2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Pestiest bemutatja: Világsztárok a Budapest Jazz Clubban – Ramón Valle Trio

2 perc olvasás

ramon.jpgA kubai születésű Ramón Valle fiatal kora ellenére is “nagyöregnek” számít, aki egy, még felfedezésre váró zseni lendületességével szólaltatja meg hangszerét. Koncertjein elsöprő energiával uralja a színpadot, akár trióval, akár nagyzenekarral játszik. Zenéje egyedi, melyben különböző stílusjegyeket ötvöz mesterien.

 

Ramón Valle hétéves korában kezdte zenei tanulmányait. 1984-ben végzett a havannai Escuela Provincial de Arte-ban. Húszéves korában már zenekarvezetője volt a Brújula Quartetnek, mellyel számtalan koncertet adtak a kubai és latin-amerikai térségben.

 

Első saját albuma 1993-ban jelent meg Levitando címmel. A lemezzel egyszer és mindenkorra tisztázta: Ramón Valle nem latin jazzt játszó zongorista, sokkal inkább latin zongorista, aki jazzt játszik. Zenéjében meghatározó a Jarrett-Corea-Hancock triumvirátus-féle jazzvilág, de mindez más dimenzióban, többféle hatással keveredve jelenik meg.

Már első európai fellépésekor lenyűgözte a kritikusokat. Ezt követően tengerentúli sikerei után megjelent második albuma, amely még az elsőnél is jobban kikristályosította megkérdőjelezhetetlen eredetiségét.

 

1998-ban letelepedett Európában, ahol a kritikusok szerint forgószélként söpört át a fesztiválokon; csodálatot, ámulatot hagyva maga után. Ugyanez mondható el azóta megjelent albumairól, szerzeményeivel a mai napig nem tud betelni az európai jazz-színtér.

 

A Ramón Valle Trio művészei:

– Ramón Valle – zongora

– Omar Rodriguez Calvo – bőgő

– Jamie Peet – dob

 

  1. február 25. 19:00 és 21:00

Budapest Jazz Club

1136, Hollán Ernő utca 7.

Jegyár: 5.400 HUF

 

www.bjc.hu

https://www.facebook.com/ramonvallemusic

http://ramonvallemusic.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.