A veszprémi színház sikerelőadása Budapesten. Az Adáshiba című komédiával vendégeskedik a Veszprémi Petőfi Színház 2013. december 12-én (csütörtökön) este hét órakor a Nemzeti Színházban. Az Adáshiba Szakonyi Károly egyik legsikeresebb műve. Megírása után több mint négy évtizeddel még ma is aktuális problémákat vet fel. Sőt!

 

A veszprémi színház sikerelőadása Budapesten. Az Adáshiba című komédiával vendégeskedik a Veszprémi Petőfi Színház 2013. december 12-én (csütörtökön) este hét órakor a Nemzeti Színházban. Az Adáshiba Szakonyi Károly egyik legsikeresebb műve. Megírása után több mint négy évtizeddel még ma is aktuális problémákat vet fel. Sőt!

 

Szakonyi Károly legendás művét Tordy Géza állította színpadra az elmúlt évadban, a főbb szerepekben Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Oberfrank Pál, Reviczky Gábor, Trokán Anna, Chajnóczki Balázs és Darabont Mikold látható.

 

Rövid időn belül másodszor szerepelhet a veszprémi teátrum a Nemzeti Színházban. Vidnyánszky Attila a fővárosi teátrum direktora fontosnak tartja, hogy a vidéki színházak is bemutatkozhassanak náluk, s ennek a programnak részeként a bakonyi társulat a múlt hónapban az Agónia című drámát adta elő a Gobbi Hilda Stúdiószínpadon, most pedig az Adáshibát játszhatják a nagyszínpadon. A veszprémi sikerelőadás szerepelt már Békéscsabán, Tihanyban és idén ősszel a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválján, ahol a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) díját nyerte el. Ezen kívül a fővárosban a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a Klebesberg Kultúrkúriában is megtekinthették már a nézők a produkciót, amely mindenütt vastapsot kapott.

 

Szakonyi Károly: Adáshiba – komédia

A Veszprémi Petőfi Színház előadása

 

Szereposztás:

Bódog: EPERJES Károly Kossuth- és Jászai-díjas

Bódogné: ESZTERGÁLYOS Cecília Jászai-díjas, Érdemes művész, Kiváló művész

Vanda: DARABONT Mikold

Dönci:| CHAJNÓCZKI Balázs

Saci, Dönci felesége: TROKÁN Anna

Imrus, Bódogék fia: HABÓCZKI Máté / TICZ András

Emberfi, Bódogék albérlője: OBERFRANK Pál Jászai-díjas

Szűcs úr, Bódogék szomszédja: REVICZKY Gábor Kossuth- és Jászai-díjas

 

Díszlet: PERLAKI Róbert Örökös tag, jelmez: SZLÁVIK István Jászai-díjas, ügyelő: MAGYAR Kinga, súgó: TÓTH Zsanett, rendezőasszisztens: PÉTI Krisztina.

Rendező: TORDY Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes művész.

 

Nem retró darab: Szakonyi Károly az Adáshibáról

– Nem retró darab, megszólal a mának, íróként öröm, emberként szomorúság belegondolni, hogy most is aktuális ez a történetem – mondta Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író.

 

– Amikor egy író 1970-ben megfogalmaz egy keserédes magyar társadalomkritikát és a darabját 2012-ben változtatás nélkül is aktuálisnak tartják a színházak, az jó vagy rossz?

– Azt soha nem lehet tudni előre, mi lesz egy mű sorsa, útja. Ment ez a darabom külföldön is több helyen az elmúlt negyven évben és mindig megkérdezték, számomra mit jelent az Adáshiba. Íróként öröm, hogy ilyen sokáig műsoron tud maradni, de emberként szomorúság belegondolni, hogy a világ bizonyos szempontból nem változik. Probléma, hogy az emberek egyre inkább befelé fordulnak, nem tudnak egymással törődni, családokban, barátságokban szűnnek meg a mélyebb érzelmi kapcsolatok, amelyek összefűzték azokat. Ez ma egyre erősebben jellemző a társadalmakra. A technikai fejlődés gyorssá, kapkodóvá tesz mindent, a kapkodás pedig felületességet szül. Mindez az értékekről való gondolkodás elsilányosodásához vezet. Ezek a jelenségek általánosak, érzékenyen érintenek mindenkit és ezért is találhatott visszhangra a darab idegen országokban.

 

– Egy ideig füzetbe írta a bemutatók helyét és idejét. Hányszor tűzték műsorra ezt a darabját?

– A füzetem akkor telt be, amikor túlléptük a századik előadást. A Vígszínházi bemutató után Veszprémben volt az első vidéki premier 1970 őszén, azt Pethes György rendezte, gyakorlatilag innen indult el a darab máig tartó nagy útjára.

 

– A rendező nem modernizálta a művet, sőt, ha jól tudom, Ön sem támogatta ezt. Miért?

– Mert feleslegesnek tartom. Néha próbálkoztak új dolgokat belevinni színházak, egyszer Bezerédi Zoltán rendezésében került bele egy-két új motívum, de az sem volt maradandó. Ez a történet nem a tévéről, hanem az emberi kapcsolatokról szól és úgy vettem észre rezonál a mai napig. Az Adáshiba nem retró darab, hanem a mában is megszólaló mű.

 

Az Adáshibát Tordy Géza, Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művész, a Nemzet Színésze állította színpadra, aki az 1980-as évek közepén rendezője, majd főrendezője volt a Veszprémi Petőfi Színháznak.

– Az Adáshiba vígszínházi bemutatója után az első vidéki premier Veszprémben volt 1970-ben. Most megint itt vagyunk egy remek csapattal, kitűnő kollégákkal, a darab ugyanaz, a mondanivaló semmit nem változott, sőt, aktuálisabb, mint valaha. Úgy látszik, nem tanulunk a hibáinkból.

