2023.szeptember.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Rubik-kocka tíz oldala

2 perc olvasás

rubibu.jpg10 érdekesség, amit nem tudtál a legendás fejtörőről. Egy bűvös kis kocka, amely több mint 40 évvel ezelőtt született, azóta pedig – fejtörést okozva emberek millióinak – meghódította az egész világot.

 

Rubik Ernő ikonikus logikai játéka feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is, ezúttal pedig a magyar kockásokon a sor, hogy bemutassák tehetségüket. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság hazai fordulóján minden a legendás találmányról szól majd, amelyről talán csak kevesen tudják, hogy mennyire sokoldalú.

 

Íme 10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Rubik-kockáról:

 

  1. Bár Rubik Ernő 1975-ben találta fel a híres kockát, annak szabadalmát 1977. december 31-én kapta meg, így hivatalosan csak a 78-as évet kezdhette meg feltalálóként a magyar játéktervező.

 

  1. Az ikonikussá vált játék eredeti neve Bűvös kocka volt, melyet csak évekkel később 1980-ban változtatott Rubik-kockára szülőatyja.

 

  1. A logikai játék bizony sokak számára okozhat fejtörést, ami nem véletlen, hiszen oldalainak elforgatásával szinte kimondhatatlan számú, 43.252.003.274.489.856.000 különböző helyzetbe hozható a kocka.

 

  1. Rubik Ernő eredetileg nem játék céljára fejlesztette ki találmányát, csupán egyetemi tanítványainak kívánta bemutatni vele a testek térbeli mozgását.

 

  1. A Rubik-kocka az évek alatt az egész világot meghódította, eddig több mint 350 millió darabot adtak el belőle.

 

  1. A Rubik-kocka kirakására már robotot is kifejlesztettek. A CUBESTORMER 3 névre hallgató robot mindössze 3.253 másodperc alatt képes kirakni a kockát.

 

  1. Ehhez nagyon közel áll Feliks Zemdegs 4.22-es ideje, amellyel az ausztrál férfi a mai napig tartja a világrekordot.

 

  1. Az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Halott Pénz énekese, Járai Márk szintén a profi kockások táborát erősíti és korábban a magyar válogatott tagja is volt.

 

  1. Donnie Darko, A gépész, Armageddon vagy a Boldogság nyomában csak néhány film azok közül, amelyben feltűnik a magyar kuriózumnak tartott játék.

 

  1. Az első Red Bull Rubik-kocka Világbajnokság döntőjét idén szeptember 22-én Bostonban rendezik, ahova a május 27-i hazai bajnokságról győztesen kikerülő férfi és női játékos repülhet tovább.

 

https://mindgamers.redbull.com/rubiks

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.