Elfogyott az egyik gyógyszerem. Nem akartam szobrozni családorvosunk várójában, ezért felhívtam az asszisztensnőt, küldené már el azt az egy szem receptet levélben, majd meghálálom.

Elfogyott az egyik gyógyszerem. Nem akartam szobrozni családorvosunk várójában, ezért felhívtam az asszisztensnőt, küldené már el azt az egy szem receptet levélben, majd meghálálom.

   Két nap múlva meg is érkezett az ajánlott levél. Már épp napirendre tértem a dolog felett, amikor megnéztem a borítékot, rajta bélyegekkel. Négyszázhúsz forint értékben.

   Nem vagyok egy kötözködő természet, de ez kiverte nálam a biztosítékot. Felhívtam a Magyar Posta különleges tudakozóját. Az ügyintéző kapcsolta az osztályvezetőt.

 

   – Bocsánat a zavarásért,,megmondaná miért kerül egy szabvány levél kézbesítése négyszázhúsz forintba? Ugyanabból a városból, kerületből ugyanabba a városba, kerületbe..

 

   – Értem a problémáját uram. A posta a pozíció, latinul positio szóból származik, ami helyet jelent. Azt a helyet, ahonnan a hírvivőket elindították, vagy felváltották. De még a korábbi időkre is visszamehetünk, Egyiptomban a fáraótól eredő parancsok közvetítésére futárokat, ma úgy mondanánk, postásokat alkalmaztak.

 

  – A történelmi visszapillantás nagyon érdekes, de talán nem ad választ arra a kérdésre, hogy az ajánlott levél díja ilyen irreális. Hiszen néhány grammos, szabvány méretű levélről van szó.

 

   – Franciaországban XI. Lajos 1464-ben szervezett közigazgatási célokat szolgáló állami postát. Később aztán magánfelek is levelezhettek díjfizetés mellett. Még pénzküldemény kézbesítését is vállalták. Vagyis a díj régóta törvényes és méltányos. Elvégre a postásoknak is élniük kell valamiből.

 

   – Ez természetes. De ha feladok ötezer forintot, akkor ennek fele a pénzesutalvány díja. Igaz, gyorskézbesítés esetén. Arról már nem is szólva, hogy néha negyedórákig kell sorban állni egy-egy levél, csomag, vagy pénz feladásakor.

 

   – Na, itt van a kutya elásva. Mert a régi időkben is sorban kellett állni. A világosi fegyverletétel után Magyarország függetlenségi harca elbukott. Ezután Ausztria bélyegeit kellett leveleinkre ragasztani, mert ne feledje, hazánk Ausztria tartománya volt egészen az 1867-es kiegyezésig. Ekkor jelent meg az első magyar postabélyeg, mert a posta független magyar minisztérium irányítása alá került.

 

   – Osztályvezető úr, köszönöm a felvilágosítást, nagyon érdekes volt, bár számomra nem magyarázott meg semmit. Ezért a magánvéleményét kérném. Ön szerint miért lettek ilyen irgalmatlanul drágák a postai szolgáltatások?

 

  – Őszintén fogok válaszolni, de ez hivatali titok. Fogalmam sincs róla.

Láng Róbert

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük