2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Nők és a futás.

4 perc olvasás

nofut.jpgHobbi, életmódváltás és példamutatás: a futás egyre népszerűbb sportág a magyar nők körében! Rendkívüli kutatást kezdeményez a 21 Nő az egészségügyért alapítvány és a Budapest Sportiroda!

 

Bármilyen életterület által támasztott kihívásról is legyen szó, az utóbbi 10 évben – kortól függetlenül – egyre több magyar nő választ a feltöltődésre, kikapcsolódásra, illetve inspirálódásra egyszerű, egészséges és sportos megoldást: a futást. Maraton vagy félmaraton, 1km vagy 21km – számukra nemcsak távok hossza, és nem is csak a percekben mérhető teljesítmény a mérvadó, hanem összességében a futás nyújtotta élmény – derül ki a Budapest Sportiroda (BSI) 10 évre visszanyúló adataiból. A félmaratonon való részvételük 2008-2017 között megötszöröződött, míg ugyanezen időszakban a maratoni futásokon való indulásuk háromszoros növekedést mutat. Ez rendkívüli eredmény: éppen ezért a 21 Nő az egészségügyért alapítvány a BSI-vel közösen elkészíti az első kutatást a nők és a futás témában!

 

„Szeretnénk felmérni, hogy ki miért-milyen okból és hány éve fut; milyen lehetőséget jelent számára a futás, milyen helyzetekben nyújtott számára pozitív megoldást egy hosszabb-rövidebb táv teljesítése. Arra kérünk minden résztvevőt, hogy a május 27-i futógálán minél többen keressék fel a 21 Nő az egészségügyért sátrát, töltsék ki kérdőívünket, válaszaikkal járuljanak hozzá, hogy minél átfogóbb képet kapjunk arról, hogy ki miért dönt a futás mellett.”- fogalmazott Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője.

 

Május 27-én, a Népligetben az alapítvány saját sátrában egész nap ismert dietetikusok, szakemberek várják az érdeklődőket, akiktől közvetlenül lehet egészséges-életmód tanácsokat kérni.

 

A BSI örömmel felkarolta, támogatja az alapítvány kezdeményezését.

„Nagyon örülünk, hogy a BSI egyik legszebb eseményén, a 23. ALDI Női Futógálán ilyen exkluzív kutatás indul útjára, kíváncsian várjuk az eredményeket. Mi is látjuk, hogy az utóbbi 10 évben egyre több nő áll rajthoz, egyre magabiztosabban teljesítenek, és büszkék vagyunk, hogy egyre több női futó nagykövetünk is van, általuk ugyanis a futás, mint pozitív példa, közös hobbi jelenik meg a nők hétköznapjaiban.” – mondta Kocsis Árpád, ügyvezető versenyigazgató a BSI részéről.

 

BSI Tények, adatok

 

– Míg 2008-ban félmaratoni távon 6.625 férfi és 2.285 nő indult, ezzel szemben 2017-ben 16.822 férfi és 10.555 nő állt rajthoz! – ez a hölgyeket tekintve ötszörös növekedés!

– A maratoni távon 2008-ban 2.545 férfi és 584 női indulót regisztráltak, ezzel szemben 2017-ben 5.231 férfi és 1.918 női startolt, ami szebbik nem háromszoros növekedését mutatja a klasszikus távon.

– A Női Futógála iránt minden évben nagy az érdeklődés – idén 9.000 körüli résztvevő várható, a legidősebb nevező egy 80 éves hölgy, aki a 2,5 km-es gyalogláson indul!

 

3+1 érv a futás mellett

 

  1. Közös hobbi, összetartó erő

A mindennapi stressz levezetésre az egyik legjobb megoldás a mozgás, a futás főleg csapatban!

  1. Inspiráló energia

Aki egyensúlyban van önmagával, az könnyebben, hatékonyabban nyújt környezetének ösztönzést.

  1. Énidő

Mindenkinek jár napi fél óra mozgás, amikor minden kitisztul, és a helyére kerül.

          +1.  Példamutatás

Adjuk tovább a mozgás, és az élet örömét! 

 

A BSI több mint 30 éve és évente közel 150 ezer futónak nyújt lehetőséget és szakmai támogatást önmaga megmérettetésére, közösségben futásra, a célba érés örömének megélésére és az egészség megőrzésére.

 

A 21 Nő az egészségügyért alapítója a Hungaropharma Zrt. A civil szervezet híd az egészségügy és a kommunikáció között, célja az egészségtudatosság fejlesztése, a lakosság egészségügyi ismereteinek bővítése a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőinek közreműködésével.

 

http://www.futanet.hu/cikk/23-aldi-noi-futogala

http://www.21no.hu

http://www.futanet.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.