2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Agraria-2012 Ausztriában — Vásár határok nélkül

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64434"><img class="image image-preview" src="/files/images/Qu_Messe_Wels%20(6).JPG" border="0" width="273" height="181" /></a></span>Még a múlt évezredben (1878-ban) rendezték meg az első Volksfestet az Ausztria legnagyobb mezőgazdasági kiállításának és vásárának elődjét Welsben, amelyet idén (2012) augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartottak meg AGRARIA 2012 címmel. </p> <p> 

qu messe wels%20(6)Még a múlt évezredben (1878-ban) rendezték meg az első Volksfestet az Ausztria legnagyobb mezőgazdasági kiállításának és vásárának elődjét Welsben, amelyet idén (2012) augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartottak meg AGRARIA 2012 címmel.

 

qu messe wels%20(6)Még a múlt évezredben (1878-ban) rendezték meg az első Volksfestet az Ausztria legnagyobb mezőgazdasági kiállításának és vásárának elődjét Welsben, amelyet idén (2012) augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartottak meg AGRARIA 2012 címmel.

 

A több mint 170 ezer négyzetméternyi terület nagyobbik felén mezőgazdasági, továbbá erdőgazdasági erő- és munkagépeket kínáltak eladásra, de teret kaptak az állattenyésztés eszközei s jókora bemutatóhelyben részesültek a lovak, szarvasmarhák, sertések, kecskék és aprójószág többek mellett nyulak valamint szárnyasok. Egy kisebb térségen az Őszi vásár keretében kínálták portékáikat az árusok a vadászruhától a masszírozó ágyon és szemüvegtisztító folyadékon át a sonkákig és sajtokig. Természetesen külön placcot kapott az évszázados hagyományú ringlispíles, óriáskerekes és sörsátras forgatag. A nagy rendezvényen tizenegy ország 1284 kiállítója jelent meg, közöttük három magyar céggel is találkoztunk s akadtak, akik nemcsak saját nemzetük termékeit ajánlották viszonteladóként. Mint mindig, most is a gazdálkodók tízezrei érdeklődtek a mezőgazdaság az erdészet és az állattenyésztés legújabb erő- s munkagépei, berendezései, valamint a vetőmagok, műtrágyák továbbá állatbemutatók iránt.

qu messe wels%20(5).thumbnailA csúcsinformatikai technológiával felszerelt gépek gyártónként változó vidám, többnyire élénk színekben pompáztak s a választékot, valamint méreteket tekintve rendkívül széles skálán mozogtak. Megtalálhatók voltak például a kis kerti traktorok és a meghökkentően apró (asztallapnyi méretű) automatizált húszezer eurós fűnyírógéptől a traktorokon és kombájnokon át a többszázezer eurót kóstáló kombinált felhasználási lehetőségű nagyüzemi mezőgazdasági munkagépek egyaránt. A seregszemlén a legjelentősebb nemzetközi fejlesztés és innováció legújabb termékei sorakoztak egymás mellett. A kiállítók értékes kereskedelmi információkkal szolgáltak s a legfrissebb iparági híreket és hasznos tippeket a szakértők első kézből kaphatták meg számos előadás, továbbá konferencia keretében.

A legtöbb helyet elfoglaló mezőgazdasági bemutató jelszava az „Automatizálás és a hatékonyság" volt. Csak három kiragadott példa a bőséges kínálatból.

au.grieskirchen,wels12.08.27 31.%20112.thumbnailA Brantner & Sohn GmbH. a nagy teherbírású, alacsony súlypontú és nehéz terepen is könnyen mozgó billenőplatós pótkocsijaival lepte meg a látogatókat. A legkisebb 5100 kilogramm hasznos teher szállítására alkalmas, míg a legnagyobb 23600 kilogrammra hitelesített.

A Timac Agro pedig kifejlesztett s bemutatott egy speciális műtrágyát Physiostart néven, amely hatékonyan segíti a kukorica növekedését az időjárási viszonyoktól függetlenül, különösen a növény fejlődésének korai szakaszában.

Az egyik aratás vége a következő kezdetét jelenti: az aratás maradványait egyenletesen el kell dolgozni, hogy a rothadás korán megkezdődhessen. A szalma és a föld keveréke megteremti a talajban az életfeltételeit és a következő évi aratás hozamának optimális körülményeit. A TERRADISK tárcsás borona a sekély talajmegmunkálás szakértője. Az Alois Pöttinger Maschinenfabrik GmbH a korábbiaknál még körültekintőbben átgondolta a talaj-előkészítést, és bemutatta a piacnak az 1001-es sorozatot, mint a 3 ponton felfüggesztett teherverziót.

A tárcsás borona teljes átdolgozáson és technikai korszerűsítésen ment keresztül. A legfontosabb változás az új ikerkaros rendszer, amely két további homorú tárcsával rendelkezik, melyek egy széles konzolra vannak erősítve. A kivitel nagyfokú stabilitást biztosít, köszönhetően a széles konzoloknak. Ennek eredményeként a borona dőlésszöge teljes mértékben változatlan marad, így a borona nem nyomódik oldalirányba a kemény talajban. A borona vastagsága tovább nőtt, miközben a minden egyes tárcsa átmérője 13 százalékkal nagyobb 580 mm-nél. Mindezt egybevetve, az új generációs gépek élettartamát 45 százalékkal sikerült megnövelni. A munka mélységének beállítását egy hidraulikus kezelőszerkezet végzi a traktoron. Így emiatt nem kell többé elhagyni a kabint sem.

Kőhalmi Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.