2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A világ legdrágább kitüntetése

3 perc olvasás

kituntetes.jpg A világ legdrágább kitüntetése a német Vaskereszt arany tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal ékesített lovagkeresztje. Eszmei értéke 40 millió dollár. A kitüntetést 18 karátos aranyból, 58 gyémánt és 68 zafír briliáns csiszolású kő felhasználásával készítették 1944-ben, öt példányban. Egyetlen embert tüntettek ki vele, Hans Ulrich Rudelt, a Waffen-SS tábornokát. Négy példány a Metropolitan Museum of Art (New York) kincsei közt található.

  

A teuton lovagok jelképét átvevő Vaskereszt eredetileg a porosz királyság katonai kitüntetése volt, a napóleoni háborúk hősei számára alapította III. Frigyes 1813-ban. Az első világháborúban II. Vilmos császár vezette be ismét. A második világháború kezdetekor Hitler élesztette újjá a kitüntetést, és rögtön még egy szintet vezetett be az addig szokásos első és másodosztály fölé. Ez volt a vaskereszt lovagkeresztje, amiből az egész háborúban 7300 darabot adtak át. A lovagkeresztre aztán további harctéri hőstettekért különféle extrák jártak, tölgyfalombok, kardok, valamint gyémántok.

1944 decemberében, amikor a legendás bombázópilótát, Hans Ulrich Rudelt újra ki akarta tüntetni a német hadvezetés, megalapították a Vaskereszt arany tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal ékesített lovagkeresztjét. Ezt egyedül Rudel kapta meg. De mit tett Rudel?

   Ju-87-es Stuka gépével 2530 harci bevetésen vett részt bombázópilótaként. Megsemmisített 2000 célpontot: 800 csapatszállító járművet, 519 tankot, 150 tüzérségi egységet, 70 partraszálló járművet, 9 harci repülőt, 4 páncélozott vonatot, 4 hadihajót, több hidat.

   30 gépét érte találat, kényszerleszállásokat hajtott végre sikeresen, vagy ejtőernyővel ért földet. Egyik lábát repesztalálat érte, amputálni kellett, pár hét alatt megtanult járni, utána visszatért a frontra. Sztálin 100 ezer rubeles vérdíjat tűzött ki a fejére, a szovjet vadászpilóták tucatjával vadásztak rá sikertelenül. Hitler személyesen tiltotta le az éles bevetésekről, nehogy lelőjék, és ez morálcsökkenést okozzon a légierőnél, de Rudel megtagadta a parancsot. Hitler ezt is eltűrte.

   Rudelt 1945 tavaszán ejtették fogságba az amerikaiak, egy évi volt hadifogoly. Majd Argentínába költözött, segített bujkálni körözött háborús bűnösöknek, a többi között Mengelének is. Az ötvenes években visszatért a Német Szövetségi Köztársaságba, sikeres üzletember és elismert hegymászó lett. 1982-ben halt meg. Hagyatékáról örökösei nem nyilatkoztak.

 

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.