http://www.barka.hu/http://www.barka.hu/ Idén harmadízben került kiosztásra az AEGON művészeti díj, melyet a hazai kortárs irodalom alkotóinak elismerésére hoztak létre. 2008-ban a dráma kategóriában Térey János nyerte el az elismerést.

http://www.barka.hu/http://www.barka.hu/ Idén harmadízben került kiosztásra az AEGON művészeti díj, melyet a hazai kortárs irodalom alkotóinak elismerésére hoztak létre. 2008-ban a dráma kategóriában Térey János nyerte el az elismerést.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapított díjat a kimagasló irodalmi alkotások elismerésére.

Első ízben Spiró György vehette át a díjat „Fogság" című regényéért. Tavaly Rakovszky Zsuzsa verseskötetét érte az elismerés. Idén a mai magyar dráma jeles képviselőjét Térey Jánost jutalmazták.

A zsűri nevében Radnóti Sándor irodalomtörténész tartott laudációt.  Arról szólt, hogy a dráma közismerten a magyar irodalmi kultúra mostohagyermeke. Ezért szolgált örömére a bírálóbizottságnak, hogy az előző évben megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítmények között találta Térey János „Asztalizene" című művét. A dráma valójában versbeszéd, 3 felvonás 3 tételben. A színmű,- mely a Színház folyóirat mellékleteként jelent meg, – a szociális és társadalmi tér ellentétére épül. Olyan polgári környezetet jelenít meg, mely elhatárolja magát a külvilág zajló eseményeitől. Az író a mai magyar valóság aktuális kérdéseihez tárgya művészi megformálása révén tud hozzászólni.

Térey János költő, drámaíró, műfordító 1970-ben született, tíz éve szabadfoglalkozású író. Az „Asztalizene" című művét a Radnóti Színház mutatta be.

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások címmel. Ezeken az esteken a többféle műfajból összeállított személyes hangú beszélgetéseket zenei produkciók kísérik.

A legközelebbi estre április 25.-én kerül sor, amikor Alföldi Róbert vendége Grecsó Krisztián író és Sebő Ferenc népzenész, zenekutató lesz.

Grecsó Krisztián „Tánciskola" című művét a napokban a Magvető Kiadó mutatta be. A mű egy generáció, egy világ, egy rejtély és egy dilemma regénye. A szerző olyan mágikus, fülledt alföldi világot álmodik, melyben minden lehetetlenül ismerős és valóságos.

Az új regényből Seress Zoltán olvas fel részleteket.

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük