Ábel sírja Szíriában  a Baqa'a völgyben,  Suq Wadi Barada városa mellettÁbel sírja Szíriában a Baqa'a völgyben, Suq Wadi Barada városa mellettJanuár 2. Ábel névnapja. Egyes nyelvészek szerint héber eredetű és jelentése: mulandóság. Mások szerint asszír, vagy sumer szóból származik és fiút jelent.

Ábel sírja Szíriában  a Baqa'a völgyben,  Suq Wadi Barada városa mellettÁbel sírja Szíriában a Baqa'a völgyben, Suq Wadi Barada városa mellettJanuár 2. Ábel névnapja. Egyes nyelvészek szerint héber eredetű és jelentése: mulandóság. Mások szerint asszír, vagy sumer szóból származik és fiút jelent.

   Először Ádám és Éve kisebbik fia jut eszünkbe, a Biblia szerinti világtörténelem első gyilkosságának áldozata. Azóta az emberiség már rég túltett ezen, nem szűkölködünk gyilkosságokban ma sem. Ábel sírját nem messze Damaszkusztól ma is mutogatják az idegenvezetők a turistáknak.

   Tamási Áron Ábel-könyvei a magyar irodalom gyöngyszemei közé tartoznak. Kedvencem az Ábel a rengetegben. A tizenöt éves fiút édesapja elszegődteti a Hargitára erdőpásztornak. Főnöke, a bankigazgató észreveszi, hogy Ábel kialvatlan. Mi az, öcskös, kérdezi, talán álomport vettél be? Ábel hetykén válaszol. Miből vettem volna, mikor még nem kaptam fizetést? Tamási nyelvezete az első sortól az utolsóig élmény.

   A Wikipédia szerint Dési Ábel (eredeti nevén Sárkány Szilveszter, 1929-2008),  a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő képviselője, költő, prózaíró, kritikus és publicista. Sajnos én nem hallottam hírét, de ez az én hibám.

   A kecskemétiek ismerik és szeretik a Nemzetközi Kerámia Stúdió (Kápolnautca 13.) állandó és időszakos kiállításait, a város egyik nevezetességét. Büszkék Lakatos Ábel porcelántervező és keramikus művészre, aki Skóciában és Japánban tanult, ma már nemzetköri hírnévre tett szert.

*

   Ha már itt tartunk, legyen néhány sor az Ábel vezetéknévről is. Talán a leghíresebb Ábel Jenő professzor, klasszika-filológus (1858-1889), akinek tankönyveiből okulhatnak a mai görög-latin szakos bölcsészhallgatók. Nevét viseli az évente rendezett Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Verseny, melynek meghirdetője az Ókortudományi Társaság. A díjazottak pluszpontokat szereznek az egyetemi felvételi vizsgákon.

   Az egész ország ismeri a Horváth Ádám rendezte Szomszédok c. tévésorozatot, amely tizenhárom évig, 1987-1999 között, 331 epizóddal tartotta izgalomban a nézőket. Egyik fontos szereplője Julcsi, a kislány, majd kamaszlány, akit Ábel Anita színésznő alakított.

   Most egy nagy ugrás következik. Néhány sor Rudolf Abelről, a kémek fejedelméről, a leghíresebb szovjet hírszerzőről. Két nagy ügynökhálózatot alakított ki az amerikai kontinensen: az egyik a Kaliforniában, Brazíliában, Mexikóban és Argentínában, a másik  az amerikai keleti partvidéken dolgozó hírszerzőket fogta össze. A fantasztikus tehetséggel megáldott Abel évtizedekig folytatta hírszerző tevékenységét.1960-ban lebukott. Két évvel később az amerikai és a szovjet titkosszolgálat „kicserélte" Gary Powers pilótára, aki a Lockheed  U-2 kémrepülőgépet vezette és a Szovjetunió felett lelőttek. Powers katapultált, elfogták, börtönbe zárták

   Elnézést kérek az Olvasótól, hogy elkalandoztam. Isten éltesse az Ábeleket!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük