Október 21-22-én az Agrupación Señor Serrano társulat érkezik a Trafóba Egy ház Ázsiában című előadásukkal. A produkció a Velencei Biennálén Ezüst oroszlán-díjat nyert, és barcelonai kritikusok 2014-ben díjazott előadása.

 

Október 21-22-én az Agrupación Señor Serrano társulat érkezik a Trafóba Egy ház Ázsiában című előadásukkal. A produkció a Velencei Biennálén Ezüst oroszlán-díjat nyert, és barcelonai kritikusok 2014-ben díjazott előadása.

 

Az előadás az Osama bin Laden elleni hajtóvadászatról szól, de cseppet sem szokásos formában mesél a témáról: Párbeszédben a Szárnyas fejvadász, Moby Dick, a Biblia, a történelem, kísérőjük pedig egy karton sör.

 

"Az Ahiában szó van bin Ladenről, az amerikai hadseregről, másolatokról, párhuzamosságokról… és a végén az egész tulajdonképpen vicces lesz. Cowboyokkal és indiánokkal mesélünk minderről. "(Pao Palacios, az előadás content managere, kapcsolj.be)

 

A House in Asia-ban méretarányos makettek modellezik a történelmet, dokumentumfilmes eszközök visznek el Bin Laden búvóhelyére, és színészek teszik jelen idejűvé a produkciót. Színpadi western, sörrel, Take Thattel, indiánokkal a bin Laden elleni hajtóvadászatról. Három ház jelenik meg a színpadi kaleidoszkópban: a pakisztáni ház, ahol az ellenség bujkál, a ház Észak-Karolinában, ahol a tengerészgyalogság gyakorolja bin Laden elfogását, és a ház, ahol a Zero Dark Thirty filmet forgatták az ellenség elfogásáról. És egy ház, ami magába sűríti az előző hármat: ez utóbbi tornyosul a nézők fölé Agrupación Senor Serrano színpadán.

 

A cowboyok és az indiánok között bin Laden nem jelenik meg, de az a legendás apacsvezér, Geronimo igen, akinek a nevével jelölték őt az ellene folytatott hajtóvadászat során. A produkció a keresztes hadjáratoktól kezdve Amerika elfoglalásán át egészen napjainkig vonultat fel történelmi eseményeket, hódítók és meghódítottak, vesztesek és nyertesek szemszögéből. Ütések és visszaütések, diktátorok és hajtóvadászatok villannak fel a középkortól a huszadik századon át napjainkig. Végül pedig felmerül a kérdés: ha el is fogunk egy bin Ladent, mikor tűnik fel a következő?

 

A komplex téma összetett műfajú produkciót eredményezett. A múlt víziói, fiktív és valós síkok villannak fel videóprojekcióban, videojátékokban, megjelenített virtuális valóságban és élőszereplős jelenetekben. A századokkal ezelőtti történelmi eseményeket modern maketteken mutatják be a színpadon álló tárgyszínpadon, az azon zajló eseményeket pedig lefilmezik és kivetítik. Hogy a makett vagy a vetített kép mesél igazabbul közös múltunkról, az legalább akkora kérdés, mint hogy melyik ház az igazi, és melyik a másolat. Ahogyan bin Laden házáról, és az ott történtekről is csak másolatai alapján tudunk meg bármit is.

 

2016. október 21-22. 20.00

Agrupación Señor Serrano: A Hause in Asia / Egy ház Ázsiában

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

http://kapcsolj.be/post/151796541406/ahia

https://soundcloud.com/srserrano/sets/a-house-in-asia-ost

http://trafo.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük