Paul (Pat) GelsingerPaul (Pat) Gelsinger 

A San Francisco-i Intel Developer Forum első napján a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, Patrick Gelsinger az Intel és az iparág processzor és platform innovációiról beszélt.

 

Paul (Pat) GelsingerPaul (Pat) Gelsinger 

A San Francisco-i Intel Developer Forum első napján a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, Patrick Gelsinger az Intel és az iparág processzor és platform innovációiról beszélt.

 

Előadásában. Gelsinger ismertette a cég ambiciózus processzor-fejlesztési ütemtervét, és több részlettel szolgált az új, 45 nanométeres mikroprocesszorok bevezetéséről. Kiemelte továbbá az ipar legutóbbi lépéseit a hatékony energiafelhasználású informatika és virtualizáció területén, valamint beszélt a legújabb rendszerarchitektúrákról és a népszerű USB csatlakozásról, valamint az Intel® vProTM asztali PC-khez hamarosan érkező ólommentes termékekről.    

            „Az Intel fejlesztési modellje prediktív, és hatékonyan szolgálja folyamatos célunkat, a Moore-törvény folyamatos teljesítését" – mondta Patrick Gelsinger. „Processzoraink mellett nagy hangsúlyt fektetünk az energiafelhasználás még hatékonyabbá tételére a hafnium alapú, magas K együtthatójú tranzisztoraink és a teljes rendszer szintű architektúra továbbfejlesztésével, így minimalizálva a komputerek energia felhasználási igényét".

Gelsinger a beszéde alatt bemutatta a világ első Intel, 45 nanométeres csíkszélességű, legújabb generációs mikroarchitektúrán (Nehalem) alapuló  kétprocesszoros szerverét, ahol a szilíciumot hafnium helyettesíti, így nagyjából egy postai bélyegnek megfelelő méretű lapkán több, mint 700 millió tranzisztor fér el. A Nehalem a 2008-ban érkező, új processzor mikroarchitektúra kódneve, ami elődjeinél több mint háromszoros maximális memóriasávszélességet lesz képes biztosítani. Az Intel® QuickPath architektúrát övező széles ipari támogatottságáról is beszámolt. A QuickPath Interconnect nagysebességű adatátviteli útvonalat biztosít a Nehalem processzor magjaihoz.

             A számítási teljesítményben és memória-sávszélességben elért eredményeken kívül az Intel továbbra is a rendszerbusz technológiák előremutató fejlesztője. Ennek megerősítéseként Gelsinger bejelentette az USB 3.0 Promoter Group megalakulását. Ez a forradalmi architektúra egy kábellel és csatlakozóval az USB 2.0 szabvány teljesítményének több mint a tízszeresét biztosítja, úgy, hogy közben megőrzi a kompatibilitását a kétmilliárdnál is több létező USB-s eszközzel.

Az USB 3.0 Promoter Group az Intel mellett a HP, az NEC Corporation, az NXP Semiconductors, a Microsoft, és a Texas Instruments Incorporated részvételével alakult. Az USB 3.0 lesz az első I/O interfész, ami teljes mértékben támogatja az optikai és réz összeköttetést is, a skálázható protokollt, az optimális energiagazdálkodást a PC, a szórakoztató elektronikai, és a mobil eszközök szegmensében egyaránt.

Gelsinger a szilárdtest meghajtó technológiáról is beszámolt, részletezve, hogy az miképp jelent előrehaladást a vállalati szerver és adattárolási technológiában, az IA platformok terén. Ezenkívül bejelentette, hogy a nem-felejtő memória technológiát alkalmazó, az olvasási teljesítményben és energia megtakarításban jelentős fejlődést nyújtó, új Intel termékek a következő évtől válnak elérhetővé.       

Gelsinger megosztotta Ethernet és I/O konszolidáció kérdésével kapcsolatos terveit és felvázolta az Ethernet alapú száloptikát (Fibre Channel over Ethernet, FCoE) és a helyi hálózatokat (LAN) egyaránt támogató konvergált, többszolgáltatásos hálózat kialakításának lépéseit. Ezeket a terveket alátámasztandó, bejelentette a teljes FCoE támogatással bíró, 2008-ban érkező Intel® 82598 10 Gigabit Ethernet Controller nevű terméket.      

Gelsinger beszélt még az Intel QuickAssist technológájáról és annak az iparban, a termékfejlesztés területén való elterjedéséről. Az először, a Pekingben rendezett tavaszi IDF-en bemutatott QuickAssist technológia az Intel a vállalati platformok gyorsítására vonatkozó egyedi igények kielégítését célzó hardver- és szoftvergarnitúrája. Áttekintette az első Intel® QuickAssist Integrated Accelerator-t tartalmazó Intel eszközt, a kriptográfiához kifejlesztett Tolapai-t.

A 2008-ban várhatóan elérhető Tolapai (a rendszer a chipen) jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé az energiahatékony teljesítmény és kialakítás terén, ami nyolcszoros IP biztonsági átmenő teljesítményt, 20%-os energia-csökkenést és akár 45 százalékkal kisebb méretet jelent majd a korábbi, többkomponensű biztonsági megoldásokkal szemben – a beágyazott és kommunikációs piaci szegmensben.

z Intel vPro processzor-technológia legújabb verziójának bejelentését követően, Gelsinger a 2008-as McCreary kódnevű terméken keresztül beszámolt a biztonságot és a PC használat előnyeit fokozó terveiről. A McCreary név új, halogén- és ólommentes, 45 nanométeres, két- és négymagos processzorokat, egy Eaglelake kódnevű új lapkakészletet, egy integrált Trusted Platform Module (TPM)-t, és egy Danbury kódnevű, sokkal biztonságosabb, jobban kezelhető adattitkosítási megoldást tartalmaz majd.

A Danbury technológia egy hardveres adattitkosítást (kódolást) és dekódolást jelent. A titkosítási kulcsok így sokkal nagyobb biztonságot élveznek, a rendszer kezelése és az elveszett kulcs visszaállítása is sokkal egyszerűbbé válik. Az Intel Management Technology ezen műveletek elvégzését is még olyan, esetekben is lehetővé teszi, mint amikor a számítógép operációs rendszere leáll vagy működésképtelenné válik. Bob Heard, a CREDANT Technologies alapítója és ügyvezető igazgatója azt fejtegette, hogy az ő biztonsági-szoftver megoldásaik miképpen fejleszthetőek a jövőben a Danbury és vPro technológiák közreműködésével. Mark B. Templeton, a Citrix Systems ügyvezető igazgatója pedig bemutatta, hogy a végfelhasználók mobilitás iránti vágya és a reszponzív PC élmény mellett miként egyensúlyozhat az adatvédelem és a centralizált adatkezelés.

John Frowlerm, a Sun Microsystems alelnöke és Dr. Mendel Rosenblum, a VMware alapítója és vezető kutatója Gelsingerrel közösen rámutattak arra a virtualizációs „trendre", amit az Intel és más technológiai vezetők indítottak az iparágban. A Parallels (virtualizációs szoftver) megmutatta, hogy kovácsolnak előnyt az olyan innovatív megoldásokból, mint például az Intel Virtualization Technology és az Intel Trusted Execution Technology, hogy a jövő munkaállomásaiban és asztali PC-iben is szolgálhassák a virtuális környezetek védelmét.

            Gelsinger egy sor számítógéprendszert is bemutatott, amelyeket az Intel a legtöbb felhasználó számítási teljesítmény- és költségigényének figyelembevételével fog piacra dobni. Bemutatta, hogy a felhasználók hogyan használják majd az új, 1600MHz-es FSB-s Intel Xeon® alapú munkaállomásaikat a tudományos problémák megoldására használni. Például az Intel következő generációs (nagy teljesítményű) platformja az olyan nagy számítási igényű alkalmazásoknál nyújt vezető teljesítményt, mint az olaj és földgáz kutatása.

Alistair Downie, a Western Hemisphere R&D for Paradigm képviselője lefuttatott egy új „Paradigm Benchmark 1" nevű teljesítményvizsgáló szoftvert, amiből kiderült, hogy azonos órajelen a 45nm csíkszélességű négymagos Xeon rendszer akár kétszer akkora teljesítményt is nyújthat az Intel jelenlegi kétmagos ajánlatánál.

            Gelsinger a szintén megemlítette a Rackable's ICE Cube* Modular Data Center on Wheels nevű új terméket, ami 1400 négymagos Intel Xeon szervert tartalmaz egy 40 láb (kb 12,192 méter) hosszúságú konténerben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük