http://www.barka.hu/http://www.barka.hu/ Idén harmadízben került kiosztásra az AEGON művészeti díj, melyet a hazai kortárs irodalom alkotóinak elismerésére hoztak létre. 2008-ban a dráma kategóriában Térey János nyerte el az elismerést.

http://www.barka.hu/http://www.barka.hu/ Idén harmadízben került kiosztásra az AEGON művészeti díj, melyet a hazai kortárs irodalom alkotóinak elismerésére hoztak létre. 2008-ban a dráma kategóriában Térey János nyerte el az elismerést.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapított díjat a kimagasló irodalmi alkotások elismerésére.

Első ízben Spiró György vehette át a díjat „Fogság" című regényéért. Tavaly Rakovszky Zsuzsa verseskötetét érte az elismerés. Idén a mai magyar dráma jeles képviselőjét Térey Jánost jutalmazták.

A zsűri nevében Radnóti Sándor irodalomtörténész tartott laudációt.  Arról szólt, hogy a dráma közismerten a magyar irodalmi kultúra mostohagyermeke. Ezért szolgált örömére a bírálóbizottságnak, hogy az előző évben megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítmények között találta Térey János „Asztalizene" című művét. A dráma valójában versbeszéd, 3 felvonás 3 tételben. A színmű,- mely a Színház folyóirat mellékleteként jelent meg, – a szociális és társadalmi tér ellentétére épül. Olyan polgári környezetet jelenít meg, mely elhatárolja magát a külvilág zajló eseményeitől. Az író a mai magyar valóság aktuális kérdéseihez tárgya művészi megformálása révén tud hozzászólni.

Térey János költő, drámaíró, műfordító 1970-ben született, tíz éve szabadfoglalkozású író. Az „Asztalizene" című művét a Radnóti Színház mutatta be.

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások címmel. Ezeken az esteken a többféle műfajból összeállított személyes hangú beszélgetéseket zenei produkciók kísérik.

A legközelebbi estre április 25.-én kerül sor, amikor Alföldi Róbert vendége Grecsó Krisztián író és Sebő Ferenc népzenész, zenekutató lesz.

Grecsó Krisztián „Tánciskola" című művét a napokban a Magvető Kiadó mutatta be. A mű egy generáció, egy világ, egy rejtély és egy dilemma regénye. A szerző olyan mágikus, fülledt alföldi világot álmodik, melyben minden lehetetlenül ismerős és valóságos.

Az új regényből Seress Zoltán olvas fel részleteket.

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük