2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A megoldás (robot) karnyújtásnyira van

6 perc olvasás

izoelektro_electrical_industry_ur5.jpgAz Izoelektro d.o.o. egy gyorsan növekvő szlovén gyártócég, amely elektroenergetikai rendszerek felállításához, karbantartásához és felújításához használható termékeket készít. A legfontosabb áruk közé az alacsony, középfeszültségű túlfeszültség-levezetők, kompozit szigetelők, összekötő és felfüggesztő berendezések, és csatlakozóhüvelyek tartoznak. A vállalat saját szabadalmakkal is rendelkezik, melyeket sikeresen alkalmaznak a termékeik gyártása során. A saját áruik értékesítésén kívül a cég alacsony és közepes feszültségű elektromos hálózatok számára is szolgáltat elemeket, például csatlakozókat, vezetékeket, a vezetékek rögzítésére szolgáló spirálokat, kábelsarukat, csipeszeket, és csavarokat. Világszerte több mint 40 országból származó villamosenergia-elosztó vállalatok bíznak az Izoelektro tudásában és technológiájában.

Kihívás

Az ügyfelek követelményeihez és szükségleteihez való gyors alkalmazkodás az Izoelektro egyik fő kihívása. Szükség van mintadarabok létrehozására és termékek tanúsítására, valamint a gyártási folyamatoknak is zavartalanul kell működniük, mindezt a lehető legrövidebb időn belül.  A vállalat emellett maximális versenyelőnyt kovácsol magának azzal, hogy közvetlenül az ügyfeleknek értékesít, a közéjük kerülő forgalmazói csatorna kihagyásával.

„A legnagyobb kihívás számunkra az ügyfeleink igényeinek költséghatékony módon való kielégítése.” – mondja Tadej Kovač, az Izoelektro fejlesztési igazgatója. „Mivel azt látjuk, hogy a vállalatok a világ minden pontján optimalizálják a gyártási folyamataikat, elkezdtünk mi is a saját folyamatink automatizálásán gondolkodni. A robotok jelentik a jövőt, és különösen az elektromos alkatrészek gyártása során komoly konkurenciával kell szembenéznünk. Így hát utánanéztünk a megfelelő robotikai megoldásnak.”

Mivel a vállalat kis mérete miatt – mindössze nyolc alkalmazottal rendelkezik – nem engedhet meg magának hagyományos ipari automatizáló rendszert, könnyű volt döntést hozni. Az együttműködő robotok rengeteg különböző, és sokkal megfizethetőbb lehetőséget tudnak nyújtani, valamint a Universal Robots egy minőségi robotot kínál tisztességes áron. „A Universal Robots egy világszerte elismert márka, kiváló minőséget nyújtanak nagyon jó áron. Nem kellett sokat gondolkoznunk.” – teszi hozzá Tadej Kovač.

Megoldás

A vállalat megvizsgálta az összes lehetséges kockázatot, ami abból eredhet, hogy a robotnak együttműködő természetéből fakadóan nincs szüksége biztonsági kerítésre. Annak ellenére, hogy a vállalat nem rendelkezett túl sok tapasztalattal a robotika terén – hiszen ez volt az első robotjuk – az első projekt mindössze két hét alatt létrejött a kobot megérkezését követően. A gyors telepítés a Universal Robots által nyújtott átfogó technikai támogatásnak is köszönhető volt.

Az első projekt két feladatot tartalmazott: kis-, valamint közepes feszültségű túlfeszültség-levezetők terméktesztelési folyamatait végezte a robot. Azt tervezik, hogy a projektbe beleveszik a kompozit szigetelők szakítóterhelésének tesztelését is. A robotra a kompozit szigetelők összeszerelését is rá szeretnék bízni.

Most az UR5 robot végzi az ellenőrző folyamatokat, és mivel a termékek 100%-át tesztelni kell, a vállalat ezt az időigényes feladatot mindenképpen automatizálni szerette volna. Egy Robotiq fogót használva a kobot átvette a többnyire hosszasan ismétlődő feladatokból álló folyamatot, így az alkalmazottak fontosabb és értékesebb munkákra koncentrálhatnak. Eddig minden ügyfél rendkívül elégedett a működéssel, így az Izoelektro újabb robotok integrálását is tervezi a jövőben.

