2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Rózsaszín Párduc

2 perc olvasás

1_kep_2.jpg Peter Sellers, a világhírű színész, a faarcú komikus (Buster Keaton reinkarnációja?) főszereplője A Rózsaszín Párduc c. filmnek, valójában filmsorozatnak. Ő Clouseau felügyelő, a csetlő-botló kétbalkezes nyomozó, akit a bűnözők baleknak tartanak, nem veszik komolyan és ez lesz a vesztük. A Rózsaszín Párduc egy értékes gyémánt, nevét onnan kapta, hogy közelről ránézve egy párduc rajzolatát ismerhetjük fel benne. Ezt a gyémántot lopják, rabolják el és a felügyelő egymaga bánik el a gengszterekkel, visszaszerzi a nagy értékű ékszert. Amely természetesen csak filmes kellék.

2_kep_2.jpg Kíváncsi voltam rá, létezik-e valójában egy Rózsaszín Párduc nevű gyémánt? Azt hittem, kitaláció az egész. De a szakértő felvilágosított, a világ legnagyobb bányatársasága, a Rio Tinto Group bulletinje szerint egy Tanzániában bányászott gyémántnak ezt a nevet adták. Fénykép van róla? Nincs.

   Mit tehettem, megnéztem az árverések honlapjait. Szerencsém volt. Kiderült, a Sotheby’s aukciós ház árverésén Hongkongban egy évvel ezelőtt ez a kő kalapács alá került. Egy Közel-keleti olajmilliárdos vette meg 72 millió dollárért. (20 milliárd forint.) Innen már tovább lehetett lépni.

3_kep.jpg  A nyers, csiszolatlan kő eredetileg 133 karátos volt . Hogy minimális legyen az anyagveszteség, rozetta alakúra csiszolták. Ez a módszer a fényhatás tekintetében kisebb a briliánsénál, de a gyémánt értékét a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolja. A rozetta alul sík lapban végződik (kolett), felső részét hat háromszög alakú lap, az úgynevezett korona alkotja, amely köré a 18 lapból álló oldalsó rész csatlakozik, ebből következik, hogy a kő teteje 24 részből áll.

   A Rózsaszín Párduc fotója nem szerepelt a katalógusban. Állítólag Georgie Gillardnak, a Daily Mail híres fotóművésznőjének sikerült képet készíteni róla foglalatlanul és gyűrűbe foglalva.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.