Olyan szörnyű világot élünk, amelyben nem hogy egymásra nem figyelünk, de, ha Jézus lejönne közénk, lehet, hogy őt sem ismernénk már meg – ecsetelte a rendező.

 

Reviczky Gábor Kossuth-és Jászai díjas színművész Szűcs úr szerepét formálja meg az Adáshiba című komédiában.

– Szakonyi Károly Adáshiba című darabja berobbant az irodalmi és színházi életbe. Külföldön is számtalan helyen mutatták be az elmúlt negyven évben.

Egy nagyszerűen megírt műről van szó, remekül alkalmazza a humort, mint eszközt, ugyanakkor pontos társadalomkritikát tartalmaz, amely a mai napig érvényes. Színész szempontból örülök, hogy még mindig játszható darab, mert remek szerepeket biztosít számunkra, ugyanakkor az sajnálatos, hogy még mindig aktuális tudott maradni – mondta a népszerű színművész.

 

Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész Bódog szerepét alakítja Szakonyi Károly legendás darabjában.

– Meglátásom szerint ez a dráma a XX. és most már a XXI. század remekműve, nem csak magyar, hanem világszínvonalon mérve is. Szellemes, igaz, feszes, humorral és lírával átitatott, mint az igazi jó művek. Természetesen, a mostani előadás, különbözik a vígszínházi ősbemutatótól, ahol Várkonyi Zoltán nagyszerű szereposztásban állította színpadra az Adáshibát. A darab sajnos még aktuálisabb, mint valaha. Úgy látszik, az emberiség még mindig nem okul a "több mint látlelet művekből."

 

Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész Emberfi szerepében látható az Adáshiba című produkcióban. Ő így ajánlja az előadást a közönségnek.

– Talán még lehet esélyünk… Hogy a sárgalapok eltöröltessenek, és a pirosat soha ne kapjuk meg, noha már rég kiérdemeltük. Fájdalmasan keveset nézünk felfelé, nem értjük már magunkat sem, nincs erőnk legyőzni az önzésünket, az arroganciánkat, az önelégültségünket. Sebeket ejtünk, sebeket kapunk, sebzett lélekkel, buta bambulással egymást ostromoljuk.

Pedig a válasz is itt van bennünk, benned, bennem. Szeretlek, barátom, menjünk együtt tovább az úton… felfelé az Örök Kapuhoz!

 

Bódogné szerepében tért vissza a színházba Esztergályos Cecília. A Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész az 1990/91-es évadban már játszott Veszprémben.

– Ez egy olyan aktuális darab, amelyben mindenki magára ismerhet vagy a szomszédjára. Ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a családok mindenütt a világban most is. A mama és a papa sokszor mást akar, mint a gyermekeik, zajlanak a belső összetűzések, háborúságok, elbeszélnek egymás mellett vagy meg sem beszélik a dolgaikat. Közben a mama mindig igyekszik a családi összetartást megteremteni. Közel áll hozzám ez a szerep – mondta a színművésznő.

 

Sacit, Dönci feleségét Trokán Anna alakítja az Adáshiba című darabban. Ő így ajánlja az előadást a nézőknek.

– Komikus és igaz tükör ez a darab a mának, hiába született több mint negyven éve. Amikor olvastuk a szöveget és próbáltunk, olyan volt,mintha most írták volna a párbeszédeket. Időszerű, teljesen mai jellegű gondokról, problémákról szól a mű. A családokban egyre nagyobb az egymástól való eltávolodás, elfordulás, mindenki a maga dolgaival törődik, nem kommunikálnak a szülők, a gyerekek. Figyelmeztető és figyelemhívó, a sok nevetés mellett mégis elgondolkodtató darab az Adáshiba. Sokat tanulhatunk belőle mindannyian – mondta Trokán Anna.

 

Chajnóczki Balázs Dönci szerepét formálja meg az Adáshiba című darabban. A fiatal színész először játszik a Veszprémi Petőfi Színházban.

– Nagyon mai történet az Adáshiba, hiába született az 1970-es években, hiszen látható, hogy az emberi kapcsolatokban semmi nem változott, ugyanazokkal a problémákkal küzdünk mindig. Remek színészcsapatba kerültem, jó érzéssel és izgalommal várom a bemutatót. Szeretném, ha előadás után a nézők is elgondolkodnának az életükön, az emberi kapcsolataikon és azon, mennyire tudunk egymásra figyelni – hangsúlyozta a fiatal színművész.

 

Darabont Mikold Vanda szerepét alakítja az Adáshiba című darabban. Először játszik a Veszprémi Petőfi Színházban.

– Minden generációnak ajánlanám a darabot, fiatalnak, idősnek egyaránt, mert olyan problémákról, jelenségekről szól, amelyekkel együtt élünk nap mint nap. Az Adáshiba alapvetően vígjáték, a szerepem viszont inkább drámai. A mű remekül ábrázolja a meneküléseink különböző formáit, miként keresgéljük azt, hogyan bújjunk ki a felelősség alól. Ne kelljen beszélni, kommunikálni egymással, rejtőzködjünk, s ne adjuk ki magunkat, ne áruljunk el semmit magunkról, dolgainkról. Igazi tükör ez ma is – mondta a színművésznő.

 

2013. december 12., 19:00

Szakonyi Károly: Adáshiba – komédia

A Veszprémi Petőfi Színház előadása

Nemzeti Színház 

 

http://www.youtube.com/watch?v=foz9Lt0R2zU 

http://www.nemzetiszinhaz.hu/ 

 

Lantai József