2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A TÚLFOGYASZTÁS NAPJA: idén augusztus 1.

3 perc olvasás

environmental-footprint-678x381.jpgHiába minden figyelmeztetés, a WWF „sikoltása”, idén augusztus elsején a világ elfogyasztotta a Föld energiáinak 2018-ra tervezett egész hányadát. Ez a legkevésbé sem vicces! Évente korábban következik be. A bőrünkön tapasztaljuk az éghajlatváltozás súlyos következményeit.

Ám sem a Föld lakossága, sem a vezetők nem hajlandók tudomásul venni, egyre növelik fogyasztást, mert az presztízs-kérdés, a jólét fokmérője.

Nem számít a világtrend, sem az egészségünk, a világ vezetőit egyszerűen nem érdekli. A fogyasztás annál inkább, amiből néhány ember igen jól jár, és növeli a vagyonát.

Mit kellene sürgősen tenni? Először is a házak, lakások szigetelésével csökkenteni az energiaigényt. Másodsorban leépíteni az amúgy is élhetetlenné vált városok közlekedését. Harmadik volna a műanyagok gyártásának és széles felhasználásának megtiltását. A negyedik fontos dolog lenne a mezőgazdasági szerkezet átalakítása.

Ehelyett mi történik?

A társasházak szigetelésére állami pályázatot írtak ki, aki részt vesz, nem biztos, hogy megkapja rá a húszéves kamatmentes kölcsönt, aztán még kereshet (ha egyáltalán talál) vállalkozót a kivitelezéshez. Utóbbiból elképesztő hiány van.

A városi és országúti közlekedés egyre bővül, korlát nincs, minden tisztségviselő autót kap a feneke alá. Ott okoz balesetet, ahol csak teheti. Húszévesek erőszakos módon közlekednek az utakon. A jó autó szintén presztízs-kérdés.

Műanyagok széles választéka kapható minden hazai áruházban: evőeszközök, tányérok, szívószálak, csomagolások, amit aztán a tisztelt vásárló eldobál. Nejlonzacskókat kérés nélkül adnak a kiskereskedők, sőt, a magukra valamit adó gyógyszertárak.is. A szelektív kukákba a papírhulladékot is gyakran műanyag zacskókban dobják be, a háztartási szemétbe meg pláne. A brit szigeteken a nejlonzacskók betiltásával máris csökkent a környező tengerek szennyezése.

A legsúlyosabb a mezőgazdasági szemlélet újmódisága, illetve rossz irányba való fejlesztése. Büszkén jelentik a termelők, hogy újabb.sertés-telepeket létesítenek Növekszik a leginkább környezetet szennyező szarvasmarha-tenyésztés, terjed a jólétet igazoló húsfogyasztás, holott a takarmánytermelés helyett inkább a zöldség-, a gabona- és a gyümölcsfogyasztást kellene szolgálnia a magyar földnek. Ezek áfája és ára gyorsan emelkedik, a húsé pedig csökken. Ennél rosszabb politika nincs. Egyesek disznó módon híznak, amíg százezrek éheznek – nem a húshiány, hanem a gabonafélék (a  kenyér és a zöldségek) hiánya miatt.

A WWF még talán túlzottan is óvatosan fogalmazott, miszerint 1,7 Földre lenne szükség az emberiség eltartásához. Igyekezzünk végre komolyan venni!

Dobi Ildikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.