A Világ Design Fővárosa (World Design Capital® – WDC) címet 2012-ben Helsinki nyerte el, amelyre a főváros és közeli települései – Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti – közel 250 programmal sokszínű és tartalmas rendezvénysorozatot kínálnak.

 

A Világ Design Fővárosa (World Design Capital® – WDC) címet 2012-ben Helsinki nyerte el, amelyre a főváros és közeli települései – Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti – közel 250 programmal sokszínű és tartalmas rendezvénysorozatot kínálnak.

 

Az eseményhez kapcsolódóan a Design Forum Finland országonként egy-egy designszervezetet kért fel a világ minden tájáról, hogy bemutassa hazájuk designeredményeit, a design helyzetét, szemléletét. Hazánkat a Magyar Formatervezési Tanács képviselheti a 2012-es Világ Design Fővárosa rendezvénysorozat egyik kiemelt programján, a "Mindennapi felfedezések" című nemzetközi kiállításon, amelyet 2012. szeptember 6. és 16. között rendeznek meg a Helsinki Design Hét idején.

 

A „Mindennapi felfedezések" című nemzetközi kiállítás ("Everyday discoveries – International Design House Exhibition & Event") két fő részből, egy Központi és egy országonként megjelenő Szatellit kiállításból áll. A Központi kiállításon minden nemzet képviselteti magát a megadott hat témában – Designikon, Láthatatlan design, Teríték-társasági összejövetel, Képzelet, Innováció, Tradíció újraértelmezése – egy-egy tárggyal. A nemzetközi nagyközönség – többek között – láthat robbanásmentes gyújtót, áttetsző betont, a New York-i Museum of Modern Art egy állandó magyar darabját, valamint megtudhatja, milyen a kortárs busó öltözet, és hogyan köszön az állatvilág.

 

A Szatellit kiállításra az országok szabadon választott anyaggal készülhettek, a magyar kiállítás címe: Folyamatos jelen – Continuous present. A kortárs magyar designt reprezentáló alkotások nem egyedi válaszokként vannak jelen a kiállításon, hanem a szellemi teljesítmény és a kreatív potenciál folytonosságát reprezentálják. A kiállított tárgyak mindegyike referenciális viszonyban van a múlttal, párbeszédet folytat a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival. Tervezőik örökösök is egyben, akik tudatosan használják a nemzeti MÉM-készlet legkülönfélébb elemeit. Ennek szellemében a tárlat a kollektív kulturális emlékezetünk legkülönfélébb rétegeiből válogat. Megemlékezik a halasi csipkéről, a Bauhaus szellemi örökségéről, a magyar népviseletből és motívumkincsből merítő munkákról.

 

A kiállítás kurátora a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és Halasi Rita Mária (esztéta, az MFT tagja), tervezői Wanda Reich and Noémi Varga (www.numbernow.org), grafikus  Balogh Balázs (www.baloghbalazs.com ).

 

A kiállított magyar tárgyakról a www.hdc-satellite.hu weboldalon részletes leírás található.

 

Magyar designerek munkáival egy másik helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők:

a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban a WAMP szervezésében megvalósuló „Újragondolt szín" című tárlat keretében. A június 15-től szeptember 16-ig nyitvatartó válogatásban különféle területek progresszív alkotásait láthatja a nagyközönség, amelyek között több hazai és nemzetközi designdíjat elnyert tárgy is megtalálható.

A tizennyolc fiatal designer munkáját – bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat – rendhagyó módon nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös, a fekete és a fehér szín alkalmazása fogja össze.

http://helsinki.balassiintezet.hu/index.php/hu/az-ujragondolt-szin

www.wamp.hu

 

World Design Capital®

Két design világszervezet, az Icsid és az Icograda közösen hozta létre 2005-ben a Világ Design Fővárosa (World Design Capital® – WDC) címet, amelyet kétévente, nyílt pályázat útján olyan város nyerhet el, amelynek vezetése felismerte a design gazdaságélénkítő, kulturális és társadalmi potenciálját és aktívan ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket. A cím különleges lehetőséget nyújt a kitüntetett városok számára, segítségével bemutathatják, hogy vonzó és innovatív designt képviselnek, valamint felhívhatják a figyelmet kiemelkedő és sikeres városi revitalizációs stratégiájukra.

2008-ban, elsőként Torinó viselhette a címet, 2010-ben Szöult illette, 2012-ben Helsinki, 2014-ben pedig majd Fokváros ad otthont a világ design színpadjának.

 

"Mindennapi felfedezések" című nemzetközi kiállítás

SUVILAHTI – Kaasutehtaankatu 1, FI-00540 Helsinki (metróállomás: Kalasatama)

2012. szeptember 6. és 16. között díjmentesen látogatható.

 

A Mindennapi felfedezések kiállítás magyar alkotásai:

 

"Folyamatos jelen" – Szatellit tárlat tárgyai

a+z Design: Teknő, pad két főre (Gypsy bútorkollekció), 2010

Co&Co Design: Cocodice, 2011

Ducsai Judit: KLOCC tárolócsalád, 2011

Esztány István: Bővülő táskák, 2010

Emil Goodman: Henry Waltz, visual teaser, 2011-2012

Imre Eszter: Terít-ék ékszerkollekció, 2011

Kelle Antal Artformer: Helix, interaktív meditációs tárgy, 2005

Nagy Krisztina: Csipkemesék, 2012

TheBétaVersion: Pixelfolk táskák és kiegészítők, 2011

USE UNUSED: Őszi-téli kollekció, 2011-2012

 

Központi kiállítás magyar tárgyai

Designikon – Rubik Ernő: Bűvös kocka, 1974

Láthatatlan design – Irinyi János: Gyufa (zajtalan gyufa), 1836

Teríték, társaság – Néma Júlia: uniVERset 1977/2011, Terbe János: Lightline karton szék, 2011

Innováció – Losonczi Áron: Litracon pXL pixel beton, 2007

Képzelet – Kárpáti Tibor: Hófehérke és a hét törpe, Csókolom Pókmajom

Tradíció újraértelmezése – Gál Barbara, Pusztai Judit: Busók, 2012

 

www.mft.org.hu

www.wdchelsinki2012.fi/en/program/2011-10-20/everyday-discoveries-international-design-house-exhibition

www.helsinkidesignweek.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük