2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A marcipánkirály

3 perc olvasás

marcipan_muzeum.jpg Szentendrén járva meglepetéssel fedeztem fel, hogy a Dumtsa Jenő utca 19. szám alatt Marcipán Múzeum van. Múzeumbarátnak tartom magam, de erről még nem hallottam, pedig már tizenöt éve nyitva áll a látogatók előtt. Alapítója Szabó Károly, akit a helyiek marcipánkirály néven emlegetnek szeretettel, 92-éves kora ellenére jó egészségnek örvend. A múzeum alapítását Szamos Mátyás cukrászmester támogatta és szakmailag is segítette, őt nem kell bemutatni az Olvasónak, aki csak egyszer is kóstolt finom marcipán édességet, az ismeri a nevét.

   Hogy készül a marcipán? Egyszerűnek tűnik, valójában gyártási titok.. Kell hozzá mandulabél, porcukor és víz. Valamint tehetség. A marcipán jellegzetes ízét úgy alakítják ki, hogy 100 szem édes mandulához 5 szem keserű mandulát adnak. A mandulát leforrázzák, eltávolítják a héját, a szemeket kristálycukorral keverve összehengerlik, ügyelve a szemcse finomságára. A marcipánmasszát ezután különféle aromákkal, rózsaolajjal, gyümölcsízzel, rummal és színezőanyagokkal ízesítik, színezik.

   De kicsoda a marcipánkirály? Magyar származású osztrák mestercukrász, marcipángyáros. Zimándújfaluban (Erdély) született 1926-ban. 14-éves korában szegődött cukrászinasnak, azonnal beleszeretett a marcipánkészítésbe. Amikor a világháború végén a leventéket nyugatra menekítették, Ausztriába került. Következett az amerikai hadifogság, majd konyhai kisegítőnek jelentkezett a Kremsi Apátság cukrászatánál. Lassan lépegetett a ranglétrán, három év után műhelyvezető lett. Bécsbe költözött akkor már családjával együtt, kis cukrászműhelyt alapított. 1956-ban megismerkedett egy libanoni arab üzletemberrel, aki cukrászt keresett. Beirutba költöztek. Irányításával és tizenöt alkalmazottal, három műszakban 3000 ember részére készítettek édességeket, királyi esküvőkre emeletes tortákat Ott tett mestervizsgát.

   1960-ban gazdag emberként tért vissza Ausztriába, új cukrászatot alapított, Walt Disney figurákat készített marcipánból, amivel óriási üzleti sikere lett. Meghívták  a bécsi WIFI-hez (Iparfejlesztési Intézet), ahol  27 éven át képzett mestercukrászokat. A rendszerváltás után hazatért Magyarországra, több városban és a Balatonnál nyitott cukrászatot és megalapította a világ második Marcipán Múzeumát Szentendrén.

   Marcipán figurái között vannak Disneyland-figurák, turulmadár, kalocsai lányka hímzett kötényben, babaszobára emlékeztető vadászszalon gobelin székekkel, a falon kis vadkan- és muflontrófeákkal. Külön arcképcsarnok mutatja be nagy magyarjainkat és a Habsburg-ház tagjait. A mesevitrinekben Cukor Tom kergeti Cukor Jerryt, Csipkerózsika alussza édes álmát, Diana hercegnő mellett marcipán lovasezred feszít, Jézus mereng egy cukorszív mellett.

   A múzeum művészi értékét tekintve megoszlanak a vélemények. Nekem tetszettek a fantáziadús kiállítási tárgyak, ehető kalóriabombák.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.