2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AEGON Művészeti Társdíj 2007

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/5334"><img class="image thumbnail" src="/files/images/egon.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span> <p>Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., a kortárs magyar művészek támogatására. Az AEGON Művészeti Díjjal elismert író egy másik kortárs magyar művészt jelölhet társdíjra, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott. </p><p><span class="inline left"><a href="/node/5334">

  egon.thumbnail 0

Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., a kortárs magyar művészek támogatására. Az AEGON Művészeti Díjjal elismert író egy másik kortárs magyar művészt jelölhet társdíjra, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott.

  egon.thumbnail 0

Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., a kortárs magyar művészek támogatására. Az AEGON Művészeti Díjjal elismert író egy másik kortárs magyar művészt jelölhet társdíjra, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott.

Az  AEGON Művészeti Társdíj 2007-es kitüntetettje Vojnich Erzsébet festőművész.

Az idén Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat „Visszaút az időben" című verseskötetéért. (A díjról döntő zsűri tagjai: Babarczy Eszter kultúrtörténész; Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus; Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár.) Most Rakovszky Zsuzsa jelölhetett másik művészeti ágból másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.

Rakovszky Zsuzsa így indokolta tömören a döntését:

"Nehéz képeket szavakkal jellemezni, hiszen azok szavakban jórészt közölhetetlen tartalmakat fejeznek ki, de azért megpróbálom. Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő — legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire  belső  tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letiszult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken – a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben.."

Vojnich Erzsébet életrajza:

Vojnich Erzsébet Budapesten született 1953. november 22-én.

1976-tól 1981-ig a Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult.

Az egyetem elvégzése után 1988-ig a Fiatal Képző- és Iparművészek Stúdiójának, 1980-tól a Képzőművészeti Alap tagja.

1982-85-ig Derkovits ösztöndíjas volt 1983-ban Derkovits nívódíjat kapott, ugyanebben az évben egy finnországi ösztöndíj során elnyerte a Yuho Rissanen-díjat.

1991-ben Cagnes-Sur-Merben megkapta a zsűri díját (23e Festival International de la Peinture), ugyanebben az esztendőben ösztöndíjjal egy hónapot töltött Lisszabonban.

1998-ban Munkácsy-díjjal ismerték el.

Főbb egyéni kiállítások:

1984 Óbudai Pincegaléria, Budapest

1987 Ernst Múzeum, Budapest (Hét művész…)

1989 Horváth Endre Galéria, Balassagyarmat

1989 Savoyai Kastély, Ráckeve

1990 Budapest Galéria Lajos utcai Kiállítóháza

1990 Galerie Sennebogen, Regensburg

1992 Balassi Könyvesbolt, Budapest

1992 Régi Zsinagóga, Szolnok

1993 Kortárs Gyűjtemény a Kecskeméti Cifra Palotában, Kecskemét

Budapest Történeti Múzeum, Budavári Palota

1994 Művészetek Háza, Pécs

1995 Óbudai Pincegaléria, Budapest

1996 Institut Hongrois, Paris (Hargittai Pállal és Szüts Miklóssal)

1996 Accademia d'Ungheria, Roma

1997 Fővárosi Képtár, Kiscelli Múzeum, Budapest

1997 Magyar Intézet Bukarest

1998 Műgyűjtők Galérája, Budapest

1999 Pusztazámori Kastély

2004 Millenáris Park Kerengő Galéria, Budapest

2004 Városi Képtár – Deák Gyüjtemény, Székesfehérvár

2006 Kéka Galéria, Budapest

2007 Bartók 32 Galéria, Budapest, valamint Galéria IX., Budapest

http://www.vojnich.hu/

Az ünnepélyes díjátadás szeptember 21-én lesz a Bárka Színházban, a tavaly szeptemberben indított, Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című irodalmi-művészeti sorozat 2007/2008-as évadbeli első estjén. Az idei két AEGON-díjas, Rakovszky Zsuzsa és Vojnich Erzsébet lesz Alföldi Róbert vendége. Vojnich Erzsébet itt veszi át Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatójától a díjat, valamint azt a szobrot, amelyet Molnár Levente, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója készített. A díjat alapító társaság pályázatot hirdetett az egyetem hallgatói számára, közülük nyerte meg a kiírást Molnár Levente, így az idén ő készítette el a két szobrot.

Az esten Szabó Ildikó, a mindössze 14 éves, különleges tehetségű csellista zenél, aki 2005. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jár, a kivételes tehetségek osztályába. Szabó Ildikó 2007 áprilisában az olaszországi Goriziában I. díjat nyert az Alfredo és Vanda Marcosing Európai Csellóversenyen. Előtte, 2006-ban Ausztriában, a Liezen-i Nemzetközi Csellóversenyen első díjjal ismerték el tehetségét, Horvátországban pedig, a dubrovniki Rudolf Matz Nemzetközi Verseny legjobbjának járó díjat vehette át. 2007 júliusában Bloomingtonban, az Egyesült Államokban Starker János mesterkurzusán vett részt.

További „ Képzett társítások – AEGON-estek" a Bárkában :

Okt. 27-én 19 órától könyvbemutató: az est vendége Vámos Miklós, akinek októberben új regénye jelenik meg Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?) címmel. A másik vendég a népszerű énekesnő, Palya Bea, aki természetesen nemcsak beszélget, hanem énekel is az esten. Nagybőgőn Barcza Horváth József játszik.

Nov. 30-án: a magyar művészeti élet két kiválósága, Nádas Péter író és Jovánovics György szobrászművész lesz Alföldi Róbert vendége, augusztus 20-a óta mindketten a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett művészek. Zenél a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb formációja, a Trio Midnight három remek zenésze: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob).

/Tausz Anikó/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.