön, a kedves fogadtatás után megkezdődik a sétahajókázás. És máris megcsodálhatják a rangos műemlékeket.

   A város legszebb látnivalói közül számtalan a Szajna partján található. Az Eiffel torony, Notre Dame Katedrális, Szent Jakab torony, Invalidusok Dómja, Louvre. És a csúcs, a Szent Lajos sziget, a párizsiak Margitszigete. A hajókázás keretében lehetősége nyílik az utasoknak Párizs építészet remekműveiben, nem utolsó sorban a hidakban gyönyörködni.

   Az úton fejhallgatón keresztül (audio-kommentár) 13 nyelven sugározzák az idegenvezetést. Magyar nyelven is. Nemcsak történelmet, pletykákat, bulvár-híreket is hallunk majd híres szeretőkről, akik rendszeresen találkozgattak bizonyos városi házakban. Történetek hídról-hídra, bankról-bankra. Jobban leszünk Párizs szívében, mint a városnéző autóbusszal. Ha az éjszakai túrát választjuk egy másik Párizst láthatunk, ami talán még varázslatosabb.

etlap.jpgA vacsora menükártyája

      A jegy 13,50 euróba kerül. Sokfogásos vacsorát, vagy ebédet is kínálnak, ezzel azért jobb vigyázni. Plusz 45 euró. Ebben már benne van egy fénykép is. A kapitány köszönti az éttermi rész vendégeit. Utazás közben hallgathatjuk a Párizsról szóló slágereket. Edit Piaf, Yves Montand, John Holiday hangjával.

   Muszáj megemlítenem, hogy ezek a  hajók lényegesen jobb állapotban vannak, mint a mi kirándulóhajóink a Dunán. A hajó üvegboltozatú teljes panorámás, így télen még hóesésben is remek kilátás mellett csoroghatunk lefelé a Szajnán még akkor is, ha nem az ablak mellett ülünk.

   Bárhogy is kutakodtam, nem sikerült nyomára bukkannom a név eredetének. Légy-flotta? Hiába, az Internet sem mindenható.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.