„Eleinte semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztünk, de a Universal Robots által ajánlott technikai támogató előadások után minden sokkal egyszerűbbé vált. Persze sokat kellett tanulnunk, főleg azért, mert ez volt az első találkozásunk a Universal Robots-szal. Rengeteg olyan funkciójuk van még, amit használni tudunk, és fogunk is a jövőben.” – mondja Tadej Kovač.

Előnyök

A robot nagy hatással volt az Izoelektro termelésére. Egy robot képes nyolc órán keresztül dolgozni megállás nélkül, egyenletes hatékonysággal, ami egy emberi dolgozótól nem várható el. A termékek gyártási és tesztelési ideje rövidebb lett, aminek köszönhetően csökkent a gyártási költségük is. Ezen kívül a robot nem hagy teret az emberi tényezőből eredő lehetséges hibáknak sem.

Az UR segített lerövidíteni a termékek gyártási idejét, és eközben csökkentette a termelési költséget. Emellett olyan fontos előnyöket is hozott, mint a javuló termékminőség, a termelékenység növekedése, és biztonságosabb munkakörülmények az alkalmazottak számára. A legszembetűnőbb eredmény pedig a befektetés rendkívül gyors megtérülése: az Izoelektro úgy becsüli, hogy a kobot előreláthatólag 18-24 hónap alatt teljesen megtérül.

Ajánlólevél

„A vállalatunknál mindannyian látjuk és érezzük azokat az iparágon belüli változásokat, amelyek egyre inkább a gyártási folyamatok automatizálására koncentrálnak. Annak ellenére, hogy csak egy kisvállalkozás vagyunk, nem akartunk lemaradni, így amikor találkoztunk a Universal Robots-szal, egyből tudtuk, hogy nekünk ők jelentik a megfelelő megoldást. Röviddel az egyszerű telepítés után el is kezdtük használni az UR5 robotot és azonnali eredményeket kaptunk: javuló minőség, magasabb termelékenység, és kevesebb kockázat az alkalmazottainkra nézve.” – foglalta össze Tadej Kovač, az Izoelektro fejlesztési igazgatója.

Cégadatok


Cégnév: Izoelektro d.o.o.

 

Iparág: Elektromos alkatrészek (Villamos energia elosztó és vezérlő készülékek)

 

Ország: Szlovénia

 

Vállalkozás mérete: 8 alkalmazott (2018)

 

Termékek: Elektroenergetikai rendszerek felállításához, karbantartásához és felújításához használandó termékek

 

Feladatok

Ø     Kis- és közepes feszültségű túlfeszültség-levezetők tesztelése.

Ø     Kompozit szigetelők tesztelése.

Ø     Kompozit szigetelők összeszerelése.

 

Megoldott kihívások

 

Ø     Automatizációs technológia integrálása megfizethető áron.

Ø     Egyenletes hatékonyságú munka.

Ø     A terméktesztelési folyamatok felgyorsítása.

Ø     A megterhelő és ismétlődő manuális feladatok csökkentése.

Ø     A vásárlói igényekhez való gyorsabb alkalmazkodás.

Ø     A vásárlói követelményeknek való megfelelés.

 

Kulcsfontosságú értékvezérlők

 

Ø     Egy alkalmazott 8 órányi kétkezi munkájának kiváltása.

Ø     Hibátlanul és egységes pontossággal elvégzett, ismételten történő ismétlődő munka a teljes műszak alatt.

Ø     A robotok közvetlen közelében dolgozó alkalmazottak nincsenek veszélyben.

Ø     Az alkalmazottakat érintő sérülések csökkentése, mivel a robot elvégzi a veszélyes feladatokat az emberek helyett.

Ø     A termékek gyártási idejének csökkentése.

Ø     A termelési költség csökkentése.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.